Забранени и позволени храни при бременност

Забранени храни по време на бременност

Кофеинът

Кофеиновите напитки обезводняват организма и влошават качеството на съня. Така че намалете или най-добре спрете приемът на кафе, кола и чай, съдържащ възбуждащи билки.

Алкохолът

Въздържайте се от алкохолен прием през цялата бременност, защото няма свидетелства за това как той въздейства върху развитието на плода през който и да е триместър. Много жени спират да пият алкохол в началот она бременността, а след това възобновяват навика. Е, бира или вино, но в умерени количества (до една чаша) са позволени!

Храните – алергени

Такива са, например, фъстъците. Ако бременната и нейният партньор страдат от алергии, астма или екземи – жената трябва да избягва такива храни, защото бебето е генетично предразположено да наследи проблемите на родителите си. Сред тези храни са мъхестите плодове, ягодите, горските плодове, репичките, дори и морските дарове. Затова внимавайте и не прекалявайте.

Меките сирена

Колкото и да обичате вкуса им, избягвайте бри, камембер и другите „екзотични” за територията на България сирена заради риска от листериоза. Рискът е минимален, но все пак той носи проблеми за детето, не за майката. Суровото или недостатъчно топлинно обработеното месо също носи подобен риск, включително и от токсоплазмоза. В тази група включваме и любимото на много хора суши. Внимавайте и със суровите плодове и зеленчуци – мийте ги добре.

Сурови или недосварени яйца

Те носят риск от салмонелоза. Използват се в домашната майонеза, сосове, десерти. Затова варете яйцата не по 5, а по десет минути, и избягвайте храни със сурови яйца, въпреки че за тяхното производство се използва яйчен прах.

Мидите

От морските дарове мидите са храната, ск оято най-много трябва да внимавате. И даже да не консумирате, ако предварително не сте се уверили, че са пресни и добре приготвени. Но имайте предвид, че мидите са „фълтърът” на моретата. Те всмукват веществата, съдържащи се във водата и ако мястото, от което са набрани, е замърсено – то те са потенциален резервоар за вредни вещества и за бременната Избягвайте филето от акула и риба меч – да, деликатес е, но може да съдържа повишени количества живак заради замърсяването на Световния океан.

Дробчета и други субпродукти

В тях се отлагат всички медикаменти и добавки, с които са хранени животните. Черният дроб съдържа и много ретинол, който при предозиране е опасен.

Полезни съвети за храненето при бременни

Сдъвквайте добре храната – това спомага за по-пълноценното усвояване на хранителните вещества в нея и нямо да позволи и без това чувствителния стомашно-чревен тракт да се претовари.

Консумирайте умерено топли храни – нито прекалено горещи, нито прекалено студени.

Между храненията не си похапвайте шоколад, а изберете пипателните закуски, които ще ви заситят и ще увеличат енергията – сандвич с пълнозърнест хляб, бисквити, мляко, плод, мюсли, сушени плодове.

Хранете се по-често и по малко. Така ще контролирате по-лесно теглото си и ще усвоявате максимално количество витамини и микроелементи от храната.

Внимавайте със захарта – тя повишава нивото на хормона на щастието (ендорфините) в кръвта, но води и до повишаване на теглото. Ако много искате да похапнете нещо сладко – позволете си го, но в умерени количества, а най-добре го заменете с друго – например, с плод.

Опитайте да се храните разделно. Смесването на различните храни предизвиква буквално взрив в работата на жлезите с вътрешна секреция по време на бременност. Това претоварва организма и може да стане причина за нарушения в обмяната на веществата.

Консумирайте качествени продукти, екологично чисти и разнообразни.

Направете проби за алергии през последните месеци от бременността. Това ще установи някоя „скрита” алергия, която би могла да вреди на плода.

Изградете си култура на хранене – не лапайте безразборно и по съветите на баба ви – за двама. Под лекарски контрол можете да си въведете дори и разтоварващ ден с по-леко меню, така че да не натоварвате храносмилателната си система и организма като цяло.

Спортувайте, освен ако няма противопоказания за това. Има достатъчно спортни занимания за бременни, които ще подготвят тялото и за предстоящото раждане.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.