Водата – източник на красота и здраве

За оптималното физическо и психическо състояние на един човек е от изключителна важност приемът на течности – основно вода, но също така плодови и зеленчукови сокове, кафе, чай, мляко, супи, храни, богати на вода.

Научни изследвания показват, че загубата на само 2% от телесната маса поради обезводняване води до намаляване на умствените и физическите способности на човека, причинява главоболие, намалява концентрацията и координацията. Водата е основна съставка на човешкото тяло. При възрастните тя съставлява 50% от организма, при децата – 75%, но при двучесечен плод – 97%. Организмът ни няма способност да складира вода по подобие на захарите и мазнините. Затова приемът на течности е изключително важен за нормалното функциониране на организма.

Дневният прием

Необходимото дневно количество течности за поддържане на баланса им в човешкия организъм е 2 – 3 литра. Световната здравна организация препоръчва дневният прием на вода за мъжете да бъде до 2,9 литра, а за жените – до 2,2 литра. При работа на висока температура и през летния сезон обаче и дват апола трябва да поемат по-голямо количество течности – до 4,5 литра дневно. Кърмачетата е добре да поемат между 120 и 135 мл течности на килограм от теглото си, или около 700 мл дневно.

Въпреки препоръките, приемът на вода и течности е строго индивидуален, според нуждите на организма и околната среда. Трябва да се има предвид, че около литър от необходимите му течности човек си доставя чрез храната. Това е около 40% от необходимия дневен прием на течности.

Някои хора не изпитват жажда – този мозъчен сигнал, който подсказва да хидратираме организма си, понякога закъснява или изобщо не се появява. Затова внимавайте, когато сте изложени на слънце, при висока температура, или сте на тренировка.

Дехидратацията

Замаяност, сънливост, умора, трудна концентрация, констипация (запек) – това са само част от симптомите за дехидратиране на организма и знаци, че ни е необходимо спешно да приемем вода или други течности.

Препоръчителното количество за дневен прием на вода се струва голямо за много хора, но съобразявайте се с него, за да се чувствате добре. Обезводняването, при което се наблюдава намаляване на телесното тегло с 10 – 20 %, поражда и опасност за живота. Най-честият случай на дехидратация е при диария. Обезводняване, следователно – задължително по-висок прием на течности, се получава при повръщане, хранителни натравяния, диабет, прием на диуретици и други лекарства и т. н.

Организмът се обезводнява още при обилно потене, при изпаряването на вода с издишването на въздуха поради прегряване на тялото, сепсис, тежки инфекциозни заболявания, висока температура, кръвозагуба, изгаряния, емоционални разстройства, гладувания и диети. Съществуват психогенни заболявания, при които болните губят усещането за жажда.

Внимавайте с децата – техният организъм е много по-склонен към дехидратиране заради по-високото съдържание на вода в тъканите на тялото им. Така че спазвайте препоръчителните дневни приеми на вода за децата и ги подсещайте за жаждата, ако се заиграят и разсеят. Слагайте наблизо бутилка вода или чаша с вода, което да ги подсеща.

Водата е здраве

Освен, че поддържа телесният баланс от течности, водата е извор на младост за кожата. Добрата вътрешна хидратация е първата защита срещу бръчките.

В България годна за пиене е и чешмяната вода. Чрез водата поемаме и 10- 15% от препоръчителната дневна доза калций. Затова за ежедневна употреба подберете води, по-бедни на минерали, а тези с високо съдържание ползвайте само няколко пъти месечно. При нервна и физическа преумора изберете вода, богата на магнезий. За ежедневна употреба най-подходящи са минералните води с ниска минерализация, които преобладават сред българските.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.