Вагинизъм

Какво е вагинизъм?

Вагинизмът – това е силно напрежение и спазъм на мускулатурата на влагалището, заради който се затруднява или е напълно невъзможно половото сношение. Съпроводен е със свиването мускулите на бедрата, коремната област и други защитни реакции. Вагинизмът може да достигне и по-тежка форма, при която да не е възможна дори мастурбация, както и да се проведе гинекологичен преглед.

Като цяло, при жените, страдащи от вагинизъм, настъпва възбуда и овлажняване на влагалището. Тези жени често възприемат добре предварителните ласки преди полов акт, могат да изпитат и оргазъм, но е невъзможно или силно болезнено самото полово сношение.

Видове вагинизъм и причини за поява

Вагинизмът бива истински и лъжлив. Истинският е причинен обикновено от различни психологически причини – болезнен, неприятен опит за полов акт, неадекватно поведение на интимния партньор, минала травма (например – изнасилване), или пък защитна реакция срещу конкретен сексуален партньор.Жената изпитва отрицателно отношение към секса и/или сексуалните й партньори.

Лъжливият вагинизъм обикновено се появява поради причини от физиологично естество. Например – при трудна дефлорация, възпалителни заболявания на влагалището и половите органи, сухота във влагалището, травми в тазобедрената област, заради които се генерира дори и лека болка при секс, раждане (без значение дали нормално или тежко и болезнено) и други.

Вагинизмът има няколко степени. Първата се проявява при въвеждането на пениса във влагалището (или на инструмент за гинекологично изследване). Втора степен вагинизъм е когато реакцията у жената настъпва при съприконсовение с мъжки полов орган и дори представата за картината при гинекологичен преглед. Третата степен е най-тежката – съкращаването на мускулите на влагалището се проявява дори при мисълта и представата за полов акт (преглед).

Кога се появява вагинизмът?

Както казахме и по-горе, една от причините за появата на вагинизма може да бъде някакво заболяване на влагалището и половите органи. С отстраняването на проблема постепенно отшумява и вагинизмът.

Често, обаче, вагинизмът се появява заради действието на психологически фактори. Освен минала травма, причините понякога се крият в негативни преживявания, които по някакъв начин са засегнали самочувствието на жената, нагласата и отношението на родителите към секса и начинът, по който възпитават все още непорасналата си дъщеря, битови условия (съжителство с друг човек в стаята, дори и с дете), споделен негативен опит на приятеки и т. н.

Много често вагинизмът се проявава при млади момичета със страх от първия път или с негативен (включително и неуспешен) първи полов контакт. В съвременността, обаче, от вагинизъм по-често страдат жени с висок социален статус, с добро образование, кариера и постоянен партньор. Причините могат да се коренят в стреса от ежедневието, в отсъствието на емоционално влечение към партньора или други проблеми в семейството (двойката).

Как се проявява вагинизмът?

По време на сексуален акт към отговорните в мозъка центрове се подава сигнал, вследствие на който органите в тазовата област се отпускат, настъпва засилен приток на кръв, влагалището се овлажнява и удължава, удебеляват се срамните устни. При жените, които страдат от вагинизъм, настъпва точно обратното – свиване на мускулите на влагалището и съпътстващи неприятни усещания.

Диагностика на вагинизъм

При поставянето на диагнозата трябва да се вземат предвид всички оплаквания на жената, както и нейните притеснения. Понякога при поставяне на диагноза вагинизъм може да се тръгне дори от споделен с лекаря проблем при поставяне на тампони. Ако проблемът е чисто физиологичен (възпалително заболяване или травма след раждане, например) – трябва да се изчака първо да бъде излекуван и след това да се пристъпи към терапия. При психологични причини за проява на вагинизъм е добре жената да се обърне към психолог и дори към сексолог. Ако не са ясни корените на проблема – то тези специалисти ще помогнат за неговото разкриване и елиминиране.

Лечение на вагинизъм

Терапията при вагинизъм е комплексна. Ако вагинизмът е предизвикан от физиологичен проблем – първо се лекува той след провеждането на изследвания с цел назначаване на точно лечение. Следва комплекс от упражнения. Една част от тях се изпълняват самостоятелно, друга – може да се изпълнява с помощта на лекаря или партньора. Цели се постепенно успокояване на страха от проникване (понякога и с медикаменти), следват упражнения с въвеждането на пръст или специални разширители с нарастваща дебелина във влагалището. Едновременно с това се прави комплекс от физически упражнения – най-вече напрягане на коремната преса, в следствие на което се отпускат мускулите в тазовата област. Провежда се терапия едновременно и с двамата партньори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.