Вагинални гъбички – причинители и диагностика

Няма начин всичко да върви по мед и  масло, когато става дума за взаимоотношенията в една любовна връзка. В един момент, дали след година, три  или пет, настъпват разногласия между партньорите, които често може да се опишат като освежаващи, но понякога, поради чисто невежество, те стават повод за много сериозни конфликти.

Гъбичките причина ли са да се съмнявате в партньора си?

Такъв типичен пример са споровете около вагиналните гъбички и това кой от двамата интимни партньори е виновен за тяхната поява. Макар да не бива да се търси вина у някого, много хора превръщат това в сериозен проблем.

Основната заблуда, под чието влияние са много хора, без значение дали мъже или жени, е че смятат вагиналните гъбични инфекции за полови заболявания.

А това изощо не е така!

И въпреки всичко, много двойки се отчуждават именно поради тази причина. Само че тези инфекции изобщо не са индикатор, че сексуалният ви партньор ви е изневерил.

Гъбичните заболявания, можем категорично да твърдим, че не са от типа болести, предавани по полов път. Те са известни и под името вагинални микози. Това по-точно е някаква форма на кожно заболяване, чието действие бива ограничено върху външните полови органи и е лечимо, поне в известна степен.

Кой е причинителят на вагиналните гъбички?

Причинителите и дразнителите са т. нар. квасни гъбички, една от които е Candida Albicans.

Квасните гъбички наброяват над 200 подвида, но една от добрите новини е, че почти всичките са напълно безобидни. Това е наистина страхотна новина, защото според статистиката всеки  трети, без значение от пола, се “радва” на тази придобивка и то не само в областта на половите органи.

Самите гъбички виреят най-добре на влажни места като устната кухина, стомашно-чревния тракт, а при жените могат да се намерят и във влаглаището, пренесени от… ануса. Но дори и след това нашествие, изобщо не е задължително да се развие инфекция.

Критичният момент настъпва, когато поради някаква причина – прекарано заболяване или нещо друго, имунната система на организма е отслабнала. А гъбичките веднага се възползват. Като последствие може да се появи сърбеж, бяло течение или жълто течение, но без мирис, както и парене при ходене по малка нужда.

Не е честно да твърдите, че причинителят е някой “външен”, защото няма гаранция, че гъбичките не са били налице при един от двамата сексуални партньори, като при някои хора те се появяват още в самото начало на живота им. А знаете, че българинът не обича да ходи на лекар преди да го заболи нещо, той няма навика да се грижи профилактично за здравето си. Знайте, че вагиналната гъбична инфекция настъпва едва когато има благоприятни условия за нейната поява. Тя не се пренася от “някъде”.

Вагиналните гъбички са предупреждение

Освен като отговор на отслабване на имунната система, гъбичките могат да са предупреждение за наличието на някои хронични заболявания, за неправилен начин на хранене, в резултат на прием на определен вид лекарства или дори, ако ползвате определени интимни козметични продукти. Т. е. гъбичките може да не се появяват само след полов контакт, има и други начини, по които вагиналните гъбички могат да се предадат или да се отключат.

Ето защо трябва да започнете открито да говорите с партньора си по тези въпроси, без да преминавате директно към обвинения в изневяра. Най-добре би било да посъветвате партньора си да посети личния си лекар или да започне да взема някакви превантивни мерки под формата на медикаменти.

Дигностика и лечение

Ако вие, като жена, разпознаете симпомите съпътстващи появата на гинекологични гъбични инфекции, трябва незабавно да отидете на лекар, който ще ви предпише подходящи вагинални таблетки. В никакъв случай не се препоръчва самолечение, а намесата на медицинско лице се налага особено в случаите, когато жената има повече от четири такива заболявания в годината, още няма навършени 18 години или е бременна.

Само и единствено микробиологично изследване може да диагностицира дадена инфекция като вагинална микоза и да я различи от многото видове вагинални гъбички. Гъбичките в никакъв случай не запушват маточните тръби и не могат да са причина са стерилитет.

Трябва да знаете, че гъбичките са много упорити и в най-добрия случай ще имате положители резултати след десетина дни. В много случаи, обаче, лечението продължава с месеци.

Други причини за поява на вагинални гъбички

Не е задължително да водите редовен полов живот, за да страдате от вагинални гъбички. Дори да сте  девствена, ако имате диабет, проблеми с имунитета или продължително  време сте била лекувана с антибиотици, пак може да се сдобиете с вагинални гъбички.

Друга причина за поява на гъбична инфекция, освен противозачатъчните, антибиотиците и хормоно-заместителните препарати, при жените в критическа възраст (климактериум), може да се обясни със самата промяна на киселинния баланс на влагалището. Това важи и  за бременните жени, при които могат да се появят гъбички именно заради промяна на киселинността във влагалището.

Лечението срещу гъбички във влагалището трябва да се прилага едновременно и върху двамата партньори, защото те взаимно си препредават наличната вече инфекция, а това може да продължи безкрайно.

31 Replies to “Вагинални гъбички – причинители и диагностика”

  1. Георги

    Само от неграмотните ви коментари ще ви излезнат гъбички. Сигурно една от причините за появата им е липса на сиво вещество. Поне се опитайте да пишете на кирилица! За останалото е малко късно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.