Вагинална инфекция – симптоми и лечение

С години може да не разберете, че имате вагинална инфекция. Вагиналното течение е много неприятен проблем за всяка жена. А причините за него са безброй – от козметични продукти, до къпане в обществени басейни. Много често, обаче, то може бъде сигнал за сериозни инфекции. При нормални условия, ако всичко е наред, съдържимото на влагалището е от 4 до 6 грама за денонощие и то не би трябвало да изтича при никакви условия. Това е така, защото то е под строг хормонален контрол. Ако има наличие на възпаление, съдържимото започва да изтича навън. В този случай задължително трябва да се консултирате с гинеколог.

Какви са видовете течения?

Видовете течения може да са с бял, прозрачен, жълтеникав или белезникав цвят, а по консистенция могат да са редки, гъсти или с пастовидна консистенция. Често течението се съпровожда със сърбеж, дразнене или парене по време на уриниране. Ако е по-обилно, то е съпроводено и с други симптоми като зачервяване, оток или парене. При пациентки с постоянни сексуални партньори проблемът става общ и трябва да се лекуват и двамата партньори.

Методи за изследване на вагиналното течение

Съществуват няколко метода за изследване на вагиналното течение. Един от тях, който е и най-често използваният, е бактериоскопско изследване – той се прави по-скоро за обща ориентация, отколкото за прецизност, защото е много трудно под микроскоп да се определят с точност самите причинители на инфекцията.

Другият начин е така нареченото културално изследване, което се постига чрез посявки на специални хранителни среди, които дават много точна информация за точно идентифициране на причинителите на възпалението. Заради това, че този метод дава така точната оценка на бактериите, лечението е много по-ефикасно. Ако течението не бъде излекувано напълно, то може да стане причина за хорнична тазова болка, менструални смущения, болки при уриниране. Гинеколозите препоръчват да се спазват добри хигиенни навици.

Може ли да се появи течение без полов контакт?

При младите момичета, които дори нямат все още полов контакт, честите причини за тези течения, могат да са стрептококи, които се появяват в резултат на често прекарани гнойни ангини, ентерококи или дори чревни бактерии, ако момичето често ходи на плуване в обществен басейн или има басейн в училище. Наличието на чести простуди също може да ускори инфекцията. Но все пак, главните причини за появата на вагинално течение са хламидиите и трихомониазата. Хламидиите намират дом в белите кръвни клетки, като се натрупват в тях. За да се предотврати инфекцията са необходими медикаменти със специален механизъм.

Полово предавани болести

Развитието на полово предавани болести може да е причина за появата на течение и другите женски неразположения, описани по-горе. В техните редици се включват такива болести като класически венерически болести – сифилис и гонорея, но също така и относително нови като гениталния херпес, кандидоза, генитални брадавици.

Сифилис

Главен причинител на сифилиса е вид бактерия. Това е много сериозна, дори смъртносна болест. Инкубационният период може да е от 14 дни до 3 месеца. След като са минали от 2 до 12 седмици след половия акт с болен от сифилис, при заразения също се проявяват симптоми на болестта. Заболяването протича през няколко стадия. Първите дни се характеризират с обриви по различни органи на тялото. В най-късната фаза вече може да се засегне мозъка и се стига до лудост и смърт.

Гонорея

Гонорята се характеризира с инкубационен период от 2 до 7 дни. При жените може да се появи гъсто жълто или бяло течение, парене, болки при уриниране, болезнено протичаваща менструация. При мъжете се появява единствено жълто или бяло гъсто течение. Ако не се лекува, болестта може да доведе до стерилитет, сърдечно-съдови заболявания, кожни болести и артрит.

Трохомониаза

Инфекция на гениталиите е следващата болест – трихомониазата. Тя може да се отрази и на пикочния мехур и на простатната жлеза при мъжете. Характеризира се с дразнене в областта на гениталиите, парене, жълтеникаво течение, което често е с неприятна миризма. Много често може да причини болка при полов акт.

Хламидии

Хламидиите често засягат младите хора, които често сменят сексуалния си партньор. Има случаи, в които инфекцията протича без абсолютно никакви симптоми. Ако все пак се появят някакви това става от 7 до 21 дни след половия акт. При жените белег за инфекцията са теченията, кървене между менструациите, болки в корема, както и болки при уриниране.При мъжете характерно е почти воднистото течение, пареща болка при уриниране.

Генитален Херпес

Генеталният херпес не винаги се проявява. Някои хора са просто носители на вируса без да са болни от него. Симптомите са еднакви, както при мъжете, така и при жените. Оплакванията може да се сбъркат с тези при болните от грип, също така се наблюдава подуване на лимфните възли в слабините, сърбеж преди появата на самите херпеси. Те биват малки и болезнени и често се локализират по половите органи или устата.

Кандидоза (кандиди)

Кандидозата е често срещана гъбична инфекция. Тя не се предава само по полов път. Честите оплаквания са сърбеж и течение. Някои мъже могат да бъдат носители на гъбичките, които причиняват болестта.

Генитални брадавици

Гениталните брадавици биват малки, твърди брадавици в гениталната област и при мъжа, и при жената. Симптом, освен видимите брадавици, е наличието на секрет с неприятна миризма.

2 Replies to “Вагинална инфекция – симптоми и лечение”

  1. Polina

    Az sam bremenna pravih izsledvaniq poneje imam problemi imam ot nqkolko meseca bqla gasta technost no na izsledvaniqta mi pishe che vsichko e Normalno, obache az vijdam che ne e.Molq vi pomognete mi I kajete kakvo da napravq!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.