Тестове за хламидия

Диагностика на хламидия

Хламидията много често се нарича „тихата епидемия” заради честата липса на симптоми при заразяване и масовото й разпространение и при мъже, и при жени. Ако не се лекува, може да причини стерилитет и при мъжете, и при жените. Лечението е продължително, като е задължително да се лекуват и двамата партньори.

Видове хламидия

Има четири вида хламидии: Chlamidia trachomatis (хламидия трахоматис), Chlamidia psittaci (хламидия пситаци), Chlamidia pneumoniae (хламидия пневмония) и Chlamidia pecorum (хламидия пекорум), като у човека се срещат първите три вида.

Хламидия трахоматис бива няколко серотипа, като А, В, Ва, С засягат очите, Д, Е, F, G, H, I, J, K – обикновено урогениталния тракт, но могат да причинят още конюктивити и пневмония, включително и у новородени и кърмачета, а серотипите L:1, L:2, L:3 засягат гениталиите.

Chlamidia psittaci обикновено засяга белите дробове, а Chlamidia pneumoniae е основен виновник за интерстициалната пневмония. Най-масови са инфекциите с хламидия трахоматис, която обикновено засяга женската полова система и може да причини ендометрит, салпингит, възпаление на тазовата съединителна тъкан и други.

Има няколко начина за диагностика на хламидии – кръвен тест, тест на вагинален секрет (простатен секрет, уретрален секрет – при мъжете) и ДНК тест на вагинален секрет. Най-добре е, обаче, да се правят едновременно изследване и на антитела (чрез кръвен тест) и на антигени (чрез изследване на секрет), за да има максимално надежден резултат.

Кръвен тест за хламидия – изследване на антитела

В кръвния серум се съдържат специфични белтъци – антитела, които всеки организъм изработва при контакт с различни микроорганизми, включително и хламидии. Установяването на подобни антитела, обаче, не означава задължително, че изследваният в момента е инфектиран с хламидия. Наличието на антитела показва контакта на човека с този микроорганизъм.

Затова при кръвния тест се следят три класа антитела:

  • IgM – отчита т. нар. “свежа инфекция”
  • IgG – показва преминала вече инфекция; понижението на стойностите на антителата може да бъде бавно и продължително, дори и година след лечението. Затова IgM и IgG се изследват паралелно. При високи стойности и на двата показателя е налична инфекция. При високи стойности на IgG, но ниски или нормални на IgM инфекцията или е в напреднала фаза, или хронифибира
  • IgA – отчита остра инфекция

Тест на секрет – изследване на антигени

При това изследване се взема секрет от участъците, където обикновено се заселват хламидиите. При жените това е секрет от канала на маточната шйка, а при мъжете – простатен или уретрален. При съмнения за някои от другите видове хламидия, които причиняват проблеми с очите и белите дробове, се взима секрет от конюнктивата и склерата на окото и т. н. В самия секрет се търсят т. нар. антигени – елементи на хламидията, установяването на които е доказателство за инфекция с хламидии.

ДНК тест (PRC тест)

При PRC тестът за хламидии (или ДНК тест) се търси ДНК на микроорганизмите в цервикален секрет при жената, простатен и уретрален секрет при мъжа или първа сутрешна урина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.