Безплодие (стерилитет)

Стерилитетът – защо?

За стерилитет (или безплодие) се говори, когато забременяване не настъпва в продължение на една година при нормален полов живот. При от 20 до 45% безплодието в семейството се дължи на проблеми при мъжа. Затова е необходимо да се разграничат двата вида безплодие – единият е при мъжа, а другият – при жената. Защото, за да настъпи забременяване, е необходимо да има производство на нормални зрели полови клетки и у жената, и у мъжа, да има възможност тези клетки да се срещнат, оплоденото яйце да се придвижи и да се посели в подготвената лигавица на матката. Прекъсването на тази верига води до стерилитет.

Стерилитетът при жената

Непроходимост на маточните тръби

Това е най-честата причина за безплодие при жените. При непроходимост не се случва срещата на зрялата яйцеклетка със сперматозоидите, т. е. – оплождането е невъзможно. Непроходимостта на маточните тръби обикновено е вторична – появява се след аборт, при прекарани различни инфекции на пикочо-половата система, включително и продължително нелекувано бяло течение.

Ненормална яйчникова дейност

Ненормалната яйчникова дейност може да бъде заради вродена или придобита липса на овулация или липса на яйчници. Функционалната непълноценност на яйчниците може да се дължи на заболявания на обмяната на веществата, разстройства в дейността на други жлези, непълноценно хранене, липса на витамини, инфекциозни заболявания, различни хронични интоксикации.

Нарушено придвижване на оплодената яйцеклетка

Понякога и при нормална проходимост на маточните тръби може неоплодената яйцеклетка просто да се придвижва по-бавно от яйчника към тръбата. В такъв случай тя загива преди да се срещне със сперматозоидите.

Липса на условия за поселване на оплодената яйцеклетка

Към тези причини се отнасят високата степен на недоразвитост на матката или нейната лигавица.

Физиологично безплодие

Физиологичното безплодие често се оказва временно. Сред причините му са нередовният полов живот. Все пак, в един нормален менструален цикъл плодоносните дни са едва 3 – 4 и за да настъпи оплождане на яйцеклетката партньорите трябва да водят редовен полов живот и сексуалните актове да съвпаднат с тези дни. Физиологичното безплодие може да се дължи и на кърменето. Близо половината от родилките не получават менструация по време на кърмене, но това не означава, че забременяването е невъзможно. Физиологично безплодие се причинява и при настъпването на т. нар. критическа възраст, когато оплодителната способност на жената рязко намалява.

Стерилитет при мъжа

Често способността на мъжа да опложда се смесва с възможността му да полови контакти. Двете неща може и да нямат нищо общо помежду си – мъжът може да е полово активен и да страда от стерилитет или да страда от полова немощ, но да е способен да опложда – за това са важни качествата на неговата сперма. Но импотентността си е фактор за безплодието, затова при полова слабост е необходима консултация с андролог и уролог. Често неспособността за полови сношения се дължи на нервно-психически проблеми, преумора или пък някои инфекциозни заболявания, които се оказват сравнително лесно отстраним проблем.

Най-често безплодието при мъжа се дължи на липсата на оплодителна способност на семенните клетки. Това може да се дължи на някои заболявания, които нарушават или напълно унищожават оплодителната способност на сперматозоидите, непроходимост на семепроводите, неотделянето на семенна течност по време на полов акт, отделянето на сперма с ненормални по форма и ниска подвижност сперматозоиди и други.

За диагностика на безплодие при мъжа се прави спермограма. Имайте предвид, че при полово сношение нормално се отделят т 3 до 6 куб. см. семенна течност, като в 1 куб. см. се съдържат приблизително 40 милиона сперматозоида. От тях около 80% са с нормално устройство и подвижност.

Лечение на стерилитет

Безплодието се счита като симптом за някои дефекти при половата система. Все пак, някои причини за стерилитета са лесно отстраними, за други е необходимо продължително и упорито лечение, понякога придружено и с хирургическа интервенция. Отговорът лечим ли е стерилитетът може да се даде за всеки конкретен случай. Необходимо е първо да се установят причините за него и да се потърси компетентна лекарска помощ.

4 Replies to “Безплодие (стерилитет)”

 1. lilia

  xora as mnogo postradax ot sopstvenia si muh ,molia vi vyemaite pretpazni merki nihto 4e vie supryk otidete pregledaitese ,lekyvaitese na vreme.

 2. мария

  Здравейте дай те ми съвет как да постъпя от 2 год искаме да имаме дете но нестава правех ме спермограма и лекаря каза че е не мн добра тоес 60% са здрави сперматозоидите изписаха ни една хр добавка в продължение на 2 месеца да я пие и ние я купех ме но пак нищо и двамата сме мн изнервени и малко проблеми имаше но вече нз какво да правя къде да ходя и с кой да се кулсутирам

 3. silvi

  zdr iskam da vi kaja ot 5 godini se ma4im da imame vtoro ne se pazim ama i ne se polu4ava.cikalami ne idva na vreme se zakasnqva po za dve sedmici pravq si test nqma ni6to na doktor bqx vsi4ko e na red umorixse ve4e da 4akam da se pol4i no ne stava molqvi daitemi savet

 4. Или

  Апелирам към жените да настояват за микробиология и цитонамазка. Пълно е с безотговорни гинеколози ама хич не им дреме какво може да ти причини с преглед без изследване. Иззхабяват ни направленията и после пак ни лекуват личните лекари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.