СПИН (HIV) – симптоми и стадии на развитие

Какви са стадиите на болестта СПИН?

Стадиите на HIV инфекцията по принцип са три:

1. Първична инфекция или т. нар. остър HIV синдром

Този стадий се развива до няколко седмици след заразяването с вируса HIV, като характерно за него са оплаквания, наподобяващи грипните или инфекциозната мононуклеоза и преминава за няколко седмици.

2. Стадий на безсимптомна инфекция

В този стадий инфекцията HIV е налице и прогресивно вирусът си унищожава клетките, които са като мишени за него, но заразеният няма оплаквания, защото имунната му система все още се справя с микроорганизмите, които ни атакуват нормално всеки ден от околната среда. Продължителността на този стадий е от 8 до 10 години.

3. СПИН /Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност/

При третият стадий вече се развиват най-различни инфекции и усложнения, заради подтиснатата имунна система. В този стадий вече са налице и оплакванията от различни инфекции, които са нападнали организма на болния. Този и стадий носи името СПИН /Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност/. Симптомите и оплакванията на болния са причинени от няколко инфекции, нападнали системата на човек, и една нормална имунна система би трябвало да се справи, но не и отслабената на болните от СПИН. Освен това, могат да се появят и ракови заболявания, тежка загуба на тегло или снижаване на интелекта /деменция/.

Кога се появява СПИН-ът?

За първи път СПИН е открит през 1981 година, като заболяване и то в Ню Йорк. Почти тридесет години по-късно, вече говорим за СПИН-епидемия. А СПИН е именно най-напредналият стадий на инфекцията HIV.

За човек болен от СПИН се счита този, който е заразен с вируса на HIV, и в кръвта на който може да се открият по-малко от 200 CD4 T-лимфоцити на микролитър, и който най-вече страда от едно или повече от 26 определени състояния. А повечето от въпросните заболявания са опортюнистични инфекции, които са причинени от бактерии, вируси, гъби, паразити и други микроорганизми.

Тези инфекции могат да засегнат всеки един орган на болните от СПИН и в същото време може изобщо да не се наблюдават при здравите, с нормална имунна система, хора. Опортюнистичните инфекции при болните от СПИН са изключително тежки и често животозастрашаващи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.