Скрининг за рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка представлява заболяване на тази част от матката, наречена шийка, която е “потопена” във влагалището. Признаци за този вид рак при жените могат да се открият по изменените клетки, тъй като те претърпяват промени и започват да растат неконтролируемо. За да се открие ракът в начален стадий, е необходимо редовно да се правят профилактични прегледи, при който се извършва скрининг.

Целта на скрининга е да открие навреме изменените клетки, докато още не се е развил рак на цервикса и те да бъдат отстранени. Така се предотвратява появата на рака. Ако при скрининга се открие вече развит рак на шийката на матката, лечението е по-трудно и не винаги успешно.

Затова се препоръчва на всички жени, които са над 30 години или имат семейна предразположеност към рак, да си правят веднъж в годината скрининг. Ако две последователни години резултатите са нормални, изследването може да се прави по рядко – веднъж на три години. Запомнете, че най-добрата защита срещу рак на маточната шийка е редовно да се прави скрининг.

Изследването се извършва от гинеколог. Скринингът се прави чрез цитонамазка. Добре е това да стане след като е свършил месечният ви цикъл. Преди да отидете на лекар е добре да не сте имали полов контакт поне два дни и да не сте използвали лекарства, които се поставят във влагалището. Това е необходимо, за да може пробата, която се взема, да не е замърсена.

Вземането на цитонамазка представлява гинекологичен преглед, при който се взема проба от клетките на шийката на матката на жената. Манипулацията е безболезнена, използва се само малка шпатула или четка и пробата се поставя на лабораторно стъкълце. Изследването се прави в лаборатория, където с помощта на микроскоп се проверяват клетките за изменения.

Скринингът не дава 100% сигурност, че ще открие ракът. Винаги съществува възможност да се пропусне нещо. Но при редовни изследвания вероятността за пропуск е значително по-малка. Наскоро беше открита ваксина, която намалява риска от рак на шийката на матката, но не лекува рак и трябва да се направи превантивно, т.е. преди да сте се заразили. Тя е ефективна само срещу HPV 16 или HPV 18. Ваксината, обаче, не премахва необходимостта от извършването на скрининг изследване. Дори да си поставите ваксината, посещавайте редовно гинеколога си, защото двете неща заедно осигуряват по-надеждна и ефективна защита срещу рак на шийката на матката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.