Салпингит

Салпингит – възпаление на маточните тръби, което често е съпътствано и от възпаление на яйчниците.

Маточните тръби играят основна рола в процеса на зачеване. Ако проходимостта на тръбите е нарушена, настъпване на желана бременност е невъзможно. Като правило, функциите на маточните тръби се нарушават, вследствие на възпалителен процес (салпингит, салпингофорит, аднексит).

Често причинител на възпаление на маточните тръби, се оказват разнообразни микроорганизми (стафило- и стрептококи, ешерихия коли, гонококи и др.) Жените се оплакват от мъчителни болки ниско в коремната област, които са с различен интензитет, както и от безплодие.

Симптоми и диагностика на салпингит:

Заболяването салпингит протича в остра, подостра и хронична форма, като при гениталната туберкулоза е съпътствано от хронично течение.

Остър стадий на салпингит:

Придружен е с висока температура, болки в корема и поясната област, възможно е и общо стомашно неразположение, болезненост при палпация, високи стойности на левкоцитите в кръвта.

Хроничен стадий на салпингит:

Изразява се в натрупване на гнойна колекция или кърваво съдържание в маточните тръби, което води до нарушаване на тяхната проходимост (сактосалпинкс). Диференциалната диагностика преминава през субсерозна миома на матката, киста на яйчника, извънматочна бременност.

Лечение на салпингит:

Лечението зависи от етиологията на страданието и от стадия на възпалението. Традиционно преминава през два етапа, като на първия се лекува самия възпалителен процес, който е довел до появата на сактосалпинкс. Назначават се антибактериална и фозио-терапии. Ако възпалителният процес не е в напреднал стадий, това лечение може да се окаже достатъчно ефективно.

При диагностициран остър стадий на салпингит лечението е стационарно:

 • Покой;
 • Лед в низката част на корема( в първите няколко дни);
 • Обезболяващи медикаменти;
 • Антибиотик;
 • Сулфаниламид;
 • Калциев хлорид

Ако проведеното консервативно лечение е безуспешно, а маточните тръби са значително увеличени (сактосалпинкс), се налага хирургическа интервенция. Прави се лапароскопия, уточнява се диагнозата, за да може да се изключи вероятността от остро хирургическо заболяване (особено остър апендицит) и се назначава бъдещо лечение. По време на операцията , хирургът се стреми да запази проходимостта на маточните тръби, като отстранява срастванията около и вътре в тръбите. Ако това не се постигне, тръбите се отстраняват (салпингектомия), защото те се явяват източник на инфекция и практически не могат да изпълнят своeто предназначение.

Ако оперативното лечение се окаже неефективно, и фалопиевите тръби бъдат отстранени, бременност е възможна само с помощта на репродуктивни технологии, като IVF (in vitro fertilization) „бебе в епруветка”.

Ако проходимостта на маточните тръби е възстановена, това съвсем не означава, че във функционално отношение те са пълноценни. Власинките, с които са покрити фалопиевите тръби във вътрешността си, вече са изгубили своята подвижност, което намалява и възможността за по-добро придвижване на оплодената яйцеклетка. Жените с такъв проблем са изложени на риск от извънматочна бременност.

Прогнозиране при салпингит:

По отношение на пълното възстановяване на репродуктивните функции на жената резултатите не са от най-оптимистичните.

Ефективната профилактика включва:

 • борба с абортите;
 • внимателна преценка на противопоказанията, касаещи различни вътрематочни вмешателства;
 • предотвратяване на послеродови и следабортни инфекции;
 • своевременно отстраняване на екстрагениталните огнища на инфекция;
 • последователно и ефективно лечение на заболявания на малкия таз.

От огромно значение се явава и хигиенното възпитание на девойката и жената.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.