Рак на шийката на матката – I част

Все повече внимание се обръща на гинекологичното заболяване наречено рак на шийката на матката, не само по отношение на начините за неговото лечение, но и по отношение на начините за профилактика и превенция на жените от всички възрасти. Какво е основното, което трябва да знаем за това женско заболяване и как можем да му противодействаме:

1. Същност на заболяването

Ракът на шийката на матката е известно още под името рак на цервикса. Самото заболяване рак се характеризира с това, че някои клетки на организма ни не функционират правилно, а мутират като нарастват прекалено бързо, оформяйки тумор. Както се разбира от името му, ракът на шийката на матката, е свързан с появата на тумор на цервикса.

Матката е органът, където се вгнездява яйцето по време на бременността и където се развива плодът. Тя е куха, с форма подобна на круша, като в долната си част е по-стеснена. Шийката, най-просто казано, е родовият канал, който е потопен (образно казано) във влагалището. Най-често този вид рак, в около 90% от случаите, се причинява от клетките, които покриват шийката. В по-редни случаи причината е в неправилното функциониране на жлезистите клетки, които отделят слуз, намиращи се в канала, водещ към матката.

Може би е успокоително да се знае, че този вид рак не се образува изведнъж, а има няколко фази. В началото част от клетките се променят, превръщайки се в пред-ракови, а в последствие и в ракови, като процесът на преобразуване може да отнеме години, но понякога се случва и по-бързо. Тези междинни състояния са познати като “преканцероза” и “дисплазия”, но те не са рак. Възможно е и да не се лекуват, но в повечето случаи лечението им е наложително, за да не се стигне до развитие на рак на шийката на матката.

2. Видове рак на шийката на матката

В зависимост от това от какви клетки е причинен ракът, се разграничават два основни вида рак на шийката на матката – плоскоклетъчен карцином, срещан в 90% от случаите и аденокарцином, който се наблюдава в останалите случаи. Възможно е ракът да прилича и на единия и на другия вид и в този случай той се определя като смесен карцином.

Друга разновидност на рака на шийката на матката, е когато той засегне по-дълбоки слоеве на матката и дори се разпространява и в други части на организма. В този случай се използва понятието метастазиране. Не може да се каже, че цервикалният рак винаги метастазира, но когато това се случи най-често засегнатите органи са белите дробове, черният дроб, пикочния мехур, влагалището и правото черво.

3. Причини за поява на рак на шийката на матката

Доказано е, че със сигурност ракът на шийката на матката се предава по полов път и засяга жени, които са сексуално активни. Той се причинява от инфекциозни микроорганизми, които в повечето случаи са от рода на Човешкия Папилома Вирус (ЧПВ)(HPV).

4. Рискови фактори

Всички ние сме носители на клетки, които при определени условия се развиват до ракови. Много фактори от начина ни на живот повишават риска от развитие на различни видове рак. Така е в случая и с рака на шийката на матката. Добре е да сме запознати с тези фактори, за да им можем успешно да им противодействаме. Ето някои полезни факти:

 • най-често ракът на цервикса се причинява от човешкия папилома вирус (ЧПВ). Развитието на вируса можете да познаете по наподобяващите брадавици образувания по лигавицата на половите органи. Според лекарите, тютюнопушенето увеличава риска от развитие на рак на шийката на матката, ако сте инфектирани с ЧПВ;
 • други фактори са ранното започване на полов живот, честата смяна на сексуални партньори, различните полови инфекции, като хламидии, генитален херпес и др.
 • някои лекарства като диетилстибестрол, синтетичен естроген и някои видове орални контрацептиви могат да доведат до развитие на рак на шийката на матката.
 • наличие на много слаба имунна система – например при жени, носителки на вируса на СПИН или такива, които имат трансплантирани органи, също е предпоставка за поява на рак на маточната шийка.

5. Симптоми на рак на шийката на матката

Проблемът при този вид рак е, че симптомите му не са ясно изразени, докато заболяването не достигне до по-напреднал стадии на развитие. Затова е добра профилактика редовно да се правят прегледи при гинеколог и всички необходими изследвания.

Все пак, ето какво би могло да ви подскаже, че има проблем и че най-вероятно се касае за рак на цервикса.

 • болки в малкия таз (в долната част на корема);
 • болки при полов акт;
 • обилен и продължителен месечен цикъл (метрорагия);
 • кървене между месечните цикли

Когато ракът на шийката на матката е в по-напреднал стадий може да се наблюдават:

 • обща отпадналост;
 • загуба на тегло;
 • болки в други органи в резултат на метастазиране на процеса (разсейки)

6. Диагностициране за заболяването

За лечението и успешното лечение на рака на шийката на матката от голямо значение е ранното откриване на заболяването и правилната му диагноза. Както и при другите видове рак, много по-голяма вероятност за успех има лечението в предраково състояние, отколкото цялостна терапия с вече метастазирал и в други органи рак.

Предраковото състояние засяга само повърхностните слоеве на цервикса. Няколко са изследванията или процедурите, които могат да се направят при съмнение за предраков или раков процес. Те се назначават или извършват от гинеколог.

 • колпоскопия – това е безболезнена процедура, при която шийката на матката се оглежда с помощта на уред, наречен „колпоскоп“. С помощта на прегледа се установява дали по шийката има изменения и в зависимост от вида им, те се третират по различен начин. В някои от случаите се премахват с помощта на топлинна обработка, при други пък се замразяват с течен азот или с помощта на лазер се изрязват измененията. Всеки един от тези методи е успешен и премахва изменената тъкан, което предпазва от по-нататъшно развитие на рака;
 • биопсия – при съмнения за наличието на рак, се извършва биопсия. При нея се взема проба от тъканта и се изследва за ракови изменения. Резултатите от биопсията със сигурност потвърждават или отхвърлят наличието на ракови клетки. В някои случаи тази процедура се използва и за лечение, тъй като с помощта й могат да се премахват успешно и напълно предракови и дори ракови клетки;
 • други методи, които са прецизни и се използват за установяване наличието и разпространението на рак на шийката на матката, са рентгенография, КАТ, ЯМР, цистоскопия и проктоскопия.

7. ПАП цитонамазка или натривка – какво представлява?

Най-добрият начин да се открие навреме ракът на шийката на матката е да се направи ПАП цитонамазка. Това е тест, който е безболезнен и не много скъп и който доста точно открива прекарцинозни и ракови изменения на цервикса. Вземат се клетки от повърхността на шийката и се изследва под микроскоп специално оцветена натривка, за да се види дали има изменения. Различните промени се описват и след това по специална скала се изчислява висок или нисък риск има от рак. Всеки резултат, при който има отклонение от стандартните стойности, изисква по-задълбочено изследване, като по този начин се откриват 95% от прекарцинозните и раковите изменения.

8. Лечение на прекарцинозни на рака на шийката на матката

Лечението на този етап зависи от няколко фактора, пряко свързани с общото състояние на жената, нейната възраст, дали има деца или не, до каква степен се е развил ракът. Начините на лечение са следните:

* конизация – при този метод по оперативен път се премахват измененията, като се изрязва участък с формата на конус от шийката на матката;
* лазерна хирургия – участъците, в които има изменени клетки се обработват с помощта на високо енергиен лазер и клетките се унищожават;
* Бримкова Електрохирургична Ексцизия (LEEP) – при този метод отново се отстраняват изменените клетки, тук обаче, това се прави с помощта на високочестотен електрически ток;
* криохирургия (замразяване) – заразените участъци се подлагат на действието на много ниски температури, които ги разрушават.

9. Лекува ли се ракът на шийката на матката и как?

Напредналите стадии на рак на цервикса се лекуват или с хирургични методи, или чрез радиотерапия, а понякога и химио- и биотерапия. Каква операция ще бъде направена, зависи от това дали раковите клетки са само на едно място или има разсейки. Ако е в ранен стадий, лечението не се различава много от това, което се предприема при предраково състояние.

Раковите клетки се отстраняват по хирургически път, като освен тях се изрязва и част от здравата тъкан наоколо. Ако ракът се е разпространил повече, може да се наложи отстраняването на цялата матка, заедно с яйчниците. Ако ракът на шийката на матката е в краен стадий се налага тотална или радикална хистеректомия, което представлява пак операция, но по голяма по обем, като биват изрязани и лимфни възли, намиращи се около заразената тъкан. Допълнително към това лечение се прилагат, ако се наложи и:

* радиотерапия (лъчелечение) – с помощта на високо енергийни рентгенови лъчи от външен или вътрешен източник, се действа за намаляването или унищожаването на раковите клетки;
* химиотерапия – този метод се използва, когато има разсейки и в други части на тялото. На болния се вливат различни лекарства директно в кръвта, като целта е унищожаване и намаляване на метастазиращите клетки;
* биотерапия – целта на тази процедура е да се подсили имунната система, за да може сама да се бори с раковите клетки и с последиците от лечението, използват се имуностимулатори като интерферон.

10. Може ли да се избегне ракът на шийката на матката?

Със сигурност този вид рак е предотвратим, като се наблегне най-вече на предпазване от инфектиране с човешки папилома вирус (ЧПВ) и редовните прегледи и изследвания, за да се открие рано ракът, ако има такъв и да се излекува успешно.

Други мерки са безопасният секс, наличие на само един интимен партньор, в когото сте сигурни и използването на презервативи. Спирането на тютюнопушенето също е добра мярка. Препоръчва се ПАП тест да се прави всяка година, най-вече при жени, които:

* са над 35г;
* са сексуално активни са и са прекарали инфекция с ЧПВ;
* използват орални контрацептиви;
* са боледували веднъж и се лекували от рак на цервикса;
* са с анамнеза за ДЕС.

2 Replies to “Рак на шийката на матката – I част”

 1. agapidora

  predi 2 godini me operiraxa ot rak na wiikata ,sega pak mi otkrixa mioma na matkata kagete mi kakavo da pravq mn sam oplawena

 2. Мария Русинова

  Имам обилно бяло течение има ужасен мирис при цикъл имам силни болки в таза също сякаш нещо ме напъва цветът на кървенето е много тъмен почти черен имам силни болки в корема долната част матката е уголемена моията гинеколошка се учуди кръстът много е боли също Доло ниско имам много тревожни уплаквания незнам какво да правия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.