Професия гинеколог

Гинеколог – лекар-специалист по гинекология. Названието на този клон от медицината произлиза от гръцкото gune – жена и е свързано с изучаването на заболявания, които са свойствени само за женския организъм, преди всичко, касаещи репродуктивната система на жената. Гинекологията е тясно свързана с акушерството, което от своя страна изучава процеси, свързани с бременността и раждането. Съвременните гинеколози се явяват и акушери.

Исторически аспекти:

Тази професия датира още от дълбока древност. В древните книги са описани с точност заболяванията на жените, изследвания в тази насока, както и диагностика и лечение. През Средновековието, в развитието на тази професия се забелязва известен застой и именно в този период гинекологията се отделя от акушерството. Възраждането и Новото време поставят нов етап в активното развитие на професията, който период я довежда до разцвет през 19-ти век. 20-ти век е векът в който се систематизират гинекологичните заболявания, появяват се множество специалисти гинеколози, както и съвременни методи за лечение на гинекологични заболявания.

Социална значимост на професията в обществото:

Към женското здраве трабва да се отнасяме с внимание. Редовните посещения при гинеколог са необходимост – с профилактична цел; с цел правилен избор на точната контрацепция; навременно предотвратяване на злокачествени заболявания.

Масовост и уникалност на професията:

На една жена често й се налага да се сблъсква с трудности, като избор на правилна контрацепция; последици от случаен полов контакт; инфекциозни заболявания; други въпроси, отнасящи се до нейната женска деликатност. По всички тези въпроси, думата има само и единствено нейният гинеколог. Оттук можем да заключим, че професията на гинеколога се явява търсена и достатъчно значима.

Рискове на професията:

Работата на гинеколога не е свързана с полагането на физически усилия, но за сметка на това тя изисква задълбочени познания в областта на женската репродуктивна система и висок професионализъм. За да обсъждаш интимни въпроси с пациент, е необходим такт, особена финост и психологическа чувствителност.

One Reply to “Професия гинеколог”

  1. Greti

    Zdraveite.Imam ginekologi4en problem s silno parene,smadene i bolka v vlagali6teto pri polov kontakt.Hodila sam na pregledi,ni nikoi ne moje da kaje kakav e problema.Taka sam ot 1g i polovina.Imam bolki dolu nisko v xdebeloto 4ervo dali e vazmojno ot tam da idva problema.Blagodarq predvaritelno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.