Проблемна бременност

Много са факторите, които могат да повлияят неблагоприятно на здравето на човека, а също така и върху хода на бременността. Въпреки това, своевременната диагностика на заболяванията, позволява да се износват и раждат благополучно здрави и нормални деца. Ето защо е много важно през първите седмици на бременността, жената да бъде под наблюдението на квалифициран акушер-гинеколог. Ще направим кратко обобщение на някои често срещани проблеми, които възникват на различни етапи от бременността.

Маловодие

Среща се при 5% от бременните жени. Диагностицира се чрез ултразвук и се изчислява индекса на околоплодната течност. При индекс на околоплодната течност – 5-8 см, количеството околоплодна течност се счита за нормално; ако е 2-5 см, става въпрос за умерено маловодие; при индекс на околоплодната течност по-малко от 2 см. говорим за изразено маловодие.

Инфекциозно-възпалителни заболявания на майката, нарушение в обмяната на веществата (затлъстяване), заболявания на пикочо-половата система – това са основните причини за възникване на маловодието.

При половината от бременните жени с такава диагноза съществува опасност от спонтанен аборт или преждевременно раждане. В 80% от случаите с износена бременност се забелязва слаба родова дейност. При маловодие съществува риск от хипоксия на плода, водеща до смърт, така че при 50% от жените, страдащи от маловодие, се налага раждане посредством цезарово сечение.

Провеждането на ултразвуково изследване позволява да се уточни степента на маловодие и вътреутробно забавяне на растежа на плода. Доплерометрическото изследване помага да се проследи кръвотока в пъпната артетрия на плода, в маточните артерии и мозъчните артерии на плода, както и да се контролират всички изменения. При изразено маловодие може да се открие преждевременно „узряване” на плацентата. Ако състоянието на плода и показателите от плодово-плацентарния кръвоток са незадоволитени, екстремно се пристъпва към цезарово сечение. За лечение на маловодието се назначава терапия, която е насочена към подобряване на маточно-плацентарния кръвоток и обмяната на веществата в плацентата. Ултразвук се провежда на всеки 7-10 дни и на всеки 3 дни доплерометрия.

Многоводие

Характеризира се с наличие на излишни количества околоплодна течност, повече от 1,5 литра. Причините могат да са от различно естество – диабет и сърдечно-съдови заболявания, проблеми с бъбреците (нефрит), както и инфекции по време на бременността.

Многоводието се диагностицира чрез ултразук

При диагностиране на остро многоводие, проблемът се решава със своевременно прекратяване на бременността, защото плода умира или се ражда с малформации. Многоводието често е съпроводено с усложнения – повръщане, кървене…Освен това може да доведе до развитието на фетоплацентарна недостатъчност, а оттук и до хипоксия на плода. Бременна жена със съмнение за многоводие се хоспитализира в болница за уточняване на диагнозата и лечение.

Прееклампсия

Диагностицира се с помоща на клинични и лабораторни изследвания. От съществена важност е бременната жена да се наблюдава през първите седмици на бременността от гинеколог, за да може да се диагностицира своевременно заболяването. Прееклампсията може да се проявява слабо през всички периоди на бременността или да се прояви мълниеносно, усложнявайки състоянието на жената и плода.

Ранните етапи на прееклампсия започват с поява на отоци по краката и ръцете, а при по-тежка проява на прееклемпсия – високо кръвно налягане, астма, белтък в урината и повръщане. Ако бременната повръща до 10 пъти на ден, се изисква незабавно лечение. Съществува опасност от дехидратация, вследствие на което може да се стигне до нарушаване при формиране на органите на плода. При подобни оплаквания нуждата от адекватен консулт с акушер-гинеколог е наложителна, тъй като прееклампсията оказва своето неблагоприятно въздействие върху развитието на детето.

Прееклампсията се разделя на оток, прееклампсия и еклампсия. Отоците се разделят на скрити и явни. В ранния етап на прееклампсия се появяват именно скритите отоци, свързани със задържане на течност в тъканите, но не всеки оток е свързан с прееклампсия, така че преди да изпаднете в паника, е нужно да се консултирате с вашия лекар. Самолечението не е желателно, то само може да влоши вашето състояние!

Прееклампсията се наблюдава между 20-та седмица на бременността и в края на първата седмица след раждането. Това състояние се характеризира с високо кръвно налягане, наличие на белтък в урината, главоболие, повръщане, замъглено зрение.

Еклампсия

Еклампсия – най-трудният етап от прееклампсията. При бременната се наблюдават мускулни спазми по цялото тяло. Това състояние може да доведе до мозъчен кръвоизлив – инсулт, преждевременно отлепяне на плацентата и развитие на хипоксия на плода. При тежка форма плода може да загине.

За да се предотврати прееклампсията, е нужно да се спазват всички назначения на лекаря. Необходимо е редовно да се следи артериалното налягане, да се определя съотношението на приета и отделена течност, както и редовно да се изследват кръв и урина. Препоръчително е да се провежда по-често ултразвуково изследване и доплерово такова.

Степен на зрялост на плацентата

Съществуват четири степени на зрялост на плацентата:

* До 30 седмица – 0 (формиране)
* От 24 – 34 седмица – 1 (растеж)
* От 34 – 39 седмица – 2 (зрелост)
* След 37 седмица – 3 (стареене)

В края на бременността настъпва физиологичното стареене на плацентата. Когато плацентата достигне първа или втора степен на зрелост предсрочно, се наблюдава преждевременното й узряване. Това в никакъв случай не е опасно, просто следва внимателно да се следи за състоянието на плацентата: ултразвук и доплерово изследване, медикаменти за подобряване състоянието на плацентата.

Вследствие на преждевременното съзряване е възможно да се достигне степен на зрелост 3 на плацентата до 37-та седмица от бременността. Възниква фетоплацентарна недостатъчност (нарушение на функциите на плацентата).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.