Прееклампсия

Прееклампсия

Прееклампсията е състояние, което засяга сравнително малък процент от бременните (под 10%). Проявява се предимно в по-късна бременност и рядко – в първите месеци. Характеризира се с високо кръвно налягане, отоци – най-вече по лицето, ръцете и краката, наличие на белтък в урината, главоболие, рязко повишаване на теглото на бременната.

Прееклампсията се появява обикновено след 20-тата гестационна седмица от бременността и може да продължи и няколко седмици след раждането. Обикновено отшумява в първите 48 часа след раждането.
Състоянието има три степени: прееклампсия без белтък с урината; втора степен – с белтък в урината и отоци; трета степен – еклампсия, с отоци и конвулсии. Третата степен на прееклампсията е най-тежката и обикновено е следствие от лошо наблюдение на бременната или липсата на такова, неправилна диагноза или неправилно лечение. Понякога симптомите на прееклампсията не са особено ясно изразени, затова е необходимо при съмнения да се направят някои допълнителни изследвания.

Кого засяга прееклампсията

Състоянието се проявява обикновено при бременни над 40 години. Възможно е да се развие при повторна бременност след бременност, по време на която жената е страдала от прееклампсия. По-често обаче прееклампсия се проявява при първа бременност, а рискът пада с всяка следваща. В рисковата група влизат и жени, страдащи от диабет, високо кръвно налягане, наднормено тегло, бъбречни заболявания, при многоплодна бременност, жени с генетично предразположение и други. Колкото по-рано се прояви прееклампсията – толкова е по-опасна и за бременната, и за плода. При тежка форма на състоянието може да настъпят сериозни увреждания на органи на бебето или да се достигне до кома и фатален изход и за майката, и за детето.

Симптоми на прееклампсията

Основен симптом на състоянието е високото кръвно налягане. Бързото наддаване на тегло – по около 2 кг седмично също може да е знак за прееклампсия. Сред симптомите са още отоци по крайниците и лицето, нарушения на съня, наличие на белтък в урината, промяна в зрението и виждането, чувствителност на светлина, главоболие, гадене и повръщане, болки в корема.

Лечение на прееклампсия

При доказана прееклампсия бременната трябва да лежи, като непрекъснато се следи нивото на кръвното налягане. В някои случаи бременните с прееклампсия се стабилизират с лечение чрез вливане на магнезиев сулфат. Постоянно се следи нивото на кръвното налягане, както и на белтъка в урината. Като профилактика и при висок риск се препоръчва и прием на определени дози аспирин, но това трябва да се прави само по препоръка и под наблюдението на гинеколог. При тежка форма на прееклампсия може да се стигне до предизвикване на раждане, а при ранна проява на състоянието – дори и до аборт.

One Reply to “Прееклампсия”

  1. maria

    Zakasnqmi s 2 dni doidemi no malko napravexsi test no e otricatelen nz kakvo da pravq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.