Билки при предменструален синдром (ПМС)

Предменструалният синдром (ПМС) и различните билки

Ако сте от жените, страдащи от предменструален синдром, но във форма, която не нарушава нормалния ви живот, то някои билки може и да облекчат състоянието ви. Естествено, лечението с билки не може да гарантира ефект, освен това, добре е да внимавате, ако имате алергии или кърмите. В такъв случай се обърнете към лекар преди да започнете да приемате билкови отвари. При прием на противозачатъчни и ясно изразен предменструален синдром също се консултирайте с гинеколога си преди да започнете да приемате билки и билкови продукти.

Все пак, много жени съобщават за положителен ефект от приема на различни билкови отвари. Съществуват и готови билкови препарати, които нямат странични ефекти, но не се препоръчват при кърмачки. Комбинациите са разнообразни, но най-често включват върбинка, жълт кантарион, маточина, полски хвощ, бял равнец, турта, цариче, понякога и алое вера.

Какво трябва да знаете за билките, облекчаващи предменструалния синдром?

Адамово дърво, женски женшен (китайска пищялка), гроздовидна акнея, масло от вечерна иглика – подпомагат регулирането на хормоналния баланс. Срещат се и в хранителни добавки. Спомагат и за облегчаване болезнените усещания и напрежението в гърдите.

Китайска ангелика – облекчава спазмите на матката.

Корен от глухарче, морски бял трън – намаляват високото ниво на естрогена.

Полски хвощ, семена от целина – чаят от тях спомага за отделянето на течностите от организма и предотвратява излишното им задържане.

Жълт кантарион – отварата от жълт кантарион облекчава депресивните състояния – безсъние, обърканост, плачливост, растеяност, тревожност.

Кава кава, корен от валериана, пасифлора, женшен – това са билки, които се използват при билколечението на безпокойство и състояния на тревожност. При по-силно изявени подобни симптоми при предменструален синдром те могат да се прилагат, но при жени, които не страдат от алергии и увреждания на черния дроб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.