Полово-предавани инфекции

Инфекции, предавани по полов път

Щом съществуват интимни отношения между мъжа и жената – съществуват и болести, предавани по полов път. Според запознати, в света ежегодно заболяват 250 милиона души. Това е показател за един значителен ръст от инфекции, предавани по полов път, които могат да доведат до сериозни гинекологични и андрологични патологии.

Не може да се пренебрегне фактът, че в последните години, след въвеждане на нови методи за диагностика, по степен на заболеваемост на преден план излизат инфекциите, предавани пополов път. Наричани инфекции „второ поколение”, същите не са били диагностицирани до момента на въвеждане на новата методика– урогенитална хламидиоза, урео-микоплазмоза, кандидоза, генитален херпес, СПИН инфекция и др.

Погледнато от медицинска и социална гледна точка, тези заболявания, представляват една сериозна предпоставка за усложненията които водят до – безплодие, вродени малформации, детска смъртност. Тези заболявания оказват негативно въздействие върху върху здравето на населението като цяло.

Сифилис

Сифилис – хронично заболяване, които поразява всички органи и тъкани у човека.
Пътища на предаване на инфекцията– полов, битов,чрез контакт, от майка на дете.

Симптоми – по половите органи, по устата (в зависимост от мястото на проникване на инфекцията), се появява ерозия или язва, с кръгла или овална форма с диаметър 0.2 – 1 см., червеникаво-пурпурен цвят или покрита със сиво-жълти налепи. В основата на язвата се напипва уплътнение – твърд шанкър (малка безболезнена раничка).

Ако своевременно не се пристъпи към лечение, сифилисът преминава в следващ стадий, който се характеризира с появата на ярко розови или розово-червени обриви по всички участъци на кожата. Ако и тогава не се вземат мерки и да се пристъпи към лечение, заболяването преминава в трети стадий, при койтосе нанасят поражения на вътрешните органи, централната нервна система, нарушава се зрението. Липсата на лечение на сифилис или лошо проведеното такова, при бременност, се предава вътреутробно от болната майка на плода.

Прогнозиране – при навременно проведено лечение, очакванията за избавление от инфекцията са напълно оправдани.

Гонорея

Пътища на предаване на инфекцията – полов, битов – рядко.

Симптоми – В периода от 2-21 дена след сексуален контакт със болен, инфектираният забелязва появата на гнойни отделяния с жълто-зелен цвят по външният отвор на пикочния канал. Гонореята (трипер) е инфекциозно заболяване, което на всеки следващ етап от своето развитие може да се усложни от простатит, епидидимит и да доведе до поражение на урогениталните органи, както и до импотентност и безплодие.

Прогнозиране – диагностицирана в ранен етап от своето резвитие, гонореята подлежи на бързо и ефективно лечение, докато в стадий на хронифициране изисква лечение с продължителност от 3 до 5 седмици. При наличие на усложнения, лечението е по-трудно.

Трихомониаза

Пътища на предаване на инфекцията– полов.

Симптоми – На 5-15 ден след полов контакт с болен се констатира появата на сърбеж, съпроводен с обилно пенещи се секрети с жълтеникав цвят, придружено с неприятна миризма. При мъжете е възможно безсимптомно протичане. Трихомониазата често се усложнява от наличието на уретрит при жените. Необходимо е да се провежда лечение едновременно и на двамата сексуални партньори, дори и при единия от тях да няма изявени признаци на заболяването.

Прогнозиране – трихомониазата е лечима, но нанася поражения на имунната система, така че вероятността от поредна поява съществува.

Хламидиоза

Пътища на предаване на инфекцията– полов.

Симптоми – Инкубационният период продължава от 5 – 30 дни след полов контакт с болен. Появява се сърбеж, слузесто-гноен секрет от влагалището, пениса, болка при уриниране, разстройство на храносмилателната система. Хламидиозата често бива съпътствана от гонорея или трихомониазна инфекция. Несвоевременното лечение води до безплодие у жената и заболявания на половата система.

Прогнозиране – лечението на хламидиозата е продължителен процес, който включва активно антимикробно лечение и наблюдение в рамките на 4-5 месеца. При несвоевременно или забавено лечение, може да отслаби потенцията и да доведе до безплодие.

Щом съществуват интимни отношения между мъжа и жената – съществуват и болести, предавани по полов път. Според запознати, в света ежегодно заболяват 250 милиона души. Това е показател за един значителен ръст от инфекции, предавани по полов път, които могат да доведат до сериозни гинекологични и андрологични патологии.

Мико – уреоплазмоза

Пътища на предаване на инфекцията – полов.

Симптоми – Инкубационният период е от 10 до 20, в редки случаи – до 40 дни. Заболяването може да протече остро и вяло. Често се случва при пациенти, страдащи от това заболяване, сутрин от уретрата да се отдели мътно-слузеста капка.

Прогноза – лечение е възможно след първия курс на болестта, но е възможен рецидив в рамките на половин година.

Генитален херпес

Пътища на предаване на инфекцията – полов. Не се изключва възможността от заразяване, чрез различни предмети.

Симптоми – След 2 – 18 дни след заразяването в гениталната област се открива наличието на малки мехурчета, които след спукване образуват ерозии и язвички. При някои пациенти се наблюдава увеличение на ингвиналните лимфни възли. Болестта често е придружена от други инфекциозни заболявания предавани по полов път – уреоплазмоза или хламидиоза. В допълнение, към кожата и лигавиците, заболяването може да нанесе поражения и на роговицата на очите, а при размножаването на херпеса, може да се стигне и до поражения на черен дроб, мозък и други органи.

Прогноза – лечението на гениталния херпес не винаги гарантира предотвратяване на евентуален рецидив. Своевременното лечение облекчава състоянието на пациента, но не винаги го избавя от вируса.

Генитални брадавици (кондиломи)

Пътища на предаване на инфекцията – полов.

Симптоми – След полов контакт с болен, след 1 – 6 месеца на външните полови органи, в областта на ануса, слабините, ингвинално-глутеалната гънка и бедрото се появяват малки плоски натрупвания с бледо-розов цвят, представляващи папили, които при растежа си наподобяват гребен на петел. Възможна е появата на сърбеж и парене в районите на обрива.

Прогноза – да се осигури надеждна превенция на рецидив не е възможно, а в по-тежки случаи може да се развие рак.

Полови въшки

Пътища на предаване – полов, възможно и чрез спално бельо.

Симптоми – проявява се в умерен сърбеж. Въшките паразитират там, където има наличие на окосмяване.

Прогноза – необходимо е лечение и на двамата партньори. Заболяването протича без усложнения.

Профилактика на полово-предавани заболявания

Успехът при лечението на инфекциите предавани по полов път, изцяло зависи от поведението на пациента. Доказан във времето начин за предпазване от полово предавани инфекции си остава – здравословният начин на живот, както и използването на различни средства за предпазване, най-вече презерватив. Благодарение на него, през първите два часа след полов контакт, предпазилите се от инфекция са 95-99% от случаите.

Ако откриете у себе си симптоми на инфекция – не отлагайте посещението при лекар. Най-добре ще е да го направите заедно с вашия сексуален партньор. Изпълнявайте всички лекарски препоръки, назначения и съвети, за да достигнете желаното изцеление. Всеки заболял от венерическа болест е длъжен да се лекува!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.