Полименорея

Какво е полименорея?

Полименореята (или още наричана кратък цикъл) е смущение в менструалния цикъл, предизвикващо кръвотечение в интервал, по-малък от 21 дни и с обилно отделяне на кръв при нормален менструален цикъл от 21 до 35 дни. Състоянието се наблюдава при жени без значение от възрастта, но е особено често срещано при млади момичета в пубертета, чиято менструация все още не се е регулирала.

На какво се дължи полименореята?

Най-често причина за полименореята са хормонални смущения. По-честото кървене може да бъде предизвикано и от полипи по маточната шийка или тялото на матката, яйчникови кисти, хипертония, смущения в кръвосъсирването или пък в дейността на щитовидната жлеза. Полименорея може да се предизвика и при различни хранителни разстройства и недохранване, както и при възпалителни процеси в областта на малкия таз.

Лечение на полименорея

Без значение на каква възраст е жената с по-кратък цикъл е необходимо да се консултира с гинеколог. При младите момичета понякога състоянието отшумява, но в повечето случаи се касае за хормонално нарушение, като хормоналният баланс се възстановява сравнително лесно при назначено подходящо лечение. Консултацията с лекар е важна и заради това, че жената, страдаща от полименорея, може да развие анемия заради кръвозагубата.

Лечението включва прием на подходящи за жената противозачатъчни. Ако е установена анемия, необходимо е да се приложи лечение и занея, като също така се промени хранителния режим. Ако, обаче, полименореята е предизвикана не от хормонални смущения, а поради други причини, първо трябва да се назначи подходящо лечение за конкретната причина, а едва след това да се пристъпи към нормализиране на цикъла.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.