Поликистозни яйцници – диагностика, изследвания, лечение

Какви са разликите между показатели за СПКЯ и други състояния?

Когато вследствие на физическо натоварване се получи такава драстична промяна в ановулаторните цикли, за разлика от синдрома на поликистозните яйчници, няма да се наблюдават промени в нивата на лутеинизиращия и фоликулостимулиращия хормон, нито в тези на пролактина и тестостерона.

Когато става въпрос за разстройства от типа на булимията и анорексията и колебания, и то доста чести, в теглото, обикновено пролактинът и тестостеронът са в норма, но фоликулостимулиращият и лутеинизиращ хормони са много под референтните стойности.

За състояния като хипер- или хипотиреоидизма, могат да се наблюдават единствено промени в стойностите на пролактина. Прави се сравнителен анализ между нивата на четирите основни хормона. По тях именно се познава дали говорим за синдром на поликистозните яйчници – фоликостимулиращ, лутеинизиращ хормон, пролактин и тестостерон.

Когато има съмнения за синдром на поликистозните яйчници, се прави измерване на съотношението на фоликулярния андростендиол към естрадиола. При СПКЯ е много голямо частното, което се обяснява с наличието на проблеми в процеса на превръщане на хормона тестостерон, които се синтезира от яйчниците, в естрогени, с помощта на ензима ароматаза /при ароматизацията/.

Диагностика на синдром на поликистозни яйцници

За да се постави правилна диагноза за синдрома на поликистозните яйчници се назначават следните изследвания:

 1. Изследват се тестостерон и андростендион – получените стойности са доста показателни за този болезнен синдром;
 2. Пускат се изследвания за лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон, като целта е на база съотношението между тях да се установи отклонение, например много показателно е 3 пъти завишеното съотношение на LH:FSH, макар то да се среща доста рядко;
 3. Изследвания на естрадиол, естрон, пролактин, ДХЕА-С (дехидроепиандростендион сулфат), 17-хидроксипрогестерон – ако има наличие на СПКЯ това е може би единственият хормон, който е в норма, като се прави измерване във фоликулярната фаза на гладно сутрин около 8 часа; кортизол – при поява на повишени стойности се налага да се направи и още едно изследване, а именно подтискащ тест с дексаметазон – прави се като се взима от лекарството около 1 мг, късно вечерта, около 23:00 ч, а изследването се прави сутринта в 8:000 ч. Ако има синдром на поликистозин яйчници, то стойностите му са под 5 ug/dL (140 nmol/L).

Задължителни изследвания при поликистозни яйцници

Разбира се освен гореизброените изследвания се правят и някои други, които също са задължителни:

 1. Уринарен тест за бременност – някои особености в хормоналните нива се припокриват с такива при една бременност. Затова, за да се изключи такава възможност, се прави и този тест;
 2. Лош холестерол (LDL) и добър холестерол (HDL) и триглицериди – при пациентките, които се считат за част от рисковата група, се прави на тези с наднормено тегло, когато може да се говори за наличие на метаболитен синдром. Идеята е най-вече да се извърши превенция на сърдечно-съдови заболявания, изисква се контрол на артериалното налягане;
 3. Oрален глюкозо-толерантен тест (изследване на кръвната захар с обременяване с глюкоза) – ако налице е нормална обмяна на въглехидратите, стойносите, които ще се изведат на кръвната захар на гладно, ще са до 6.1 mmol/L. Над тази стойност вече става дума за смущения в обмяната на въглехидратите, а ако са и над 7.0 mmol/L, и то при две различни измервания, тогава вече е налице патологичен проблем;
 4. Инсулинова резистентност – това е изследване, което по принцип не се смята за необходимо, то се прави най-вече на жени с наднормено тегло, високо ниво на андрогените и аменория.

Кога има нужда да се назначи инсулинова резистенстност?

 • при натрупване на мастна тъкан в коремната област, т.е. талия над 88 см;
 • при наличие на HDL-C холестерол под 50 mg/dL;
 • при ниво на триглицеридите над 150 mg/dL;
 • когато кръвната захар е със стойности 110-126 mg/dL на гладно и/или на втория час 140-199 mg/dL от орално глюкозо-толерантния тест.

Прилагано лечение при синдром на поликистозни яйцници

Лечението при СПКЯ се изразява в това да се предотвратят по нататъшни усложения в дългосрочен аспект. Прави се терапия на хормонална основа, която цели регулиране на хормоналната картина и смущенията в метаболитните процеси, като целта е да се възстанови овулацията и да се предотврати инфертилитета.

Срещани усложнения при поликистозни яйцници

Дори когато нямате за цел създаване на поколение, също трябва да се лекувате от СПКЯ, защото в последствие може да се появят различни усложнения. Заради напредването на болестното състояние се увеличава резистентността към инсулина, което пък може да доведе до проблеми при процеса на обмяна на липидите. Заради високият холестерол и триглецеридите, може да се увеличи и рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Ако имате маточни кръвотечения извън менструалния цикъл, те също може да се дължат на поликистозни яйчници. Медиците предупреждават, че не лекуването и не вземането на навременни мерки, може да предразположи пациентката към развитие на рак на ендометриума, ендометриална хиперплазия и рак на млечната жлеза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.