Поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) се предизвиква от наличето на хормонален дисбаланс в организма на жената. Многократно завишените стойности на мъжките хормони пречат на зреенето на яйцеклетките в яйчника. В резултат на това по повърхността на женския яйчник се образуват кисти и овулация не се осъществява.

Ако месечният ви цикъл започне постепенно да изчезва и сте започнали да наблюдавате увеличено окосмяване по лицето и тялото ви,  това може да се дължи не на хормони, а на т. нар. синдром на поликистозните яйчници. В този случай често се наблюдава увеличение на теглото, а при изследване с ехограф се забелязват и увеличени яйчници.

Този синдром е доста често срещан проблем при жените в полово-активна възраст. От поликистозни яйчници боледуват около 6% от всички жени като поява на акне (пъпки) и увеличаване на окосмяването се срещат при около 2/3 от заболелите. При това състояние, обаче, не се стига до крайности като оредяване на косата, мутиране на гласа и промяна на външните полови белези към мъжки тип, например.

Водещ показател за наличие на поликистозни яйчници е липсата на менструация или т. нар. аменорея. Тя се появява при 70% от случаите. Макар да се смята за нормално менструалният цикъл понякога да е нередовен, при засегнатите от синдрома на поликистозните яйчници той се появява все по-рядко през годините, докато накрая изчезне напълно. Срещат се и редки изключения и те са, когато цикълът протича нормално.

Има голяма вероятност при този синдром да се появят и сиво-черни брадавици или оцветяване по гънките на тялото, най-вече в областта на слабините, включително и по пръстите. Също така около гърдите и под мишниците. Това е кожно изменение, което е характерно за напредналия стадий на заболяването, когато вече се наблюдават усложенения в метаболизма – резистентност към инсулина и намален глюкозотолеранс, които са характерни за диабет от втори тип.

Според лекарите, повишеният синтез на инсулин и инсулиновата резистентност са обвързани с появата на синдрома на поликистозните яйчници. Фактите говорят – при повечето засегнати се наблюдават изменения в метаболитните процеси на въглехидратите и енергията. Хиперпродукция на инсулин, според лекарите, стимулира прекомерния синтез на андрогени (мъжки хормони) от тъканите на яйчниците.

Синдромът на поликистозните яйчници не е никак безопасен, защото в съчетание с липсата на овулация, той може да причини стерилет, ако не се лекува правилно и навреме. Един от критериите, вследствие на който може да се постави такава диагноза, е пълната липса на овулация или прекалено рядко срещаща се такава. Също така повишено отделяне на един вид хормони, а именно андрогени, от женския организъм. Това може да се установи само чрез лабораторни изследвания и откриването на поликистозни яйчници става с помощта на ехограф.

В много голям процент от случаите – цели 90% – синдром на поликистозните яйчници се установява след преглед, когато се види, че яйчниците са с увеличен размер. Но предвид това, че и при жени с нормална функция на яйчниците се наблюдава такова увеличяване, това не е единственият метод, по който да се определи наличието на полискитозни яйчници. Може, например, да е уголемен само единият яйчник или дори да не се отчита отклонение в размера на половите жлези спрямо установената норма.

Разбира се, липсата на овулация също не е окончателен показател за наличие на поликистозни яйчници. Това може да е в резултат на нередовно хранене, прекалено често спазване на строги диети, прекомерно физическо натоварване и изтощение, прием на медикаменти, болестни състояния на щитовидната жлеза, преждевременна яйчникова недостатъчност, аденом на хипофизата с повишен пролактин, което налага щателно изследване на състоянието на жената преди поставянето на диагнозата и др.

При изследванията за наличие на синдром на поликистозните яйчници /СПКЯ/ може да се наблюдава и наличие на тестостерон в стойности, които са в нормата или силно завишени. В половината от случаите дори може да има силно завишен лутеинизиращ хормон. Нивата на така наречения фоликулостимулиращия хормон е напълно нормално да са малко под нормата, а на пролактина – от нормално, до леко над нормата.

4 Replies to “Поликистозни яйчници”

  1. Teodora

    Zdraveite as imam poli kistozni qchnici kakvo lechenie e na pravelno probvax s diqna sega mu kazaxa che trqbva operacq

  2. Ани

    Аз също имам поликистоза и в продължение на 6 месеца се лекувам с инофолид

  3. Мария

    Омръзна ми да чета български изречения с латински букви.Teodora и Ioana,засрамете се!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.