Предменструален синдром (ПМС)

Предменструалният синдром – как да живеем с него?

Предменструалният синдром (синдром на пременструално напрежение, пременструална болест) е състояние, което се проявява при много жени между 20 и 40 години през втората половина от цикъла. Жените, страдащи от предменструален синдром, изпитват и физически, и емоционални промени, като симптомите се проявяват около и след овулацията и се засилват непосредствено преди менструацията.

Според статистиката, около 80% от жените в овулация страдат от предменструален синдром. При жени, които приемат контрацептиви с естроген и прогестерон, може да се наблюдава и скрит предменструален синдром. При около 5% от жените пък състоянието пречи на нормалния им живот.

Причини за предменструалния синдром

Все още не са ясни конкретните причини, причиняващи това състояние. Съществуват няколко теории, но нито една от тях не е напълно доказана. Сред предположенията е произхода на предменструалния синдром от хормоналните промени по време на самия цикъл. Намесата на стреса от ежедневието, както и повишената консумация на кафе и алкохол също съдействат за утежняване на картината.

Симптоми на предменструалния синдром

Симптомите на предменструалния синдром са строго индивидуални. Като цяло, обаче, оплакванията са: подуване на корема, болезнени усещания в гърдите, напрегнатост, тревога, главоболие, нарушения на съня, промяна в апетита и повишено желание за консумация на сладко, повишаване на теглото заради задържането на течности. Появяват се в т. нар. лутеална фаза (от 14 до 28 ден при жени с цикъл с продължителност от 28 дни).

При някои жени се наблюдава и т. нар. предменструално дисфорично разстройство, което протича с тежка депресия, гняв, самокритика, чувство за безпомощност, силно безпокойство. При много жени това разстройство представлява наслагването на други проблеми с оплакванията, свързани с менструалния цикъл.

Лечение на предменструалния синдром

Ако страдате от тежка форма на предменструален синдром, която пречи на нормалния ви и хармоничен живот, добре е да се консултирате с лекар. Само специалист би могъл да назначи подходящо лечение на най-изразените симптоми чрез диуретици, психотропни агенти и други медикаменти, които да повлияят менструалния цикъл. При останалите форми, за ваше спокойствие, също можете да се обърнете към специалист, но има няколко прости неща, които всяка жена може да направи и сама.

Първо – добре е да се подобри физическата активност, защото тя стимулира отделянето на ендорфини, а те от своя страна повлияват настроението, концентрацията и пометта.

Промяната в хранителния режим също може да облекчи състоянието. Добре е през втората половина на цикъла да се избягват твърде солените храни, тъй като солта съдейства за задържането на течности. Добре е сладките храни да се заменят с комплексни въглехидрати, коит осе съдържат в плодовете, зеленчуците, зърнените храни, ориза и други. Добре е да се ограничи приемът на кофеин и алкохол и да се увеличи приемът на магнезий и витамини.

Някои билки също облекчават предменструалния синдром. Такива са джинджифилът, глухарчето, листата от малина и други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.