Първата менструация

Първата менструация – въпроси и отговори

Менструацията е ежемесечното кръвотечение, чрез което от организма на жената се изхвърлят неоплодената яйцеклетка и слоят на ендометриума, в който се загнездва оплодената яйцеклетка при бременност. Менструацията е израз на менструалния цикъл на жената, като настъпва през определен интервал от време.

Първата менструация в живота на жената се нарича още менархе. Тя настъпва между 9 и 16-годишна възраст, като зависи от определени условия – климат, начин на живот, индивидуално развитие на момичето и настъпването на пубертета и други. Обикновено първата менструация настъпва около 2 години след началото на половото съзряване при момичетата.

Половото съзряване

Обикновено половото съзряване (пубертетът) при момичетата започва около 11-годишна възраст, като първата менструация настъпва на около 13 години. Но все повече момичета започват да навлизат в пубертета дори и преди 10-годишната си възраст. Това се обяснява с динамичния и нездравословен начин на живот, храненето, разпространението на затлъстяването сред децата и т. н. Понякога ранното полово съзряване се определя и от наследствеността.

Настъпването на половото съзряване се определя от появата и развитието на първичните и вторичните полови белези. Започва отделянето на женските хормони – естроген и пролактин. Стартира яйчниковата функция – производството на яйцеклетки, развиват се външните и вътрешните полови органи, овлажняващите жлези, появява се т. нар. левкорея (овлажняващото бяло течение при момичетата), нарастват гърдите, появява се окосмявато. Едновременно с това се разширява ханшът, променя се структурата на кожата и изобщо на тялото у момичето, както и растежът и нарастването на теглото.

Нормално е при наличието на всички тези промени да настъпи и първата менструация. За България появата й е средно около 13 – 14-годишна възраст, а за нормални граници за нашите географски ширини се считат 12 – 15 години. При ранна (8 – 9 г. възраст) или пък късна поява (след 15 – 16 години) е необходимо да се проведат някои изследвания, за да се открият причините за това.

Първата менструация – как да се подготвим

Нормално е преди появата на менструацията при всяко момиче от 6 до 12 месеца преди това да се появи бледожълто течение. То е знак за хормоналната пренастройка на тялото и е нормално да го има няколко дни в месеца. Понякога, ако е по-слабо, продължава и през целия месец. Самата менструация е със средна продължителност 4 – 5 дни, като през тях жената губи 50 – 100 мл кръв, но количеството варира в зависимост от продължителността и силата на течението.

Първата менструация, както и няколко течения след нея, са със значително по-слабо кръвотечение. Очаква се, че след нейната поява тя ще протича правилно, всеки месец, но е нормално в първите месеци да бъде нередовна. Нормализирането ще се случи в последствие. Възможни са оплаквания като главоболие, болки в корема, гадене.

За менструалния цикъл е добре момичето да знае 2 – 3 години преди появата му. Нормално е за промените в женското тяло през пубертета то да научи от своята майка. Ако детето ви, обаче, скрие за появата на първата си менструация и не споделя с вас тревогите си за съзряването – това е индикатор, че между вас има пропаст. Най-добре е да се заемете с полото възпитание далеч преди улицата и медиите да са свършили вашата работа.

За разликата между мъжкото и женското тяло можете да говорите с вашата дъщеря още от най-ранна детска възраст. На пазара се предлагат илюстровани книжки за устройството на човешкото тяло за всяка възраст. В тях е обяснено и предназначението на половата система, така че детето да бъде подготвено за физиологичните промени.

Постепенно можете да разширявате обхвата на разговорите – кога момичето може да очаква появата на първата си менструация, как да я посрещне без страх и притеснение, хигиенните навици по време на тези дни от месеца, начините за облекчаването на болката, прегледите при гинеколог, полово предаваните болести, начините за предпазване от тях и нежелана бременност.

47 Replies to “Първата менструация”

 1. Ivelina

  Здравейте ! 🙂 Аз бях на 11 , когато ми дойде за първи път.Следващите 2 години ми беше много нередовен цикъла – идваше ми през 2 седмици, не ми идваше с месеци , а ако ми дойде или ще тече много и то по 9/10 дена или ще тече много малко по 2/3 дни . Това е съвсем нормално. Изминава дълъг период от време , докато стане редовен. (при някои е супер редовен и от началото, това си е от момиче до момиче ) . Не се притеснявайте ,ако кръвотечението е обилно ,защото първите години , докато се нормализира количеството , е напълно нормално да е обилно кръвотечението. 🙂 Относно спазмите , по време на цикъл, ще препоръчам Спазмалгон ,Но-Шпа и Бусколизин. А за малките момичета ,който имат бяло течение – по този начин вагината ви се пречиства от бактерии и е съвсем нормално да имате такова.Ще го имате през целия си живот . Първоначално винаги е обилно ,но после количеството намалява (ще имате петно колкото стотинка на бельото ) . Препоръчвам носенето на ежедневни превръзки и честата им смяна. 🙂 При по-късен етап от съзряването ви ,вече водейки полов живот е добре да обръщате внимание на течението си. Ако имате гъсто течение , придружено с зачервяване,сърбеж,парене и подуване се консултирайте с гинеколог. 🙂

 2. християна

  Искам да попитам кога ще ми дойде цикълът за първи път след два месеца ставам на 12 а около 2-3 месеца имам бяло течение рожденният ми ден приблизително ще ми дойде и кога да го очаквам .Благодаря предварително!

 3. Ana

  Здравейте , от мозеби 6 месеца имам бяло течение. Аз съм почти на 11години кога ще ми тръгне не знам как да каза на мама как ще реагира.Ако има някой преминал през това моля кажете ми как майките ви са реагирали?

 4. Ема

  Здравейте от няколко дни ме боли корема, имам бяло течение, но незнам от колко време имам главоболие от двете стани на главата, отпаднало ми е и постоянно искам да ям. Това признаци ли са за първият ми цикъл?

 5. Дари Колева

  Аз също съм на 10 ,а нямам цикал имам приятелки който им е дошло на по 8,9,10

 6. magi

  Здравейте,
  Аз съм на 13 години и от близо година имам бяло течение искам да ви попитам кога да го очаквам?

 7. вики

  Момичета!Вижте не се притеснявайте кога ще ви дойде.На мен лично ми дойде на 13 години тоест това беше преди 1 месец и нещо.Мислех че аз съм последната на която ще й дойде но не беше така.Дори и да сте последни-няма проблем.Всяко момиче е различно.Ако ви дойде не се притеснявайте да кажете на майка си.Аз след като видях че ми е дошло веднага след тов казах на майка ми и тя ми даде няколко превръзки.Така че няма от какво да се притеснявате.Хубаво ще да сте говорили за това преди да ви дойде но и да не сте не пречи.Така че както казах не се притеснявайте от това че се развивате.Ако случайно ви дойде в учл. както на една моя фр и забележите в тоалетната това поискайте на някоя своя фр една превръзка да ви обслужи.Ако пък сте си нацапали дрехите препоръчвам ви винаги да си носите едно резервно бельо и някой панталон или да кажем клин,анцунг….което ви би било удобно за да не се окажете в неудобно положение и да знаете че кръвта се мие със Студена вода.Е това беше от мен дано съм ви била от полза

 8. Полина

  Здравейте! Аз съм на 12 и ми дойде преди 5 месеца ! При мен започва кафяво течение с малко кръв . По точно да кажа че ми дойде ноември месец 2016. Почна като кафяво течение с средно кръв-малко ! Така 8 дена беше. После не ми дойде целият декември месец и са притесних но януари 2017 към края пак беше кафяво течение с кръв около 5 дена ! Февруари (4 февруари ) почна много кръв . Когато се събудих бях много
  оцапана . На 8 осми спря и трябва ше сега на 2 март да ми дойде но закъснява ! Искам да допълня че много споделям с мама ! Ще допълня че прди да ми дойде имах течение 12 месеца !

 9. Веси

  Така здравейте аз съм на 13 години и днес ми дойде нещо като кафяво течение на гащите за 2 ден това значи ли че ми е дошло

 10. Алексиана

  Здравейте! Искам да попитам кога горе долу може да ми дойде цикълът, тъй като аз съм на 11 и правя 12 години след един месец и имам бяло течение още от 9-10 годишна. Ще съм Ви благодарна ако ми дадете насоки!

 11. Сандра

  Здравейте.Аз съм на 11 години и имама бяло течение от 1 година . Незнам как да кажа на майка ми когато ми дойде . Притеснявам се . Дали ще ми дойде скоро. Благодаря предварително.

 12. Камелия

  Аз съм на 10. С нетърпение очаквам да ми дойде цикъла. Все още нямам бяло течение.
  Исках просто да споделя!

 13. Люси

  На 13 съм и още не ми е дошло.Това не би било такъв проблем ако нямах нищо или пък още нямам бяло течение.Но аз имам гърди,дупе и всичко за 13 годишна и бяло течение.Бялото течение ми дойде преди 2 години.Нося сутиени… Като цяло всичко имам само не и цикъл имала съм и болки в корема при яйчниците.Общо взето си представете че имате всичко без менструация…Това е дразнещо и гадно знам ще някои момичета им идва и по късно но смята че вече достатъчно съм чакала…Има момичета с по малки гърди от мен и им е дошло не разбирам защо не ми идва знам че още не съм на 14,15,16 че да се отчайвам но все пак чакам достатъчно и просто ако някой знае какво да направя за да ми дойде моля да пише..

 14. Emma

  Дори и да имаш бяло течения от преди 2 години много зависи и от гениите на майка Ви.Попитайте я на колко и е дошъл цикъла и на вас може да и дойде или една година преди нейна да и е дошъл или след.Честно казано се радвайте ако нямате,защото няма да е приятно да искате да сте на басейн, джакузи или на зелено училище и да знаете,че тогава имате цикъл и да не ходите!
  П.С.:до колкото знам цикълът свършва на 50 годишна възраст

 15. Марияна

  Здравейте. Аз съм на 13 години но ги направих скоро! Не знам от колко време имам бяло течение но на една моя приятелка вече и е дошло а аз имам по големи гърди от нейните! Ако някой знае защо да ми пише! Вие имате ли същия проблем? Много искам и на мен да ми дойде!!! Дано е скоро!

 16. Лилия

  Моля, отговорете!!!! От 2 години имам бяло течение и още не ми е дошло! Защо?!?!?!?!
  П. П. Аз съм на 12 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.