Овулация

Овулацията – какво не знаем за нея?

Овулацията – това е процесът на пукването на доминантния фоликул на яйчника и освобождаването на яйцеклетката, която е годна за оплождане.

Овулацията настъпва обикновено 14 дни преди края на цикъла, като трае 1–2 дни. Освободената яйцеклека може да живее от 12 до 24 часа.

Овулацията е важен за забременяването процес. Всяка жена има нужда от метод за точното й пресмятане, така че да определи кои са най-силните за зачеване дни – при планирана бременност или пък като част от целия процес по предпазване от нежелана бременност.

Кога настъпва овулацията?

При нормален цикъл от 28 дни овулацията настъпва по средата – на 14-я ден. Ако цикълът е по-кратък или по-дълъг от 28 дни, то от неговата продължителност извадете 14 дни, за да определите денят на овулацията. При кратък цикъл (от 22 дни) обикновено овулацията е между 8 и 11 ден, а при дълъг (35 дни) – между 21 и 24 ден. Този начин на определянето й, обаче, е приложим само за жени с редовен цикъл и не е много точен.

Други методи за определяне на овулацията

По време на овулация се повишава базалната температура с от 0.2 до 1 градус Целзий. От 12 до 24 часа след пукане на фоликула базалната температура се покачва и е над 37 градуса. Но за да се проследи правилно овулацията по т. нар. температурен метод, необходимо е жената да измерва температурата си всяка сутрин ,преди ставане от леглото. Освен това, жената трябва да е запозната и с индивидуалните температурни колебания.

Обикновено през втората половина от цикъла температурата е по-висока, отколкото през първата. Освен това, за повишаването на базалната температура съдействат и други фактори, като прием на алкохол, инфекции, преумора и други. Затова и този метод не е много точен.

По цервикалния секрет също може да се познае дали е настъпила овулация. Секретът се увеличава около три дни преди и ден след овулацията. Той става то-слузест и прозрачен, тъй като основното му предназначение е да подпомага придвижването на сперматозоидите към маточната кухина. Заради инфекции и други физиологични неразположения, обаче, цервикалният секрет също може да се промени, което превръща методът на наблюдението му в ненадежден за определяне на овулацията.

Овулацията може да се определи и чрез т. нар. овулационен тест, но и при тях има възможност от 2–3% отклонение. Затова се препоръчва комбиниране от няколко метода за най-точно определяне на овулацията.

Физиологични признаци за овулация

Има и някои други признаци, по които може да се определи, че жената е в овулация. Заради отделянето на естрогени се появява напрежение в гърдите. Жената може да чувства и напрежение в корема и лека болка в яйчниците. Възможно е да се появи и леко кървене, по-скоро „зацапване”.

Липса на овулация

Абсолютен мит е, че менструалното кървене е сигурен признак за наличието на овулация. Дори и една жена да има редовен цикъл, то това не е гаранция, че настъпва и редовна овулация. Освен това, овулацията не се наблюдава в един и същи ден от месеца. Датата й се променя всеки месец, в зависимост от продължителността на менструалния цикъл на жената.

Липсата на овулация обикновено се констатира след неуспешни опити за забременяване. Тя се дължи на смущения на яючниковата функция, хипофизата или други смущения в организма.

Ако е установено нередовно настъпване на овулацията, то специалист трябва да определи точните причини за това. Едва след това се пристъпва към стимулиране на яйчниковата функция.

7 Replies to “Овулация”

  1. eleni

    probvala sam vsi4ko pri razli4ni dr.sam xodila no ni6to
    i az sam mn ot4aqna neznam kakvo da napravq iskam po barzo no
    kolkoto se ma4a po nestava nqkoi ako moje da prepora4a dabar lekar

  2. violeta

    Vuv Veliko Trnovo – d-r Kaleinski,ginekolog. Nqmah 9 godini deca i toi mi pomogna. Pomagal e i na mnogo drugi.Ne gubete nadejda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.