Обърната матка

Погрешно е схващането на повечето жени, че обърнатата матка е гинекологично заболяване. Всъщност, дори няма доказателства за това, че наличието на обърната матка може да пречи на забременяването. Може би най-коректно би било да се гледа на нея като на вид аномалия, която не бива да е повод за сериозни притеснения.

Какво е обърната матка?

Важно е да започнем с това, че обърнатата матка е чисто и просто промяна на естествената позиция на матката, при която тялото й сочи назад – към таза на жената и по този начин се променя нормалният ъгъл между тялото на матката и нейната шийка. Изместването може да е в посока наляво или надясно. Ако матката не е обърната тялото й трябва да е напред към корема на жената.

Много често жените питат своя гинеколог дали обърнатата матка е вид гинекологичен проблем. Веднага отговаряме, че това не е така, това е просто една аномалия. Ако вашата матка е обърната вероятно първият път, когато вашият гинеколог ви е съобщил това той го е споменал просто за ваша информация, а не защото това е някакъв проблем, от който трябва да се плашите. Това не е нищо повече от някакво физическо несъвършенство, каквито са кривият нос и малко по-големите уши, примерно.

Защо се обръща матката?

Причинителите на обърнатата матка най-често са следните:

 • сраствания от различно естество;
 • леко удебелени тъкани;
 • понякога дори земното притегляне е възможно да причини тази аномалия

Как се открива обърнатата матка?

Най-често гинекологът открива, че матката на пациентката е обърната, след като направи цветна снимка. След това се определя посоката на изместване на матката и причините за това.

До какво води обърнатата матка?

Единственото неудобство, до което може да доведе тази аномалия, е леко усещане за дискомфорт по време на месечния цикъл или по време на полов акт. В по-редки случаи може да се усети и болка по време на менструация и секс, както и да доведе до по-болезнена бременност, но това се отнася само за първите 3-4 месеца от нея.

Може ли обърнатата матка да попречи на забременяването?

Широко разпространен е слухът, че жените, които имат тази аномалия, трябва да правят секс в кучешка поза, да стоят с високо вдигнати крака след като мъжът еякулира или да лежат по корем с възглавница под него, за да могат по-лесно да забременеят. Всички тези твърдения не са верни. Има хиляди жени по цял свят, които имат обърната матка и са забременели и са родили здрави бебета без да са изпробвали никой от тези странни номера. Ако все пак имате проблеми със зачеването е силно препоръчително да не отдавате това само на обърнатата си матка, а да се консултирате веднага със своя гинеколог, защото е много вероятно да има други пречки за това.

Интересен факт е, че към четвъртия или петия месец от бременността обърнатата матка се връща временно в правилна позиция, а след раждането тя отново се обръща. Друг път тя си остава обърната в нормална позиция, т. е. аномалията изчезва напълно.

И накрая нещо много важно – не си мислете, че обърнатата матка означава, че секциото по време на раждане е задължително, защото това не е така. Можете да родите съвсем нормално, това ще прецени вашият акушер-гинеколог.

6 Replies to “Обърната матка”

 1. marqna

  za6to vinagi predi cikalat imam bqlo te4enie i sled tova mi idva cikalat mnogo e obarkano z a mene vsi4ko tova.

 2. без значение

  незнам дали е бяло течение моето някой ще ми омогне ли да разбера как изглежда!

 3. Monika

  az sachto imam obarnata matka i lekarq mi smqta 4e nqma za kakvo da se pritesnqvam i sega sam bremena v 4 mesec s vtoroto mi bebe vsi4ko varvi dobre az i malkoto sme dobre no imam nekakvo xrupane nisko v korema kogato nochtem spq i se obrachtam ot ednata strana na drugata tova normalno liq ili ne imali opasnost za bebeto blagodarq predvaritelno za otgovorite>>>>>

 4. Diana

  Здравейте,на 14 години съм и имам бяло течение,поради което отидох на гинеколог изписаха ми крем използвах го още на 1 вечер на сутринта имах още повече от това което беше.. Ползвам антибактериален шампоан от няколко месеца и спазвам хигиена.. Не знам на какво се дължи това и е доста неприятно

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.