Накратко за женските заболявания

Бяло течение

Най-разпространено сред женските заболявания, почти не му се обръща внимание и не се лекува. Но това е погрешно и трябва да се обръща внимание на всяко зацапване на бельото и всяко течение от влагалището. Симптоми на това заболяване, освен течението, са и неприятната миризма, сърбежите, а понякога и наличието на болка. Ако не се лекува навреме може да доведе до по-сериозни гинекологични заболявания. Много от видовете бяло течение са упорити и изискват продължително лечение, което обикновено трябва да проведат и двамата партньори.

Рак на гърдата

Това е най-широко разпространеният рак сред жените. Ако се открие навреме, той се лекува успешно. Затова не бива да забравяте профилактиката и редовно да посещавате лекар и да си правите изследвания. Добре е и сами да проверявате състоянието на гърдите си. Най-често срещаният симптом за това заболяване е намиране на „бучка“ в гърдите. Рядко в началото на заболяването има оток, зачервяване и секреция. Добра профилактика е кърменето, което значително намалява риска от това заболяване. Още по-силен ефект има, ако жената е родила преди 26 годишна възраст и е кърмила поне 1 1/2, 2 години.

Гъбични инфекции

Още едно много често срещано гинекологично заболяване. По-голяма част от жените страдат от гъбични инфекции. А някои имат такива инфекции повече от 1 път. Най-честите причини за тях са отслабване на имунната система и хормоналните промени. Можете да познаете това заболяване по гъстото и бяло течение, зачервяването, сърбежа, паренето в областта на влагалището. Добре е дори при един от тези симптоми веднага да посетите гинеколог, защото заболяването не е безобидно.

Рак на шийката на матката

Този вид рак засяга шийката на матката. Причинява се от така наречения човешки папилома вирус (HPV). Вирусът се предава по полов път, но не всички жени, които се заразяват, развиват рак на маточната шийка. Трудно е да се открие това заболяване, защото в началото то няма никакви симптоми. Затова е добре да се преглеждате редовно и ако имате възможност да се ваксинирате. Когато заболяването е напреднало са налице следните симптоми: болка в долната част на корема, болки при полов акт и кръвотечение между отделните менструации или по-продължителна и обилна менструация.

2 Replies to “Накратко за женските заболявания”

  1. Магдалена Кирилова

    Много харесвам сайта ви. Изчела съм почти всички статии и ми харесва колко достъпно са представени.
    На 20 години съм и страдам от кисти на яйчниците вече 2 години. Направиха ми операция от 4 кисти и на двата яйчника. Скоро отидох на преглед и отново са се появили… Моля публикувайте някаква статия и по моя проблем с някакви методи на лечение различни от операция например видове билки или други начини , за да предотвратя трайно появата им. Предварително благодаря!

  2. Ralitsa

    Magdalena i jaz sam po sashtija način kato tebe imala sam polikistozni jaičnici i gi operirah s laparoskopska operacija,,,sega pak sa okolo 5 ml. Može bi od preobvadavaneto na mažki hormoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.