Накратко за интимните проблеми

Жените доста често изпитват болка по време на полов акт. Но 80% от тях после я забравят или не й обръщат никакво внимание. Това е голяма грешка! Всяко усещане за болка по време на секс е признак за здравословни проблеми. Да видим какви може да са те?

Къде е болката? Усещате болка ниско долу в корема по време на полов акт. Болката е рязка и може да я почувствате след секс или преди месечния ви цикъл.

Диагноза: Много е вероятно да боледувате от ендометриоза – това е заболяване, при което лигавица от матката се появява на необичайни места като маточните тръби, яйчниците, по стените на матката, правото черво, други отдалечени органи, пикочния мехур, коремната кухина. Клетките на тази тъкан копират функциите на обикновената маточна лигавица и започват да менструират, което ако не се лекува, може да доведе до безплодие.

Какво да направите? Веднага след забелязване на болката се консултирайте с лекар. Това заболяване, заедно с миомата на матката и различните възпалителни процеси, е едно от най-често срещаните гинекологични заболявания.

Къде е болката? Когато партньорът ви прониква дълбоко във вас, усещате силна, рязка болка от едната страна на таза. Същата болка можете да почувствате и по време на менструация.

Диагноза: Тази болка най-често е симптом за доброкачественото образувание на яйчниците или така наречените кисти. Повечето кисти са безвредни и сами преминават след като минат няколко менструални цикъла.

Какво да направите?
Нека гинекологът да ви направи ултразвуково изследване. Ако след половин година, все още имате болка, пак посетете гинеколог. За да намалите болката по-време на секс, вие бъдете отгоре (ездаческа поза), за да можете да контролиране дълбочината на проникване.

Къде е болката?
По време на секс не изпитвате удоволствие, защото имате чувство, че членът на партньора ви опира някъде и сексът ви носи чувство на дискомфорт и болка. Възможно е да имате обилен месечен цикъл, болки ниско долу в корема или в кръста, както и чести позиви за уриниране.

Диагноза: Вероятно имате фиброма или така наречената миома. Това е доброкачествено образувание, съставено от различен процент мускулна тъкан (миома) и съединителна тъкан (фиброма). Големината и е варираща, може да колкото грахово зърно, а може да е и колкото ябълка.

Какво да направите? Нужно е пълно гинекологично изследване, за да може да се назначи най-правилното лечение.

Къде е болката? След секс усещате влагалището си неприятно, имате усещане за смъдене и сърбеж. Самото влагалище е зачервено и възпалено. Външните ви полови органи са раздразнени и много чувствителни при допир.

Диагноза: Тези симптоми говорят за наличието на влагалищна кандидоза или „млечница“. Това е заболяване на лигавицата на половите органи, причина за което са гъбички от рода Candida. Тези гъбички нормално ги има на много места в тялото ни, но определени причини ги карат да започнат да се размножават прекалено много, а това води до появата на т. нар. „млечница“.

Какво да направите? Не започвайте самостоятелно лечение, тъй като наличието на „млечница“ показва, че имате някакво инфекциозно заболяване. Обърнете се към лекар, който ще ви назначи подходящо лечение. Ако нямате инфекциозно заболяване, а само „млечница“, лечението е кратко и лесно.

2 Replies to “Накратко за интимните проблеми”

  1. Sara

    Zdraveite, na men syshto mi se e sluchvalo da izpitvam bolka po vreme na sex. Kogato pronikvaneto e po dylboko izpitvam bolka v qichnicite. Ne izpitvam udovolstvie, prosto izchakvam partniora si da svyrshi. Ne mu kazvam nishto, zashtoto me e sram. Problema ne e v razmera, nito v ovlajnqvaneto. Kakvo shte me posyvetvate da govorq li s partniora si za tova. Az sym mnogo stesnitelna i mi e trudno da govorq s nego za tezi neshta.

  2. габи атанасова кръстева

    изпитвам жестока болка по-време на секс в долу ниско корема и кръста по-време на секс и след него даже искам да питам дали е нормално или не и на какво се дължи това неприятно усещане по-време на секс и след това даже прдължава не минава даже не ми се прави секс по-същата причина вече

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.