Микробиологично изследване

Посещението при гинеколог винаги е притеснително. Не само защото, за да го посетите си имате основателна причина и да обикновено е тревожна, но и защото той или тя надникват в най-интимните ни тайни. Според гинеколозите голяма част от жените, които ги посещават се оплакват от бяло течение. Затова е добре да сте наясно какви изследвания се правят при това толкова разпространено женско заболяване. Все пак и неизвестността плаши, а така жената ще е по-спокойна.

Има няколко различни метода за изследване на влагалището, които могат да се използват при бяло течение, но гинеколога ще прецени най-добре кой от тях е необходим. Методите са: бактериоскопско, културално и микробиологично.

В тази публикация ще разгледаме по-подробно микробиологичното изследване. То се прави с цел да се види дали жената няма възпаление, венерическо заболяване или гъбична инфекция, които да са причината за бялото течение.

Микробиологично изследване не е болезнено, може да го направи всеки гинеколог и не е необходимо да ходите в лаборатория. При него се взема малко от секрета на влагалището, който после се изследва. Целта на това е да се определи какво е състоянието на влагалищната флора. Вземането на влагалищен секрет се извършва със специален тампон. Задължително лекаря трябва да използва специален гинекологичен инструмент, наречен спекулум. Той представлява малки метални щипци, които му помагат по-лесно да огледа влагалището. В случая при вземането на проба са необходими, за да не се замърси пробата.

Възможно е да почуствате лек дискомфорт, но без болка. Ако все пак изпитате болка, трябва да кажете на лекаря, защото това е сигнал за някакъв проблем. После със специален тампон се взема материал от влагалището. Доста често гинеколозите само изследват посявката, без да я пращат в лаборатория. Добре е като са взели материал да направят и натривка на стъкло, при която се гледа какви микроорганизми има. А пробата, която изпращат в лабораторията е, за да се изследва дали има патогенни бактерии и ако да, от кои вид са те. Цялата процедура по вземане на пробата не трае повече от минута и не бива да се притеснявате от нея.

След като са готови резултатите от изследването гинеколога ще прецени какво лечение да ви назначи.

4 Replies to “Микробиологично изследване”

 1. Цветелина

  Наскоро имах възпаление и хормонални проблеми.След посещение при генеколог и лечение,взеха микробиологични изследвания и цитонамазка.Резултатите бяха добри-1-ва група,цитонамазка и нормални микробиологични.Генеколога посъветва да правя промивки с сода,когато почувствам дискомфорт,това единствено.Обяснението беше,че има излющване на матката,което причинява кървенето в овулация и дискомфорта.Но от няколко дена имам зачервяване,сърби и май няма да мине само с промивките.Трябва ли да правя васерман и да се притеснявам,след като е правено наскоро микробиологично изследване и може ли да мине без повече посещения при лекари,понеже…вече много ми умръзна…Моля ви…дайте ми съвет.Благодаря предварително.

 2. tanya

  predi sedmica mi vzeha sekret za mikrobiologicno izsledvane,rezultati vse oste ne sa gotovi,a byaha kazali ce za 3 dni stavat gotovi.Oplakvaniyata mi sa ce predi cikil mi idva byalo teceniye i ot tova polucavam sirbej

 3. Веселина Великова

  ЗДРАВЕЙТЕ СКОРО СИ ПУСНАХ ИЗСЛЕДВАНЕ ЗАЩОТО ИМАМ СИЛНО ТЕЧЕНИЕ ПАРЕНЕ И БОЛКИ НИСКО ДОЛУ РЕЗУЛТАТИТЕ СА СЛЕДНИТЕ: Лактобацили- изобилие;
  Левкоцити -единични ;Епителни клетки -изобилие ;Изследване за патогенни микроорганизми (аеробни) Не се изолират; Изследване за Candida-Не се изолира
  МОГА ЛИ ДА ИМАМ БАКТЕРЯТА КОКИ ? СТАФИЛОКОКИ ИЛИ БАКТЕРЯЛНА ВАГИНОЗА КАКВА В ПРИЧИНАТА ЗА ТЕЧЕНИЕТО И БОЛКИТЕ ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.