Лечение на бяло течение

Не се успокоявайте с мисълта, че е нормално да имате бяло течение. Независимо от количеството му и от това, че нямате оплаквания, то е симптом, показващ че нещо в организма ви не е наред и трябва да се лекува. Самото бяло течение също може да доведе до някои заболявания, като ранички на шийката на матката, инфекции на матката или маточните тръби (най-вече при раждали жени или такива, които са претърпели аборт).

За да лекувате бялото течение, е необходимо първо да посетите гинеколог и той да ви направи изследвания. Много често на жената не й се занимава с гинекологични изследвания и ходене по лекарски кабинети и тя започва да се лекува самостоятелно. Това освен, че е много погрешно, е и опасно, защото когато не знаете причината за възникване на бялото течение, е много вериятно да го лекувате неправилно. Няма лечебен метод, които да е подходящ за всички видове влагалищни течения.

Запомнете, че преди да отидете на лекар за преглед, не трябва да си правите промивки на влагалището, нито да поставяте лекарства в него, защото те ще нарушат нормалната киселинна среда на влагалището. За изследване се взема влагалищно съдържимо, от което после се разбира причината за появата на течението.

Само след преглед при гинеколог и направени изследвания можете да започнете да лекувате бялото течение. Ако все пак ви е невъзможно бързо и навременно да отидете на преглед, а имате неприятни оплаквания, като сърбеж по половите органи, неприятна миризма от влагалището и наличие на бяло течение, временно можете да си направите промивки с отвара от лайка или с топла вода с разтворена сода за хляб в нея (в 1 литър топла вода се разтваря 1 супена лъжица сода).

За да може лечението да е успешно е необходимо да вземете и някои други мерки, като например:

 1. Прекратете сексуалните контакти по време на лечението от бяло течение;
 2. Спазвайте точно указанията на гинеколога и ако е необходимо нека и партньорът ви се подложи на лечение (ако боледувате от трипер, трихомонас вагиналис и др.);
 3. Съвестно и строго спазвайте лекарските препоръки. Много често, когато оплакванията отшумят, мъжете решават да спират лечението, но не са напълно излекувани и впоследствие отново заразяват партньорката си с досадните гъбички;
 4. За да не се заразите повторно е нужно и да дезинфекцирате бельото си, гладете го с гореща ютия, дезинфекцирайте тоалетните принадлежности, банята, ваната, тоалетната чиния.

След като приключи лечението, е необходимо ново изследване на влагалищното съдържимо. Обикновено това се прави 3-4 дни след края на менструацията и се проверява дали инфекцията е излекувана или има нужда от повторен курс на лечение.

За да се предпазите от появата на бяло течение са необходими профилактични мерки, които да спазвате постоянно. И вие и партньорът ви трябва да имате строга обща и най-вече полова хигиена. Половите органи трябва да се мият всяка вечер с топла вода и сапун, които да не дразни кожата ви. Това трябва да се превърне във ваш навик преди лягане. Задължително избягвайте случайните полови контакти!!

Подлагайте се редовно на гинекологични прегледи, за да можете навреме да откриете бялото течение и причините за появата му. Ранната му диагностика спомага за бързото му и пълно излекуване.

34 Replies to “Лечение на бяло течение”

 1. illy

  Здравейте,момичета! От доста години се боря с това течение! Много лекари смених и всички ми казват имаш гъбички.. Изписват ми хапчета и глобули и месец след края на лечението пак същото… Последно ходих при една Гинеколожка,която ми каза да си направя МИкограма,за да се установи какъв вид са гъбите! Много е важно да се знае видът на гъбите! Направете си МИКОГРАМА в някоя лаборатория!! На изследването пише ясно,към кое лекарство е са чувствителни Вашите гъби, съответно Ви се назначава точнотоо лечение! Сега съм добре!! факт е! Стискам палци!

 2. десси

  Здравейте. Искам да попитам дали това бяло течение може да е причина да нямам менструация ?

 3. cami

  Здравейте! Искам да ви попитам, дали честите промивки само с топла вода са вредни и могат да причинят възпаления и обилно бяло течение

 4. ани

  от бялото тецение ми се вазпалява бартолиховата жлеза мн пати ми я цепят даите ми савет как да предотвратя това вазпалехие

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.