Кухо яйце

„Кухо яйце” или бременност без ембрион

Синдромът „кухо яйце” се наблюдава при оплодена яйцеклетка и наличие на бременност, но липсата на ембрион. Яйцеклетката е оплодена, закрепена е на стената на матката, но в плодния сак липсва плод. Обикновено това състояние се наблюдава в 5-та – 6-та седмица от бременността. Този синдром е и причина за голяма част от абортите в първия триместър. Често много жени дори не разбират, че е имало наличие на бременност, защото заради „кухото яйце” организмът изхвърля маточната лигавица с малко закъснение от нормалния менструален цикъл. Това течение, обаче, може да е по-обилно и по-болезнено от обичайното.

„Кухо яйце” – причини

„Кухото яйце” е резултат от хромозомни проблеми. Възможно е да бъде причинено и от неправилно делене на клетките при оплождане, некачествена сперма или пък лоша яйцеклетка. Организмът на жената пък „разпознава” отклоненията и отхвърля бременността, защото ембрионът няма да се развие.

Диагностиката на синдрома става чрез ултразвуков преглед, след който ще последва прекъсване на бременността.

Естествен аборт или абразио?

При диагностицирано „кухо яйце” има два варианта – да се чака настъпването на естествен аборт или да се предприеме изкуствено прекъсване на бременността чрез абразио. Това е индивидуално решение, но много лекари препоръчват да се изчака моментът, в който организмът на жената сам ще се освободи от тъканта. Все пак, ако решите да правите допълнителни изследвания на причините, довели до „кухото яйце”, абразиото е единственият начин да се сдобиете с проба от тъканта, която да се изпрати за проверка.

„Кухото яйце” – как да го избегнем

Синдромът не може да бъде избегнат. Възможно е дори да се появи и при последващи бременности. Ако няколко пъти сте диагностицирани с „кухо яйце” – правят се различни тестове, включително и генетични, за да се установят причините за това. Обикновено лекарите препоръчват да се изчакат 1 – 3 менструации преди да се започнат отново опитите за зачеване, но при условие, че плодният сак е изхвърлен по естествен път от организма. При абразио срокът е около 6 месеца.

One Reply to “Кухо яйце”

  1. Гала

    здравейте искам да попитам с моя приятел се опитвахме да си правим бебе в 10-тия ден преди да ми дойде цикъла правихме около 5 опита и няколко дни преди цикъла да ми дойде се почувствах много зле задъхвах се не бързо се изморявах корема ми беше много твърд и подут спеше ми се много нямах енергия но бях подложена на стрес 3 дни преди датата на която трябваше да ми дойде тези симптоми изчезнаха и цикъла ми тръгна изведнъж много силно и досега до третия ден е така силен възможно ли е да е спонтанен аборт и как да го позная или просто си внушавам

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.