Колпоскопия

Има различни методи за изследване на женските полови органи, в зависимост от това какво се цели с наблюдението. Колпоскопията се използва за по-подробен оглед на маточната шийка, влагалището и външните полови органи с помощта на специален уред наречен колпоскоп. Това позволява на гинеколога да провери за наличието на изменени клетки по маточната шийка, които могат да са признаци на рак на маточната шийка (рак на цервикса).

Процедурата се извършва със специален микроскоп (колпоскоп), от където идва и името на изследването. Увеличението при него е между 6 и 40 пъти. Колпоскопията е подобна на взимането на цитонамазка, само че тук гинекологът само наблюдава, без да взема секрет от влагалището. Прегледът се извършва бързо, не се използва упойка и няма болка, тъй като колпоскопът не влиза във влагалището, а само увеличава образа като по този начин спомага да се направи по-ясно и качествено наблюдение на вътрешните органи на жената.

Колпоскопията се извършва по следния начин:

Жената ляга на гинекологичния стол и гинекологът, с помощта на спекулум, разтваря влагалището и извършва преглед на маточната шийка. При някои жени това причинява известен дискомфорт, ако са притеснени и стегнати, но не изследването не е болезнено. След това, с помощта на колпоскопа, се оглежда шийката на матката. При нужда се използват различни разтвори за намазване лигавицата на матката, за да се разграничат отделни изменени области.

Ако има променени клетки те не се оцветяват, докато останалата част от лигавицата променя цвета си. Ако гинекологът забележи такива изменения може да прецени, докато ви преглежда, да вземе и цитонамазка. Възможно е да ви препоръчат и да си направите биопсия, зависи от степента и големината на изменените области, а може и веднага да ви назначат лечение.

Колпоскопията се използва за ранна диагностика на предракови и ракови състояния. За жените този метод е за предпочитане, защото е бърз и безболезнен, но само гинеколог може да ви каже дали той е подходящ вас и вашето състояние или не.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.