Кога се използват дамските душове?

От доста време се спори полезни ли са или вредни дамските душове. Има ли въобще смисъл да ги използваме и кога използването им води до проблеми?

Интимният душ е приспособление, което се използва за вагинални промивки. Представлява помпичка с дълъг или къс накрайник. След използването на душа, накрайникът се измива добре, преварява се със сода или се почиства със спирт. Не е задължително да използвате дамски душ постоянно, но в някои случаи гинеколозите го препоръчват.

Кога се препоръчва употребата на дамски душ?

Такива случай са: при наличие на бяло течение, получило се при цистит, при пилонефрит, при доказана бактериална инфекция с три и повече бактерии в организма, при продължителен прием на антибиотици. Препоръчва се да си правите промивки и когато имате гъбична инфекция, ако гинекологът ви е предписал глобули, които се поставят във влагалището.

Първо почиствате влагалището с дамския душ, за да се махнат налепите по него, а после поставяте таблетата. Тя нормализира киселиността на влагалището, която трябва да е между 3,8 и 4,2. По този начин се създава нормална флора, а това пречи на бактериите и гъбичките да причинят инфекции. В този случай, ако не се направи промивка, преди да се постави таблетата, е възможно да остане лепкав секрет по стените на влагалището, който да й попречи да проникне достатъчно дълбоко. В този случай, тя не може да лекува ефективно и дори може да причини оток в тъканите, раничка и неприятен сърбеж.

Дамският душ може да се използва за промивка и когато е горещо, за да се почисти влагалището след секс от останалата там сперма, която предизвиква зачервяване, сърбеж и дискомфот. Използва се и след къпане в обществени басейни.

Задължително е да ползват дамски душ жени, които страдат от хронични инфекции и възпаления в организма, които дразнят половите им органи. Правете промивки, но не прекалено често. Ако имате възпаление с обилен секрет, промивките трябва да са 2 пъти в седмицата. Ако секретът не е толкова обилен, промивките е добре да са 1 път седмично.

Жените пушачки по-често страдат от гъбички. Тези, които пушат по кутия и половина на ден, имат отслабена имунна система, което води до появата на гъбички и различни вируси, включително и HPV – човешки папилома вирус, който причинява рак на шийката на матката.

Вирусите допълнително отслабват организма и причиняват вторични инфекции, особено в интимната област. Така се появяват брадавички, ранички, агади (нацепвания на входа на влагалището),

Бременните жени не трябва да си правят промивки. Ако имат гъбички, може да се проведе лечение, но след третия месец на бременността, когато се използват вагинални таблетки, които дизенфекцират интимната зона. Добре е да се използва презерватив по време на бременност, за да се намали до минимум риска от появата на течения и инфекции. Иначе могат да се получат ранички и други възпаления, които не са безопасни за плода.

За промивки използвайте някоя от следните отвари – лайка, смрадлика, бял равнец или зелен чай. Само при сериозна инфекции се използва разтвор от вода и сода. Има и различни прахчета и течни дезинфектанти, които се разтварят във вода. Не ги ползвайте, обаче, без да са ви изписани от лекаря.

9 Replies to “Кога се използват дамските душове?”

 1. Angelina

  Zdraveite ,okaza se 4e imam gabi4na infekcia.Posetix genikolog i sega se lekyvam,no iskam da znam dali e opasno ako zabremeneia.

 2. леприкон

  не ги ползвайте мила Ангелина според докторите те са развъдник за гъбички колкото и старателно да ги миете и изварвате Само при нужда се използват и не е кой знае какъв чалъм за обливания Питай Вени тя ползва такова с равни части оцет и вода за да не забременява и за да си се празнят в нея трикът на жената с опит

 3. леприкон

  деница цяло чудо е че нямате спин с вашата репутация на тотален парцал Та вие не ползвахте презервативи с различните си партньори не с гаджето тъй като нямахте такова Защо ли никой не се задържаше при вас и още нещо мила много рядко имам запек не сте запозната а хемо болят повече и при разтройство Коментирай само теми за които си подготвена иначе питаш защо ти казвам Малоумната

 4. Даниела

  Дамският душ може да причини повече вреди отколкото ползи. Ако изобщо се използва дамски душ трябва да е по лекарско предписание (както и е споменато в статията). Колкото до отварите, които да се използват – самоволното творчество е абсолютно непрепоръчително. Из интернет битуват всякакви практики и смеси за дамски душ, някои от които откровено могат да разсипят изцяло бактериалния баланс във вагината. Статията е хубава и полезна, но моля акцентирайте на това, че употребата на дамски душ е само по лекарско предписание. Поздрави!

 5. HOMEOPATIA

  NA MEN LI4NO PROMIVKI S SMRADLIKA MI POMAGA MNOGO SAVETVAM SMRADLIKA SE VARI 20 MIN POSLE SE OSTAVQ 1 H DA PRWSTOI PRESEJDA SE I SE PRAVQT PROMIVKI USPEH NA VSI4KI ….♡♡♡♡♡

 6. HOMEOPATIA

  Тва е цистит,щом ти е обилно течението и е като на топченца.Направи си промивки със билката Смрадлика(около 1лв е в аптеките).Слагаш две супени лъжици от билката в една средна тенджара с вода до половината,и акто заври я чакаш да поври около 10-12мин,след това изчакваш да стане поносима за миене и баране прецеждаш я в легена и се подмиваш около 3-4мин,само с нея,без сапуни и каквито и да са други гелове.След това я хвърли,и като се подсушаваш гледай да не я обираш всичката отдолу билка,а леко отгоре попий с хавлията.Това го направи 2-3 пъти и ще ти мине,ако не ти мине значи е някъв друг проблем,но мисля че е цистит щото и аз съм имала такова,и е мн неприятно особенно като трябва да чишкаш и мн пари.

 7. HOMEOPATIA

  Направи си промивки със билката Смрадлика(около 1лв е в аптеките).Слагаш две супени лъжици от билката в една средна тенджара с вода до половината,и акто заври я чакаш да поври около 10-12мин,след това изчакваш да стане поносима за миене и баране прецеждаш я в легена и се подмиваш около 3-4мин,само с нея,без сапуни и каквито и да са други гелове.След това я хвърли,и като се подсушаваш гледай да не я обираш всичката отдолу билка,а леко отгоре попий с хавлията.Това го направи 2-3 пъти и ще ти мине,

 8. Гюляй

  Много ми идва бял течение какво ми го да направя

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.