Климактериум

Какво е климактериум?

Климактериумът, или критическата възраст, е естественият преход от плодоносната възраст на жената към неизбежната старост. Неговото начало, както и продължителността му, са строго индивидуални. Общото правило, обаче, е че климактериумът продължава около 10 години. Този период често се съпътства от неправилни маточни кръвотечения, топли вълни, изпотявания, главоболие, както и нервно – психически симптоми (депресия, меланхолия, повишена раздразнителност, безпокойство, трудна концентрация и други).

Етапи на климактериума

Предменопауза

В тази фаза намалява яйчниковата дейност у жената. Не се отделя достатъчно прогестерон, а по-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка. Така през целия цикъл започва отделянето само на естрогени.

Менопауза

Менопаузата се определя ретроспективно – т. е. за менопауза се счита 12-месечен период без менструален цикъл. Причина за настъпването на менопаузата е изтощаването на ендокринната функция на яйчниците. Спирането на менструалния цикъл слага край и на възможностите за забременяване на жената. При повечето жени менопаузата настъпва около 50-годишна възраст.

Следменопауза

Следменопаузата (или постменопаузата) е периодът, в който яйчниковата дейност угасва напълно. Този период може да продължи няколко години.

Проблеми по време на климактериума

По време на първия етап (предменопаузата), заради намаленото количество отделян прогестерон и наличието на повече естрогени, понякога се наблюдава неправилно разрастване на маточната лигавица. Настъпват и нарушения в менструалния цикъл, а често се наблюдават и неправилни маточни обилни кръвотечения. Те са част от т. нар. болестен климактериум. При наличие на такова кървене е задължителна консултацията с гинеколог, за да се направи точна диагноза на причините за него. Ако те са само хормонални, обикновено се провежда хормонално-заместителна терапия.

При 80% от жените в менопауза най-честото оплакване са топлите вълни – внезапно затопляне на лицето, гърдите, шията, врата, придружено от изпотяване и зачервяване на кожата. Броят им за денонощие е различен – някои жени получават по две – три такива атаки, а други – десетки.

Ниското ниво на половите хормони, обаче, причинява изтъняване лигавицата на влагалището, която много по-често се травмира. Губи се повърхностният защитен слой, намалява киселинността и се губят защитните сили. Това причинява сухота, която е причина за смущения и в нормалния полов живот на жената в климактериум. Настъпват и промени в пикочната система.

Изчерпването на естрогените води и до засилване разграждането на костна тъкан, което пък е причина за остеопороза. Преобладава разграждането на костна тъкан, което довежда до загубата й и рязко намаление на минералното костно вещество. Естрогените са потискали и образуването на т. нар. лош холестерол, затова по време на менопаузата се увеличават рисковете от сърдечно-съдови заболявания.

Лечение и профилактика

Всяка жена лекува конкретните оплаквания. Добре е да се прилагат и общоукрепващи процедури – да се взимат витамини, калций, да се провежда балнеолечение, да се приема богата на калций и разнообразна храна, да се създаде подходящ двигателен режим с цел поддържане на тонуса. Препоръчват се и хормоналните препарати от мъжки и женски хормони, т. нар. хормонално-заместителна терапия, с цел възстановяване равновесието на хормоните. Понякога, вследствие на тези препарати, се появява т. нар. псевдоменструално кървене, но съвременните препарати избягват неговата поява. Жените могат да заложат и на билкови екстракти, съдържащи хормоноподобни вещества, които не причиняват странични ефекти.

One Reply to “Климактериум”

  1. Йорданка Техова

    Здравейте,искам да се консултирам с вас на 45 години съм и от 15 дена има на моменти така ми се вие свят и почва да ми се гади цикълат ми стана малко по продължителен беше ми наи много от 5 до 6 дена сега се удължи поне с още два дена има на моменти ми става много зле вълни все още нямам или пък не са така силни вярно на моменти като ми стане зле като ми се завие свят и вземе да ми се гади ми става топло има моменти ми става студено все едно имам температура и ме тресе но това е може би 1до 2 пати в месеца а когато наближи да ми идва вече ми става толкова зле така почва да ми се повдига кажете ми това дали наистина е такав предклимактериум защото и аз не мога да си го обясня възможно ли е да ми става така и даже да не е олоко датата на цикала ми миналия път ми стана зле и два дена след като ми свърши гадно ми е сега съм пред цикъл и световъртежите ми краи нямат спират на моменти а на моменти имам чувствотп че ще се срина цикълът ми беше точен но взе да ми закъснява с по 6 дена изпих сума ту лекарства антидепресанти за сърце за нерви за незнам си какво и не и не а да не казвам за това като се ядосам да не си пред мене ставам нещо не за гледане ужасно е измъчих се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.