Кандиди (Гъбички)

Какво са кандидите (гъбички)?

“Candida albicans” не са нищо повече от гъбички, които често се появяват по кожата и лигавицата, като влагалището, устата или ректума. Освен това, тези гъбички могат да се придвижват и през кръвта и да засягат такива органи, като черва, сърце, гърло и сърдечните клапи.

Тъй като кандида са диморфични гъбички, те могат да приемат две форми. В по-голямата си част те съществуват като единични дрожди, с овална форма, които имат свойството да набъбват. Повечето такива дрожди не произвеждат мицел. При нормална стайна температура може да се получи набъбване, но при някои физиологични условия, като телесна температура, pH (киселинност), както и при присъствието на серум, дрождите може да се развият прекалено много. Често срещаните псевдоразклонени нишки, които се състоят от вериги от клетки, също са голям проблем.

Описание на кандидите

За заразни гъбички говорим, когато имаме налице някои промени в организма, околната среда, които са помощник за тяхното размножаване и излизане извън контрола на тялото. Видовете гъбички са много и всяка една от тях може да причини състояние наречено кандидоза.

Гъбичките не са нищо повече от паразитен организъм, който може да се открие в от 40 до 80% от нормалните хора на такива места, като устата, червата и влагалището, а проблеми с тях няма, докато не се появят някои от изброените по-долу изменения:

  • Отслабване на клетъчния имунитет (например имуносупресия или СПИН);
  • Промяна на нормалната флора на тялото (например след употреба на антибиотик или стероидна терапия);
  • Нормална физиология (например сърдечна хирургия или поставяне на уретър)

Кои са причините и рисковите фактори за поява на гъбички?

В голяма част от случаите тези гъбички се причиняват от на пръв поглед трудно обясними причини. Като такива могат да се причислят вземането на антибиотици, които освен вредните микроорганизми, унищожават и полезните, които пречат на размножението на гъбичките.

Някои особености на гъбичките:

  • Болестта носи името кандидоза, когато става въпрос за разрастването й в устата, най-вече при кърмачетата;
  • По кожата може да се прояви, като червен, възпален, а понякога и люспест обрив;
  • Може да са причина за инфекция, наречена влагалищен мониалисис, която е известна и като дрожди инфекция във влагалището;
  • Също така се появяват гъбички под или около ноктите;
  • Може да засегне и хранопровода и храносмилателния тракт

Инфекцията от гъбички по мъжкия полов орган се среща много по-често при необрязаните мъже и се появява, когато мъжът е имал полов контакт с инфектиран партньор. В много редки случаи, когато човек е с много нисък имунитет, като при развити левкемия или СПИН, гъбичките могат да проникнат в кръвта и кръвообращението и това да предизвика сериозна инфекция на някои жизненоважни органи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.