Какво е вагинална кандидоза?

Вагиналната кандидоза или позната още като “млечница” е доста често срещано заболяване и почти всяка жена се е сблъсквала с него. Според статистическите данни, от “млечница” са боледували 75% от жените, 40-45% от тях дори са боледували по два пъти, а има и 25% жени, които са се сблъсквали със заболяването повече от 2 пъти годишно.

Нормално гъбичките Candida, които са причина за това заболяване, си живеят по кожата, във влагалището и по лигавицата на стомашно-чревния тракт. Когато обаче намалее имунитетът ни, балансът на микрофлората се разрушава и гъбичкитете започват да се разпространяват без всякакъв контрол. В резултат, жените започват да се оплакват от бяло течение, неприятна миризма от влагалището, парене, болка, сърбеж, тежест ниско долу в корема. Това от своя страна води до проблеми в сексуалния живот, изнервеност, спад в настроението, потиснатост.

Много по-добре е да се вземат мерки, за да не се стигне до това заболяване, отколкото да се търси начин за лечението му впоследствие. Но причините за появата на “млечницата” ни съпътстват постоянно и понякога е трудно да се отървем от стреса, умората, забързаният ритъм на работа. Приемът на някои антибиотици, нездравословното хранене, хормоналните средства за предпазване от забременяване също могат да предизвикат вагинална кандидоза.

На много от жените не им се занимава да лекуват това заболяване, смятат го за нормално и нямащо нужда от лечение. Но докторите предупреждават, че заболяването съвсем не е толкова безобидно, колкото си мислим. Ако не се лекува, вагиналната кандидоза може да предизвика различни инфекции, които се предават по полов път, и които често не забелязваме, защото при тях липсват опичайните външни симптоми. Доказано е, че жените, които боледуват от “млечница” са много по-податливи към заразяването с опасни венерически болести.

Хроничната “млечница” се лекува изключително трудно и това може да доведе до много сериозни заболявания като безплодие, възпаление на органите на малкия таз и вътреутробно инфектиране на плода

В наши дни на пазара се предлагат доста лекарства срещу това заболяване. Много от лекарите изписват вагинални свещички, които са по-милостиви към стомаха и червата, за разлика от таблетките. Но не се лекувайте сами, а потърсете мнението на специалист.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.