Какво е бяло течение? – симптоми, съвети, бременност

С понятието “бяло течение” наричаме течение от влагалището, при което се получават зацапвания по бельото и се усеща овлажняване на външните полови органи.

Менструацията и кръвотечението, макар да са течения от влагалището се изключват от това понятие. По принцип е нормално влагалището да е влажно, като по този начин то е защитено от различни микроби и бактерии. Но съдържащото се във влагалището не трябва да изтича извън него. Ако има някакво изтичане, вече говорим за бяло течение.

Голям процент от жените имат бяло течение и повечето го смятат за нормално състояние на организма. Реално то не е болест, а по-скоро признак, че жената има някакъв проблем, на който трябва да се обърне внимание навреме. Най-често бялото течение представлява течение от влагалището, като много рядко причина за неговата поява са проблеми с матката, маточните тръби, шийката или дори външните полови органи.

Симптоми на бялото течение

Както казахме, лесно е да се разбере, че имате бяло течение. Появява се замърсяване по бельото, жената се чувства мръсна, има неприятно усещане за мокрота, понякога се усеща доста неприятна миризма, често има и сърбеж по външните полови органи. Други признаци са неприятната болка по време на секс, усещането за пълнота във влагалището, стига се дори до отоци на срамните устни.

В зависимост кой от тези симптоми или комплекс от тях е налице, цветът на течението е променлив. Доста често то има жълтеникав цвят, но може да се наблюдава и жълтозелено, мръснокафяво и кръвенисто течение. Има и случаи, при които то е бяло на цвят, като пяна, без специфичен мирис.

Ако освен течението жената страда от някаква инфекция на пикочния канал или мехур, то налице могат да са и болки, както и усещане за парене при уриниране.

Ако бялото течение не се лекува, състоянието може да се влоши и да се стигне до остро възпаление на външните полови органи, което се изразява с парене, болезненост, остър сърбеж, дори зачервяване и отоци по кожата.

Течението се предизвиква от бактерии и когато те са от вида трихомонас вагиналис и кандида албиканс, е възможно те да се предадат и на мъжа при полово отношение. При този вид бяло течение бактерии могат да предизвикат възпаление на члена, пикочния канал, пикочния мехур и простатната жлеза на мъжа, които да доведат до сериозни заболявания. Симптомите на такова възпаление са: зачервяване, сърбеж, налепи по главичката на члена, чувство на парене и болезненост при уриниране.

Бялото течение не трябва да се приема като нормално, а трябва да се лекува, дори когато е съвсем оскъдно и не ви причинява големи неудобства. Трябва да се изследват причините за неговото възникване, защото това може да е симптом за по-сериозно гинекологично или общо заболяване на организма.

Ако не се лекува навреме и правилно, бялото течение може да се засили и да се достугне до гинекологични усложнения от рода на ранички на маточната шийка и инфекции на матката и маточните тръби, като най-податливи на това са жените след раждане или аборт.

Съвети при бяло течение

Бялото течение може би е най-разпространеното гинекологично заболяване. Всяка втора жена има оплаквания от “бяло течение” или “течение”. Появата на какво да е течение е сигнал, че нещо в женската полова система не е наред и има проблем.

Трудно е да се каже къде точно е проблемът без изследвания, затова жената трябва задължително да отиде на преглед, но най-често течението е причина за възпаление във влагалището. То може да се дължи на редица причинители на инфекции като: бактерии, вируси, гъбички, едноклетъчни организми. Доста често тези причинители спадат към категорията “причинители на полово-предавани инфекции”, но не винаги.

Не е намерено универсално лекарство срещу бялото течение. Това означава, че няма едно  лекарство, което да може да се приложи при всички причинители на течението. Има лекарства, обаче, за отделните причинители. Но за да може да се използва най-подходящото за конкретния случай, трябва да се направи гинекологично изследване кой от всички възможни причинители е виновен за появата на бялото течение.

Не винаги причинителите на бялото течение попадат в женския организъм при полов контакт, т.е. не винаги те са предадени от партньора. Но затова пък с абсолютна сигурност може да се каже, че винаги при полов контакт те се предават от жената на нейния партньор. По този начин и мъжът става носител на инфекцията и може да я предаде обратно на жената, дори тя да се е излекувала вече. Получава се омагьосан кръг. За да не се случва това, е добре да спазвате тези правила:

 • Да започвате лечение чак след като лекарят е напълно сигурен кой точно е причинителят на течението и са направени всички необходими изследвания;
 • От момента, в който забележите че имате проблем и течение до пълното му излекуване, задължително използвайте презервативи;
 • Задължително партньорът (партньорите) трябва да се подложи на изследване и ако се налага, той също трябва да се лекува наравно с вас.

Лечение на бяло течение с билки

Патологично бяло течение  е това течение, което възниква при хормонални разстройства на организма и на заболявания на женската полова система, причинени от бактерии, трихомони, гъбички и др. При хормоналните разстройства не се откриват патогенни причинители. За лекуване на тези възпаления могат да се използват някои билкови комбинации, които могат да се приложат външно за промивка или тампони, а също и вътрешно. Уведомете лекаря си, че приемате билки и ако той прецени може допълнително да ги комбинира с лекарства.

Билкова смес за вътрешна употреба

Необходими са ви по 50 г от следните билки: мечо грозде, бял имел, червено подъбиче, лайка, мащерка и коприва. Смесват се и две супени лъжици от така получената смес се слагат в 600 мл вряща вода да врат 3 минути. Отварата се оставя да преседи 30 минути и после се прецежда. Пие се 3 пъти на ден по 80 мл 15 минути преди и 30 минути след ядене.

Билкова смес за външна употреба

Прави се смес от 80 г смрадлика, камшик, 50 г лайка, 50 г босилек, 50 г мащерка и 50 г лен. Вземат се 3 супени лъжици от сместа се слага в 1 л вряща вода да се вари за 3 минути. Престоява 30 минути, след което се прецежда. Промивки се правят вечер преди лягане. Можете да си направите тампон от памук, обвит с марля. Така направеният тампон се завързва с конец, дълъг около 15-20 см, накисва се в билковата отвара и се поставя под формата на компрес във влагалището два пъти на ден – сутрин и вечер.

Ежедневни превръзки при бяло течение

До преди няколко години си нямахме и понятие от ежедневни превръзки. Използваха се превръзки само по време на месечния цикъл и жените ги свързваха с неприятния за тях момент, така че не са много отворени към използването на превръзки постоянно. Затова ежедневните дамски превръзки са още малко използвани и непознати.

Повечето жени си мислят, че ежедневни превръзки се ползват при някакво заболяване или проблеми от гинекологичен характер. Но това не е така. Ежедневните превръзки са създадени за улеснение на жената и имат доста предимства.

Можете да използвате ежедневните превръзки за допълнителна защита преди и след менструацията, когато имате бяло течение, когато имате проблеми с обикновените превръзки.

Когато очаквате месечния си цикъл е добре да имате в себе си ежедневни превръзки, за да не ви изненада неприятно. Те са много полезни и в последните дни на менструацията, когато течението е по-слабо и не искате да използвате обикновени превръзки или тампони. Ежедневните превръзки можете да ползвате и по време на менструалния цикъл, когато използвате тампони и се притеснявате те да не пропуснат.

Ако имате бяло течение, ежедневните превръзки са ви доста необходими, за да попиват изтичащото от влагалището. Ако са правилно подбрани, те ще ви помогнат да не получите възпаления и да облекчат неприятните симптоми, които понякога съпътстват бялото течение.

Повечето ежедневни превръзки са изработени от щадящи кожата технологии и са много подходящи за жени, които са чувствителни, а освен това тези превръзки не запаряват, за разлика от другите превръзки.

Вече на пазара има и превръзки с различни допълнения, които се грижат още повече за нежната женска кожа и неутрализират неприятната миризма, която се появява по време на менструация или бяло течение.

Все пак, колкото и да са добре направени дамските превръзки, избягвайте да ги ползвате просто така, ако нямате причина. Те все пак са чуждо тяло, което взаимодейства с организма ви и може да причини различни странични ефекти. Проверявайте състава на превръзките, опитайте няколко вида, докато изберете подходящите за вас.

Повечето превръзки съдържат целулоза и различни синтетични материали, които могат да раздразнят лигавицата на половите органи. В някои случаи прекалено дългата употреба на ежедневни превръзки с изкуствено покритие може да причини бяло течение.

Ежедневните превръзки с аромати пък не се препоръчват за жени с различни алергии. Когато такива превръзки използват жени в критическата възраст, те могат да предизвикат вагинален сърбеж. Затова бъдете внимателни и не се доверявайте само на рекламите, а се консултирайте и с гинеколога си.

Бяло течение и бременност

През бременността тялото на жената претърпява различни промени и не всички от тях са много приятни. Приема се за нормално, ако бременната има по-обилно течение от влагалището. Но тъй като през този период тя е по-уязвима и податлива на болести е добре да се следи състоянието му, защото едно евентуално заболяване на влагалището може да предизвика аборт или преждевременно раждане.

Ако имате необичайни симптоми като сърбежи, парене при уриниране, зачервяване, веднага се консултирайте с гинеколога си, който трябва да ви назначи изследвания и лечение. В никакъв случай не започвайте да се лекувате сами. През този период не са позволени много лекарства, а различни процедури върху влагалището само могат да усложнят положението или да създадат допълнителен проблем. Най-често лечението става с противогъбични препарати, които се поставят във влагалището, а не с лекарства, приемани през устата.

Ако това ви е втора или следваща бременност и при предишната сте имали гъбична инфекция и бяло течение, много е възможно през тази бременност те отново да ви споходят. Това не означава, че течението не е излекувано, а просто, че организмът ви е податлив на този род заболявания или е имало външна причина, като например приемане на противозачатъчни или антибиотици преди бременността, които са отключили заболяването.

Добре е лечението да приключи преди 9-тия месец, за да не навреди на раждането и на самото бебе. Възможно е при раждането бебето да се зарази и да се наложи и то да бъде лекувано.

Освен от лекарства, бялото течение може да бъде предизвикано и от хормоналните промени, които настъпват през бременността. Тогава съдържимото на влагалището се изменя и то става по-податливо на различни инфекции, а гъбичките само това чакат.

За да не се влоши бялото течение, трябва да се спазва стриктна интимна хигиена. Избягвайте използването на ежедневни дамски превръзки, тъй като те способстват микроорганизмите да попадат във влагалището. Избягвайте и прекомерната консумация на сладки храни.

23 Replies to “Какво е бяло течение? – симптоми, съвети, бременност”

 1. Деница

  Аз лично съм имала и все още имам бяло течение. Ходих по доктори прилагах всички лек. с-ва, който ми изписаха, но ефект нямаше, докато не открих д-р Ефраимов и той ми каза да се мия със сода и вода и течението изчезна, след като срях да се мия се появи отново 🙁

 2. Дени

  Аз също имам този проблем и от много години ходя по лекари, но лечението е безуспешно…Пробвала съм и това със содата и водата, както и още много други подобни лечения, но не дадоха ефект. Ако някой може да ме посъветва нещо ще се радвам. 🙂

 3. magdalena

  zdraveite az sam na 11 i zapo4na da mi se capa belyto s tazi te4nost ”bqlo te4enie” i se pretesnqvam da ne e priznak za menstruaciq poneje o6te ne mi e do6lo no i se strahuvam molq vi otgovorete

 4. dimitrina

  az sa6to imah bqlo te4enie no si kupih tetre prevarih e i 10 ve4era se podmiva6 s neq i krai ot tam setne nqmam takova ne6to nito sarbeji probvaite moq na4in :

 5. rysokoskata

  Zdraveite,i az imam (bqlo techenie) xodix na lekar i mi kazaxa 4e e normalno izpisaxa mi xap4eta piq gi postoqnno.No kato gi spiq pak pochva i nz ve4e kakvo da pravq pomognete>

 6. Petq

  Здравейте!
  Има няколко причини поради които течението се е появява отново:
  1.Партньора не се е излекувал и отново ви заразява.
  2.Били сте с нов партньор без предпазни мерки.
  3.Използвали сте дамския си душ без да го преварите до завиране на водата и така вкарвате от старите бактерии.
  4.Не сте дезинфекцирали бельото си- изпрано с гореща вода и изгладено!
  Правете си промивки със смрадлика и лайка и редувайте със сода.
  Магдалена, надявам се не си имала полов контакт! Ако си има ли купи дамски душ и прави тези промивки и никога не си лягай с партньор без презерватив, ако не си (дано) прави тези промивки без дамски душ, като клякаш и си подливаш с канче от билката.
  Мили момичета това води до безплодност. Грижете се за себе си и не правете безразборен секс!!!

 7. Ирина

  Никога не слагайте бельо на друг човек.
  Не перете в една пералня на различни лица бельото.
  Добре е да го изтривате на ръка с гореща вода и препарат.

 8. Silviq

  Az sushto imam bqlo te4enie,hodih na lekar pih antibiotici no ne mi pompgnaha.Kak da go spra,zashtoto tova e drazneshto.

 9. eli

  mili4k a az sa6to imah tozi problem no blg na stara priqtelka otkrih mn efikasen lek
  da “VAGOTHYL”-vagotil–tova e polikresylen-raztvor
  prodava se svobodno v aptekata i ypotrebatami edin dva pati mese4no sled cikala /1-2 promivki vaginalno/e napalno dostata4no
  daje az go polzvam mn rqdko prez nqkolko meseca
  prosto v kraq na cikala vlagali6teto samo si pokazva dali ima nyjda ot promivka
  znae6 4e pri zadarjane po edin ili dr na4in na mese4niq sekret promenq i mirisa
  e or men tova dano da sam ti bila polezna
  nop istinata e 4e vsi4ki koito go polzvame sme mn dovolni i daje sme i podkrepqni ot ginekolozite4 si
  kasme

 10. maria

  momic4eta pro4etox vsi4kitevi komentara i az sisto imax tozi problem i semrazix samo sebesi miriza sirbeja tolkos se pritesnyavax 4e go imam toz problem kogato se ojenix nyamax sled rajdaneto se polu4i znaeteli kak iz4ezna kogato po4nax poloviyat kontakt na seriyozno i po4nax da se iz4istvam i sled vreme iz4ezna kakvo nesim opitvala nikakiv efekt probvayte ste videte kak pomaga

 11. maria

  magdalena ne se pritesnyavai kogato se ojenis tova ste iz4ezne povyarvaimi i malko mi pomogna maslinen sapun kito iska mije da probva naistena pomaga

 12. bojidara

  i az imam bqlo techeniee ne sam probvala da go spra nito s lekarstva nito s intimni dushove az prosto ne se miq nito s sapun nito s shapoan nito pak intimni dishove prosto samo s topla vodaa i tova pomaga da spree techenieto a za gergana koqto popita dali e veroqtno da si bremena ako imash bqlo techenie moga samo da i kaja che az bqh prez cqlata si bremenost s bqlo techeniee koeto beshe dosta gadno i mirizlivoo

 13. Симонетка

  Хора при мен нещата самн сложни на 18 съм и вече водя полов живот.Не съм сменяла мн сексуални партьори но не са и малко за съжаление…. …обаче…напоследак шолучавам някво ужасяващо бяло течение с няква направо побъркващата те миризма…имам серизоен приятел преди месец при акт с мен получи гъбички от мен оправихме нещата около нас …лбаче се появи бяло течеение ОТНОВОробвАх с антибиотици ефекта им беше докъто ги пиех или слагах влаг…сега отново се появиха и простооооо откачам….Гаджето ми вече не иска да ме чука без през.страх го а по пзв.полепват някакви влакна признак на проблем…нз какво да правя едно и също с тия генеколози дават ми хапчета и до там като ги пия вс ок …като не ги пия и почвст проблеми….ИМА ЛИ ОТЪРВАНЕ ОТ ТОВА НЕЩО 🙂 страх ме е вече за връзката ми и не само ами и за здравето ми чувала съм че се получава безплодие от такива проблеми….хора садната съм 🙁 Хелп!

 14. Ruziye Yasharova

  İskam.da ostana brebna no nemoga imam byalk teceneniye kakif lwkaratvo moga da vzemam da ostana brebena damisa maha byaloto teceniye

 15. bqloto zaiche

  Здравейте! Аз също имам бяло течение още от 4-ти, 5-ти клас някъде, а вече съм на 15. Казах на майка ми още веднага и тя каза, че е нормално и че може би е признак за предстояща менструация, но ми дойде цикъла наскоро и бялото течение си продължава. Не съм правила нищо, за да го махна, защото не предполагах, че е заболяване, но сега като прочетах статията и вашите коментари започвам да се замислям какво да правя. Дайте някакъв съвет! Благодаря предварително!

 16. bqloto zaiche

  Здравейте! Аз също имам бяло течение още от 4-ти, 5-ти клас някъде, а вече съм на 15. Казах на майка ми още веднага и тя каза, че е нормално и че може би е признак за предстояща менструация, но ми дойде цикъла наскоро и бялото течение си продължава. Не съм правила нищо, за да го махна, защото не предполагах, че е заболяване, но сега като прочетох статията и вашите коментари започвам да се замислям какво да правя. Дайте някакъв съвет! Благодаря предварително!

 17. Алин

  Здарвейте момичета,
  аз съм на 29 и имам бяло течение още от ученичка-може би 7-8 клас. Пила съм всякакви лекарства, антибиотици, свещички съм слагала но повярвайте ми нищо няма резултат. Миналата година октомври месец разбрах, че съм бременна. Три месеца преди това започнах да пия чай от бял равнец, но мн упорито-всяка сутрин по една чаша и всяка вечер-иии резултата беше удивителен. Този чай е изключително добър помощник при бялото течение. Пробвайте да го пиете по продължителлно и ще видите, че наистина има ефект!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.