Как се лекува рак на гърдата?

Как протича лечението на рака на гърдата?

След като открие ракът на гърдата, лекуващият лекар разработва план за лечение, който освен лечение, включва профилактика и предотвратяване на евентуален рецидив, а също така и на поява на метастази. Лечението обикновено отнема няколко седмици, след като се установи диагнозата. Препоръката към лечението изцяло ще зависи от големината, местоположението и стадия на развитие на туморното образувание, както и от показателите от проведените лабораторни изследвания. Освен това, специалистите отчитат и възрастта, здравословното състояние и индивидуалното желание на пациента.

Лечението на рака на гърдата може да бъде локално или системно. Локалното лечение позволява да се унищожи или поне да се забави растежа на туморните клетки в млечната жлеза. Хирургичната намеса и лъчевата терапия са локални терапии. Системно лечение се прилага за премахване на туморни клетки в целия организъм. Химиотерапия, хормонална терапия (например при употреба на препарата Тамоксифен), както и биологично лечение (Херцептин), са примери за системно лечение. Нерядко се случва да се комбинират методи и терапии при лечението.

Какво се случва след локалното лечение?

След проведеното локално лечение, лекарят оценява вероятността от рецидив на рака и е възможно да назначи провеждането на хормонална или химиотерапия, която да допълва хирургическата интервенция и лъчевата терапия.

Как можем да предотвратим рака на гърдата?

1. Провеждане на мамография. Препоръчително е първото провеждане на мамография да направят жени навършили 35 години. След 40-годишна възраст мамографското изследва е желателно да се прави ежегодно. Мамограмите (рентгеновите снимки) са важна медицинска информация, затова е важно те да бъдат съхранявани.

2. Ежемесечно обследване на млечните жлези се препоръчва на всички жени над 20 годишна възраст. По този начин всяка наглед незначителна промяна в структурата на млечните жлези ще бъде открита в началото на появата й и е необходимо незабавно да се информира лекуващия лекар.

Изследването на млечните жлези при всички жени на 20-годишна възраст трябва да се извършва от лекар най-малко веднъж на 3 години и всяка година за жени над 40 годишна възраст. Лекарят може да открие тумор, който не се вижда на мамографията.

Какво да правя, ако съм открила тумор/туморно образувание на гърдата?

Обърнете се към вашия лекар, ако забележите някакви промени в структурата на млечната жлеза. Необходимо е да посетите лекар, ако промените продължават през менструалния цикъл, или откриете други, нетипични за вашето обичайно състояние симптоми, които предизвикват безпокойство у вас. Опитайте се да опишете с максимално ясни думи вашето оплакване:

  • В областта на гърдите, която се отличава от останалата тъкан;
  • Оток, подуване, втвърдяване на кожата на гърдата и близо до нея, както и под мишницата или над ключицата, които не изчезват по време на менструалния цикъл;
  • Изменения в размера, формата и контура на гърдата;
  • Всяко образувание в гърдата с размер по-голям от грахово зърно;
  • Промяна на кожата или зърната на гърдите: втвърдяване на кожата или зърната, появата на бръчки, зачервяване или възпаление.

One Reply to “Как се лекува рак на гърдата?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.