Хранителен режим за бременни

Бременността и храненето

Храненето по време на бременността е основен фактор за здравето както на майката, така и на бебето. Какъвто и хранителен режим да сте спазвали преди да забременеете, категорично ще трябва да се наложат някои промени с цел подобряване на диетата. От една страна, така ще се справите по-добре с бременността, а от друга – ще дадете на бебето си всичко, от което то се нуждае. Ако преди бременността не сте спазвали принципите на здравословното хранене, то сега в името на здравето на вашето дете ще ви се наложи да го направите.

Като за начало, според много специалисти увеличаването на дневните хранителни норми по време на бременност (т. нар. хранене за двама) не е необходимо. В самото начало на бременността нуждите на жената от енергия се увеличават почти незначително, а по-късно – с по около 300 калории дневно. Добре е все пак бременната да не се храни „по книга”, а да следва това, което й диктува тялото, както и съветите на лекаря. Внимавайте и да не прекалите, защото освен недостигът на витамини и минерали, излишъкът им също е вреден!

Хранителните вещества по време на бременност

Желязо

Потребността от прием на повече желязо рязко нараства по време на бременността, особено в последните месеци. Минералът е важен за производството на хемоглобин (червените кръвни телца) и предотвратява желязо дефицитната анемия, която е толкова често срещана при бременните. Имайте предвид, че при нормални условия се усвояват до 10% от консумираното чрез храната количество желязо, а повишените нужди на бременната изискват 20, дори 30%. Затова вашият лекар е добре да определи правилната дневна норма, както и начинът й на приемане.

С високо съдържание на желязо са червените меса, пилешкото месо, рибата, ядките, магданозът, зелените листни зеленчуци, яйченият жълтък, пълнозърнестият хляб и други.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина също е от значение при формирането на червените кръвни телца, както и за производството на нуклеиновите киселини (ДНК и РНК) и за клетъчното делене. Недостигът на фолиева киселина (фолиева хиповитаминоза) предизвиква т. нар. мегалобластна анемия. Най-често това състояние при бременната се наблюдава в последните три месеца от бременността. Увеличават се черният дроб, сърцето и далака. Това може да се окаже фатално и за плода. Лечението на мегалобластната анемия предотвратява появата на синдрома спина бифида. Така че ако забременяването ви е планирано – започнете приема на фолиева киселина поне един месец преди забременяването и продължете през първите 3 месеца от бременността.

Ако пък сте забременели непланирано, започенете приема на фолиева киселина веднага щом установите бременността, под лекарски контрол. Все пак, понеже бременността е трудно предвидима, добре е всяка жена, която има вероятност да забременее, да приема по 0.4 мг дневно.

Осигурете си и естествени източници на фолиева киселина с консумация на моркови, зелени листни зеленчуци, жълтък, пъпеш, мая, кайсии, тиква, авокадо, фасул, кайсии, пълнозърнесто и ръжено брашно.

Калций

Бременните и кърмачките е необходимо да завишат приема на калций с около 40% на ден до 1 200 – 1 500 мг. Това количество почти изцяло отива за развитие на костната структура на бебето.

Естествен източник на калций са млякото и млечните продукти, сусамени семена, тофу, сьомга, сардини, лапад, спанак, китайско зеле, портокалите и други. При жените с лактозна непоносимост лекарят назначава заместители. Изобщо, по преценка на лекуващия лекар може да се приема допълнително количество калций и под други форми.

Натрий

По време на бременността препоръчителнат адневна доза е от 2 000 до 8 000 мг. натрий. Той е важен за нормалния растеж и спомага да се регулира нивото на водата в организма.

По принцип, набавянето на натрий не е толкова трудно, като се има предвид, че само в 1 ч. л. сол се съдържат над 2 000 мг. В храните също има сол, т. е. – те също съдържат натрий. Но не прекалявайте със солта заради рисковете от високо кръвно!

Магнезий

Необходимата дневна доза магнезий при бременната е около 320 мг. Той е третият най-разпространен минерал в тялото след натрия и фосфора. Така че бременните да наблягат на морските деликатеси, месото, яйцата, млечните продукти, пълнозърнестите храни, ядките, за да си осигурят магнезий.

Фосфор

Препоръчителната дневна доза за бременни е 1 200 мг фосфор. 90% от фосфора в тялото се свързва с калция в костите. Имайте предвид, обаче, че повечето хора поемат дори повече от препоръчителните дневни дози.

Естествени источници на фосфор са рибата, яйцата, птиците, пълнозърнестите храни, ядки. Но, внимание: големите голичество желязо и магнезий правят фосфора неефективен! Така че слушайте лекарските съвети.

Цинк, йод и селен

Цинкът и селенът са важни антиоксиданти. Храните, богати и на трите вещества, са рибата и морските дарове, зеле, гъби, лук, целина, яйца, мляко, мая, пълнозърнести храни, фасул, грах и други.

Витамини по време на бременност

Препоръчителните дневни дози са следните:

– витамин А – 800 мкг;
– витамин Д – 10 мкг
– витамин К – 65 мкг
– витамин Е – 10 мг
– витамин С – 70 мг
– витамин В1- 1.5 мг
– витамин В2 – 1.6 мг
– витамин В6 – 2.2 мг
– витамин В12 – 2.2 мкг
– витамин РР – 17 мг

Течностите и бременността

Приемът на течности, особено на вода, трябва да се увеличи. Важи златното правило за 8-те чаши дневно, за да преодолеете дехидратацията и запекът – все проблеми на бременните. Пийте и чайове, но внимавайте с билките! Консултирайте се с лекаря си или с фармацевт, преди да изберете чай.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.