Хламидия трахоматис – симптоми и диагностика

Бактерията причинител на хламидийната епидемия се нарича хламидия трахоматис (chlamydia trachomatis). Характерното за този вид зараза е, че се предава най-вече по полов път /PID/.

Коварството на хламидия трахоматис се състои в това, че в продължение на много години болестта може да се намира в организма на жената, но по никакъв начин да не дава сигнали за съществуването си.

Понякога може да има наличие на променено влагалищно течение, както и влагалищни инфекции, които може и да се разпространят по половите органи, а може и да се подтисне и така до… следващия път.

Има, обаче, няколко фактора, които показват, дали една жена има вероятност да е носител и да е развила хламидална инфекция.

Ето най-честите условия за появата на хламидии:

 1. Ако сексуалната активност е налице, а възрастта често е 18 или дори под 18 години;
 2. Ако в семейството цари нисък социално-икономически статус;
 3. Ако не се използват абсолютно никакви предпазни средства при секс (най-важни за предотвратяване на полово-предавани болести са презервативите);
 4. Ако е налице честа смяна на сексуалните партньори или наличие на повече от един интимен партньор по едно и също време;
 5. Ако приемате орални контрацептиви;
 6. Ако е правен секс с партньор, който и преди е имал полово-предавано заболяване;
 7. Ако е правен секс с партньор, който в момента има хламидийна зараза.

В какво се изразяват симптомите на хламидията?

Жените, заразени с това заболяване много често нямат никакви симптоми или пък имат само един, който не е ясно изразен, за да разберат, че имат проблем. Ето защо те дори и не подозират, че може да са преносители на инфекцията от много дълго време, в някои случаи дори с години. Те, обаче, са болни и са и носител на болестта. И все пак си има някои симптоми, при появата на които трябва да се потърси незабавно медицинска помощ.

Основни симптоми на хламидията

жълтеникаво вагинално течение, болезнено или често уриниране, парене или сърбеж на вагиналната област, оток или болки във влагалището, болки по време на секс или ненормално кървене.

Как се диагностицира хламидията?

Диагностика се прави, когато жената се наблюдава внимателно сама, освен това редовно й се прави медицинска картина и ходи на гинекологичен преглед, изследванията от който  включват взимане на проба от цервикалната тъкан с намазка, която намазка се взима с марля и се препраща към лаборатория, за да се изследва.

В последните години се работи върху нов метод за диагностика на хламидии, в който главна роля играе урината, така ще е и много по-лесно за определяне, и много по-точно. А обичайният кръвен тест се прави най-вече, за да се установи дали няма и заразяване със сифилис.

Когато се установи наличие на хламидия, задължително се изследват и сексуалните партньори, с които е била жената, за да се установи откъде е тръгнала заразата.

5 Replies to “Хламидия трахоматис – симптоми и диагностика”

 1. емилия

  на 27 год съм ,нямам деца ,имам постоянен интимна вразка, моногамна съм и съм заразена с хламидия трахоматис. Cажалявам има нещо ,което не разбирам-какво е” нисък социално-икономически статус “…:( Когато посещавам гинеколог за профилактичен преглед ,ми правят стандартните изследвания /цитонамазка и микробиология /.Защо при такава тиха епидемия на болестта тя се диагностицира тварде често случайно ???!!!За заболяването научих скоро и не от гинеколозите, които сам посетила за безмислените/ както се оказа /профилактични прегледи.Трябва ли да съм запозната с всички венерически заболявания, за да се предпазя от тях ????пожелавам на всички да бадат здрави, да четат повече и да изискват повече информация ,когато посещават гинеколог…за щастливците, които имат деца -старайте се те да са максимално информирани ,защото нямя кои друг да се погрижи за това…

 2. Nikolina Zlateva

  Predi okolo 6 meseca mi otkriha hlamidia i to ne ot ginekolog,kakto kazva i Emilia.Okaza se,4e bolesta e na okolo 10 godini.Za6to prez tova vreme nikoi ne se seti da me izsledva kato imah kakvi li ne oplakvania.Lekuvaha me 1mesec sas 3 razli4ni antibiotika i mi kazaha,4e to4en rezultat moje da ima nai-rano sled edna godina,a v statiata pi6e sled mesec.Na kogo da viarvam?

 3. ivan ivanov

  istinata e 4e tova ne se lekuva s antibiotici samo zadarja procesa stopira vremenno i posle pak se razviva doktorite vi lajat medecinta ne moje da go lekuva

 4. Daneliq

  Преди години и аз имах същото заболяване и то със симтоми на които гинекологът ми казваше ,че е наи обикновена кандида албиканс.Изписаха ми антибиотици за кандида след известно време симтомите пак се появяваха и така пак на лекар смяна на лекарствата докато един ден аз пожелах да се изследвам за хламидия и се оказа така.Започнаха ме със съвсем различни антибиотици първо азтрил,но от него не се повлиях после с доксициклин и така 20 дни.Трябва да ви кажа,че е много упорито това заболяване.

 5. Daneliq

  Не трябва да си пият антибиотици преди да е направено някакво изследване,а било и то цитонамазка ако щете и антибиограма.От такова едно пиене на куп антибиотици получих нарушение на вестибуларния апарат постояна смяна на антиботици за тая кандида.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.