Хламидия трахоматис – поражения

Какво е хламидия трахоматис?

Хламидиите представляват отрицателни вътреклетъчни бактерии, които са болестотворни и много опасни за човешкия организъм. Точно поради факта, че хламидиите причиняват множество заболявания и се разпространяват бързо, медицината отдавна е обърнала поглед към тях и все още ги изследва задълбочено. Засега са познати четири вида хламидии: Chlamydia trachomatis, Chlamydia psittaci , Chlamydia pneumoniae и Chlamydia pecorum.

Урогенната хламидиоза, която е инфекция на половите пътища, дължаща се на развитието на бактерията Chlamydia trachomatis. Хламидия трахоматис е и най-разпространената полово предавана инфекция. Тя не може да се появи при човек, който не е бил полово активен. Освен това, този вид хламидия няма ясно изразени симптоми и има голяма вероятност да се предаде от заразения при следващите му сексуални контакти.

Поражения хламидия трахоматис върху новороденото

По време на бременност всяка една болест е много опасна за плода. Изключително опасна е и урогенната хламидиоза, на която майката може да бъде преносител без дори да подозира. По време на раждането инфекцията се предава на плода, а оттам има вероятност новороденото да развие конюнктивит, който на тази възраст често може да доведе до слепота.

Друга последица върху новороденото, причинена от хламидия трахоматис (Chlamydia trachomatis), е, че може да се развие пневмония, която също е много опасна на тази крехка възраст. Урогенната хламидиоза е лечима, ето защо трябва задължително бременните жени да се изследват, за да се прекъсне появата на евентуална бактериална инфекция.

Поражения хламидия трахоматис върху жените

По своя произход хламидиите са вътреклетъчни бактерии. Развитието и размножаването им става в специални, цитоплазмени включвания, които са свързани с мембраната. Те съдържат ДНК и РНК, и са много чувствителни към някои антибиотици от групата на тетрациклина и еритрина. Хламидия трахоматис е много сериозно заболяване, което води след себе си странични заболявания, които се развиват във времето. И това, че не ви боли нищо, не означава, че няма да имате поражения.

Една оставена на произвола на съдбата инфекция може да повлече след себе си прогресивно заболяване на репродуктивната система и много други последствия, както краткотрайни, така и дълготрайни. Липсата на лечение най-вече засяга фалопиевите тръби и може да се появи и инфекция в областта на таза. Това се среща при около 40% от жените, засегнати от бактериите.

Тазовата инфекция, която е много опасна, може да нанесе огромни щети не само на фалопиевите тръби, но и на матката, а също така и на всички съседни тъкани. При това завинаги. Настъпилото увреждане води до болки в таза, които стават хронични, стерилитет, както и извънматочна бременност с тежки и фатални последици за плода. За да не става това реалност, всяка жена трябва да бъде изследвана за хламидии поне един път в годината, особено тези, които са били с повече сексуални партньори за по-малко време. А за бременните е повече от наложително, за да може навреме да се установи заболяването и да се вземат адекватни мерки.

Поражения хламидия трахоматис върху мъжете

При мъжете много рядко може да възникнат усложнения вследствие на хламидия трахоматис. В повечето случаи хламидията предизвиква уретрит, а също така и инфекция от епидидимит и орхит. В някои случаи инфекцията може да достигне до епидидимиса, това е каналчето, по което спермата се качва от тестисите, и развитието на инфекцията там прричинява болка, висока температура, а в по-тежки случаи и до стерилитет. Както при жените, така и при мъжете, хламидия трахоматис протича без всякакви симптоми и е много трудно да се диагностицира в началото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.