Хламидия – симптоми, диагностика, превенция

Симптоми при хламидия

Хламидиите се разпространяват чрез влагалищния секрет и спермата. При приблизително 70% от страдащите заболяването протича без симптоми. Симптомите при хламидия най-често се изявяват 1-3 седмици след заразяването. Наблюдава се  изтичане на специфичен секрет (слуз или гной) от влагалището на жената или от пениса на мъжа, които обикновено са придружени с парене и болка по време на уриниране. Тази ранна симптоматика може да се прояви под много слаба форма.

Хламидиалната инфекция може бързо да се разпространи из различни вътрешни органи, ако не се започне навременно лечение.

 • Бактериите на хламидията могат да доведат до инфекция както на маточната шийка, така и на пикочната система на жените. Ако инфекцията се разпростре до фалопиевите тръби, бактериите могат да доведат до появата на тазова възпалителна болест (ТВБ);
 • Хламидиалните бактерии могат да причинят инфекция на пикочната система и епидидима при мъжете, което от своя страна може да доведе до епидидимит.

Тазова възпалителна болест (ТВБ) и епидидимитът се причисляват към много сериозните болести.

C. Trachomatis може да стане причинител на ректално възпалени, както и да доведе до възпаление на очната лигавица (конюнктивит). Хламидията може да доведе и до инфекция на гърлото, която най-често е вследствие на орален секс със заразен партньор.

Диагностика на хламидия

Хламидиозата много често се бърка с гонорея, защото симптомите на двете полово-предавани болести са доста сходни, а и заболяванията могат да се проявят по едно и също време.

Най-сигурният начин да се разбере дали инфекцията е хламидиална е посредством провеждането на лабораторни изследвания:

 • Взима се секрет от влагалището на жената или от пениса на мъжа и се изпраща в лаборатория, където се провеждат тестове за установяване на вида на бактериите;
 • Търсене на бактериите в урната, което не налага извършване на гинекологичен преглед и взимане на секрет от пениса. Резултатите при този вид изследване стават готови за около 24 часа;
 • Тестване на серумните концентрации на антитела (IgG, IgM и IgA) насочени срещу хламидии.

Превенция на хламидия

Най-изпитаният начин да превенция на хламидия е въздържанието от полови контакти или наличието на продължителна моногамна връзка с интимен партньор, който е клинично здрав и не е преносител на заболяването.

Правилното използване на презервативи от латекс по време на вагинален или анален секс, намалява значително риска от заразяване с хламидии и развитието на усложнения от болестта с течение на времето.

Гинеколозите съветват всички сексуално активни жени под 25-годишна възраст, да се изследват задължително за хламидии всяка година. Препоръчва се ежегодно изследване и на жените над 25 години, при които са налице допълнителни рискови фактори за развитие на хламидиаза (нов сексуален партньор или полигамия). Силно препоръчително е всички бременни жени да се изследват профилактично за хламидии.

Ако жената забележи наличие на парене при уриниране или поява на странен секрет, тя трябва незабавно да се обърне към гинеколог и временно да преустанови всякакви сексуални контакти до установяване на причината за появяването на тези необичайни симптими.

7 Replies to “Хламидия – симптоми, диагностика, превенция”

 1. Калинка

  Хора,хламидиите са изкл. упорити.Най-добрият на4ин да се излекувате е с хомеопатия. Отнема малко пове4е време,но е много по-добър вариант от това да се тъп4ете с антибиотици! Ние пробвахме 3 пъти на края ре6ихме да опитаме с хомеопатия и резултатите не закъсняха! Важен е и хомеопата, да е опитен и добър специалист! Успех!

 2. Зоя

  Калинка, дай името на този хомеопат, който е помогнал на теб! Бях бременна и все имам тази болест, а уж се лекуваме!

 3. георгиева

  хламидията се лекува успешно с хранителната добавка саменто/котешки нокът/ за 3 месеца по 2 табл 3 пъти дневно да пият двамата партньори

 4. mariq

  na maja mi vzimat krav i urina na 6 m v rabotata xlamidiqta zasi4a li se ili trqbva specialen pregled

 5. гергана

  знам за добър лекар – хомеопат в Бургас

 6. Ракел

  Моля,кажете ми добър хомеопат в Бургас!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.