Хламидия при бременност

Хламидиоза и бременност

Според някои изследания, хламидии са открити у всяка втора жена, която страда от хронично-възпалителни състояния на пикочно-половата система. Хламидиоза се диагностицира и при близо 60% от жените, страдащи от безплодие. А при 87% от жените, които не са износили успешна бременност се открива… хламидия!

Ето защо всяка жена в детеродна възраст трябва да се отнася внимателно към физическото си състояние и да следи за необичайни симптоми. При появата им консултацията с лекар е наложителна, тъй като инфекцията е предпоставка за извънматочна бременност.

Как се отразяват хламидиите на бременността?

Много често жените, страдащи от безплодие, са заразени с хламидии, които в много случаи причиняват непроходимост на маточните тръби. Но страдащите от хламидиоза дори не е задължително да разберат за това заради „скритите” симптоми на заболяването. Така се оказва, че хламидии се откриват и при жени в напреднала бременност, чийто репродуктивен апарат не е бил засегнат от микроорганизмите – дали защото лекарят им не е направил необходимите изследвания преди планирана бременност, или пък поради немарливост, или защото бременността не е била планирана.

Ако хламидии се открият при бременна жена, не е необходимо прекъсване на бременността. Плацентата защитава плода от вътреутробно заразяване, но опасност от предаване на хламидията от майката на бебето има по време на преминаването му по родовите пътища.

При бременни, които не са лекували инфекцията с хламидии, има огромна опасност от преждевременно раждане. Родените от заразена с хламидии майка бебета могат да получат инфекции на дихателната система, на очите. Именно хламидиите стоят в основата на конюктивитите и пневмониите.

Лечение на хламидии по време на бременност

Хламидиозата се лекува с антибиотици от крупата на макролидите и тетрациклините по схема, като се следят и групите антитела. Тъй като те, обаче, намаляват бавно след отшумяването на инфекцията, то следенето САМО на антителата не е достатъчно. Необходими са и допълнителни тестове. Важното в случая е лекарят да се съобрази със състоянието на пациентката си и да предписва лекарства, които не увреждат плода. Необходимо е да се направи точна преценка какви биха били ползите от лечението на бременната в съотношение с вредите за плода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.