Хламидия – диагностика

Как се поставя диагноза хламидия?

Поставя се обща медицинска картина, както и физическо изследване, състоящо се във вземане на проба от цервикалния канал и изпращането й в гинекологична лаборатория за изследване. Целта на това изследване е да се докаже наличието на антиген.

PSR диагностика на хламидии

Най-точна и удачна диагностика е PSR диагностиката, но тя се прави в ранния период на заболяването, когато все още антигенът може да се изолира от цервикалния канал. Тя е сред най-модерните методи за диагностика на хламидии и доказва части от техния генетичен материал – ДНК или РНК. За да бъде всичко коректно и да се получи точният резултат, трябва да се извърши прецизна и абсолютно стерилна манипулация, за да не се замърси пробата с друг генетичен материал.

Скъпа ли е диагностиката на хламидиите?

Диагностиката на хламидия е скъпа процедура и за да е изгодна от икономическа гледна точка, трябва се проведат огромен брой тестове. PSR диагностиката е точен метод и с много добро ниво на чувствителност, както и прогностична дейност, и гледайки напред в бъдещето специалистите се опасяват, че клетъчно културелният метод ще бъде изместен именно от този метод на диагностициране на хламидии.

Тестове за IgG, IgA, IgM хламидия антитела

Други често правени изследвания са тези, при които се доказва наличието на антитела срещу хламидия. Тези антитела могат да са IgG, IgA, IgM. Тези методи са известни под името серологични методи. За жалост те трудно биват интерпретирани, заради това, че не могат да разграничат ясно и точно заболяване, което е налице към момента, но е възникнало в миналото.

Най-големият проблем при този вид изследвания е, че множество бактериални антигени се кръстосват с тези, които установяват наличието на хламидии. Това в много случаи може да доведе до фалшиви резултати, които най-често са отрицателни, а в същото време изследваният си носи инфекцията, която се развива и застрашава все повече органи.

Надеждни методи за диагностика на хламидии

Един от най-надеждните методи за откриване на хламидия и до днес си остава изолирането на бактерия в култура. За съжаление, обаче, това е доста скъп и прецизен метод, за който е нужен висококвалифициран персонал, с какъвто не всяка лаборатория разполага. Самият процес представлява изолиране на бактерията само и единствено в култура или ембрион, и това го прави изключително трудоемък и специфичен. И макар и да се счита за нещо като “златен стандарт” в диагностиката на хламидиални инфекции, дори и този метод не е 100% чувствителен, защото задължително трябва да има наличие на жизненоспособни микроорганизми. Сравнен с някои други съвременни методи за диагностициране на хламидии, ефективността му е около 85%.

Имунофлуоресцентни методи за диагностика на хламидии

Имунофлуоресцентните методи са още една група методи за хламидиална диагностика. Те също изискват специално обучен персонал, както и скъпоструваща техника, изразяваща се във фазово-контрастен микроскоп. Тяхната чувствителност, обаче, сравнена с клетъчно-културелния метод е само между 50 и 77%. И това в зависимост от антителата, които биват използвани. Но както и при клетъчно-културелния метод, и тук съществува риск от кръстосана реактивност с антигени на други микроорганизми.

Изследване на урината за хламидии

Към момента лаборанти и лекари работят върху развитието на тестове, в които да се изследва урината. Това ще направи диагностицирането на хламидиалната инфекция много по-достъпно. Освен това трябва да се изследват и сексуалните партньори, с които пациентът е бил интимен през последните 60 дни. Това се налага само при наличието на хламидия.

Лечение на хламидия

След като са изолирали хламидия, лекарите назначават антибиотично лечение, след което се прави повторно изследване, за да се разбере дали всичко е изчистено успешно. Ако отново се появи положителен резултат за наличие на хламидии, най-вероятно става въпрос за повторно заразяване. А това става, когато сексуалният партньор не е лекуван навреме или курсът на лечение не е завършен.

Хламидията е лечима!

Въпреки всички черни статистики и последици от развитието на урогениталната хламидиоза, тя остава напълно лечима, както много други сериозни заболявания. Единственото условие е да бъде открита в ранен етап. А това става, когато се интересувате и грижите за своето здраве и посещавате своя гинеколог поне един път в годината за профилактично изследване.

2 Replies to “Хламидия – диагностика”

  1. Гергана Михайлова

    Поправка- най-точната диагностика на Хламидията не е PSR a e PCR . Абривиатурата идва от Polymerase Chain Reaction – Полимеразно Верижна Реакция ! ! !
    Направена тази грешка още в началото на статията ….чесно ме отказа да чета надолу.Най- малкото се замислих….че явно авторът си няма и понятие за какво става въпрос.

  2. mariq

    na maja mi prez 8m vzimat krav i urina v rabotata moje li xlamidiqta da ne e zase4ena pri obiknovenana krav i urina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.