Хепатит B

Какво е вирусен хепатит В?

Понятието “Хепатит” е общо и казано съвсем накратко означава чернодробно възпаление. Такова възпаление може да бъде причинено от вирусна инфекция, прекаляване с употребата на алкохолни напитки, поглъщане на определен вид лекарства, досег с химикали, отрови или нарушени функции на защитната система на организма (понижен имунитет).

Хепатит В представлява вид вирусна инфекция, която може да доведе до възпаление и увреждане на черния дроб на човека. Тази разновидност на Хепатит към момента е най-често срещаната форма на хроничен вирусен хепатит в света.

Хепатит В вирусът може да стане причинител на т. нар. кратко-протичащ (остър) хепатит, който може да протече със или без симптоми (оплаквания). В по-голямата част от случаите човешкият организъм успява сам да се пребори с вируса на хепатит В, но в малък процент болестта може да се превърне в дългосрочно-протичаща инфекция. В този случай говорим за т. нар. хроничен хепатит, който варира в широки граници – от лека форма до тежко заболяване.

Важна особеност на болестта хепатит В е, че заразените с нея остават заразноопасни и могат по всяко време да пренесат заразата и върху други хора. При една част от заболелите от хепатит В, тялото се оказва неспособно да се справи с инфекцията, но в същото време не се наблюдават и обичайните симптоми на чернодробно заболяване. Те се наричат “носители” на хепатит В и характерното при тези хора е, че те могат да предават болестта на околните.

Краткотраен хепатит В

Острият хепатит В, още наричан краткотраен, се развива малко след контакт с вирусоносител и много често завършва благоприятно – с пълно оздравяване. Значително по-рядко може да се достигне до застрашаваща живота на болния форма на остър вирусен хепатит В. Това е т. нар. наречена фулминантен (светкавичен) хепатит.

Дълготраен хепатит В

Хроничният хепатит В, още известен под името дълготраен, представлява заразяване с вируса на хепатит В, чиято продължителност е над 6 месеца. За да бъде охарактеризирано дадено заболяване като хронично, се разглеждат не само оплакванията на болния, но се следят и резултатите от кръвните, имунологични и морфологични изследвания. Веднъж щом хепатит В инфекцията се превърне в хронична, тя може никога да не се излекува напълно. Характерна черта на хроничния хепатит В е силно изразената тенденция към развитие на чернодробна цироза, а в по-редки случаи – на рак на черния дроб.

Цироза на черния дроб

Чернодробната цироза може да бъде определена като разрастване на нефункционираща съединителна тъкан на мястото на клектите на черния дроб, в следствие на която постепенно черният дроб започва да губи своите функции.

Приблизително 90-95% от заразените хора съумяват да се преборят успешно с вируса и при тях болестта протича остро, но така и не се превръща в хронична. Само 5-10% от заразените с хепатит В хора впоследствие развиват хронична инфекция. Около 2/3 от хронично болните не се разболяват нито умират от чернодробно заболяване, но се превръщат в “носители” и могат да предават вируса на околните. Последната 1/3 обикновено развиват хроничен хепатит В, който е изключително сериозно заболяване на черния дроб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.