Хемороиди, запек и анемия при бременност

Хемороиди при бременност

Най-често появата на хемороиди (разширени вени в областта на ануса) се дължи на нарастването на матката по време на бременност. Матката притиска червата и по този начин частично нарушава кръвообръщението. Перисталтиката отслабва и се появява запек. Според специалистите, запекът се дължи на неустойчиво нервно състояние на бременната жена, стрес и тревожност.

Запекът е с продължителност няколко дни или се проявява в непълно елиминиране на чревното съдържимо. Това състояние води до неприятно усещане на болка, често в лявата половина, а понякога е придружено и със спазми. Много жени чувстват остра болка в корема, ануса и гениталиите, както и подуване на корема, куркане, горчив вкус в устата и лошо самочувствие.

Лечение на запек при бременност

Лечение на запека – диета. Тя трябва да се основава на поемането на количества фибри – прясно зеле, моркови, краставици, маруля, домати, боб, ябълки, портокали, диня, пъпеш, сини сливи, кайсии, черен хляб и ядки. Полезен е приемът на растителни мазнини за подобряване на перисталтиката. Използването на слабителни средства по време на бременността е нежелателно, тъй като твърде меките и чести изпражнения могат да предизвикат преждевременно раждане.

Появата на външни хемороиди се характеризира с наличието на възли под формата на образувания, наподобяващи брадавици.

Външните и вътрешните хемороиди могат да се лекуват както с медикаменти – мазила, свещички, така и със спазване на една добре балансирана диета и физически упражнения. Хирургична намеса е възможна само в крайни случаи. Не бива да се отлага посещението при лекар, ако усещането за дискомфорт в областта на ректума продължава. Това ще ви помогне да избегнете усложненията и ненужната тревога, тъй като всеки дискомфорт, който изпитва бременната жена е свързан и с неприятни преживявания и за детето.

Анемия при бременност

Различават се четири вида анемия: дефицит на желязо, белтъчини, аскорбинова киселина и фолиева киселина. Най-често срещана, в 80% от случаите, е желязодефицитната анемия. Анемията се определя с клинични изследвания на кръвта. При показател на хемоглобина под 100 г/л говорим за наличие на анемия.

По време на бременност нуждата от желязо се увеличава. При дефицит се наблюдава бледност, суха кожа, чуплива коса и нокти, пукатини по дланите и петите. Лечението на анемия първа степен се провежда амбулаторно, докато втора и трета степен лечението е стационарно. То включва прием на медикаменти за лечение и профилактика на плацентарната недостатъчност, протеинова диета, прием на витамини и микроелементи.

4 Replies to “Хемороиди, запек и анемия при бременност”

  1. Мария

    Ужасни са наистина и трябва да се взимат мерки, за да не се стига като при мен по спешност при доктор, излишни разходи и притеснение. Доста го бях закъсала, но добре че попаднах на добър лекар в онклиник, който наистина ме спаси. Много съм благодарна.

  2. леприкон

    да доктора действа с добра упойка но все пак усетих рязка пронизваща болка не стана безболезнено и неусетно както отпред Гадно !А уж трябваше да не боли от малък ?

  3. малинка

    На мен също ми се появи един хемороид след като влезнах в 28 г.с. След измиване, поставих за малко лед и след това мехлем с клей, мед и зехтин. Почувствах мн голямо облекчение. Също четох за студен душ на мястото, което мисля да пробвам. Всичко това важи за външни нвкървящи хемороиди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.