Гроздовидна бременност

Какво представлява гроздовидната бременност?

Моларната бременност (или още гроздовидна бременност, трофобластна болест, мола хидатидоза или само мола) е патология на плацентата, форма на доброкачествен тумор, който възниква в началото на бременността. Мола хидатидоза се предизвиква от генетична грешка при оплождането на яйцеклетката.

Гроздовидната бременност се проявява като голяма колекция от клетъчно струпване, подобно на грозд, откъдето идва и името й. Състоянието е рядко, среща се на 1 около 1 000 бременности, като засяга най-често бременни жени над 40 г., жени, които са имали предишна моларна бременност или са правили аборти.

Гроздовидната бременност се открива при доказана бременност. В повечето случаи тя приключва със спонтанен аборт.

Типове мола хидатидоза

Има два типа мола – пълна и частична. При пълната моларна бременност ембрион няма, тъй като сперматозоидът е оплодил празна яйцеклетка. Плацентата нараства и отделя хормона човешки хорион-гонадотропин (ЧХГ). Затова и диагнозата се поставя след преглед на ултразвук. Частичната мола хидатидоза възниква при дефектен ембрион, на базата на патологични клетки. Растящата маса бързо обхваща ембриона.

Съществува риск да се развият злокачествени промени в тъканта. Структурните формации могат да проникнат и в мускулатурата на матката, която при преглед се вижда силно уголемена, даже и към свободната коремна кухина.

Симптоми на гроздовидната бременност

Основен симптом на моларната бременност са кръвотеченията и зацапванията в началото на бременността. Затова и често това състояние се приема като аборт. Сред другите симптоми са повишените нива на ЧХГ, липса на движения на плода, липса на сърдечни тонове на плода, гадене, повръщане, ранна прееклампсия (повишено кръвно налягане в първите месеци от бременността). Възможни са и по-редки усложнения при мола хидатидоза – например, заболяване на щитовидната жлеза.

Лечение на гроздовидната бременност

Ако не е настъпил спонтанен аборт при гроздовидна бременност, матката трябва да се почисти с кюретаж или да се осъществи медикаментозен аборт. Ако молата е разрушителна или проникваща, може да се наложи и отстраняване на матката. В следващите 6 месеца се проследяват нивата на ЧХГ, тъй като части от молата могат да продължат растежа и развитието си и да предизвикат злокачествени образувания.

Желателно е жената с диагностицирана гроздовидна бременност да изчака 1 година преди опитите за повторна бременност. Спиралата обаче не е подходящ контрацептивен метод за жени с мола хидатидоза. Статистиката сочи, че при мола хидатидоза без усложнения вероятността състоянието да се открие повторно е малка – около 1 – 2%. Повечето от жените с открита гроздовидна бременност не се нуждаят от друго лечение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.