Грижа за интимната зона

intimna-higiena

Колкото и прекрасна да е една жена на външен вид, колкото и добре да се поддържа и облича, тя трябва да обръща внимание и на това, което е под дрехите и. Става въпрос за интимната област, най-деликатната част от женското тяло. Чистотата там е задължителна, не само когато имаш интимна връзка, а всеки ден, защото така ти самата ще се чувстваш добре и най-важното ще си здрава.

Влагалището си има естествена защита. Микрофлората му е съставена предимно от лактобактерии, чиято функция е да произвеждат млечна киселина. Тази киселина поддържа киселинна среда във влагалището, което го защитава от бактерии. Ако киселинната среда бъде нарушена, влагалището става уязвимо за различни микроби и бактерии, а от там и за множество инфекции и възпаления.

Какво можем да направим?

За да се грижите качествено за интимната зона, е добре да започнете да използвате добра интимна козметика. Това трябва да става редовно, при всяко миене. Не се препоръчва употребата на обикновени сапуни и гелове, защото те не са пригодени за специалните нужди на интимната зона и нарушават киселинния й баланс. Затова си подберете качествена козметика. Освен нея е задължително профилактично посещение при гинеколог, който да провери за скрити проблеми. Дори и да нямате оплаквания е добре гинекологът да ви преглежда веднъж на 6 месеца, за да сте сигурни, че всичко е наред.

Как се използва козметиката за интимната зона?

Продуктите от този вид са със специален състав, те не се пенят много, както обикновените сапуни и душ гелове и имат допълнително антибактериално действие. Те са така направени, че да не изсушават лигавицата на влагалището и външните полови органи. Имат неутрално pH, което не нарушава киселинната среда. В някои от продуктите има добавени билки, етерични масла, различни аромати. Но ако сте с по-чувствителна кожа и сте склонна към алергии, предпочетете интимна козметика без никакви аромати. Дори и специално направени за интимната зона, тези продукти не са подходящи за промивки на влагалището и могат да му навредят, ако се ползват с тази цел.

Интимната козметика е създадена с идеята да се употребява ежедневно. Всички те са изследвани многократно и съобразени с особеностите на женския организъм. Препоръчва се задължително да се използва интимна козметика, когато жената има нарушен хормонален баланс. Това става например по време на бременност и при настъпването на критическа възраст. Тогава защитните сили на интимната зона са по-отслабени, което привлича гъбички и бактерии. Това може да се наблюдава и при някои заболявания, като например диабет или прекалена употреба на антибиотици. Те унищожават бактериите, произвеждащи млечна киселина. Това може да се случи и когато имате гъбична инфекция, предизвикваща бяло течение, която не се лекува или се повтаря, заради некачествено или неправилно лечение.

1 коментар

  1. Донка Иванова says:

    Аз имам по скоро въпрос,а той е достатъчно ли е след прекарана вагинална гъбична инфекция бельото и кърпите да се изпират с бебешки сапун?Белината също помага ли и ако е така колко време трябва да престои бельото в нея?

Напишете коментар

уеб дизайн от Иво Иванов