Грижа за интимната зона

Колкото и прекрасна да е една жена на външен вид, колкото и добре да се поддържа и облича, тя трябва да обръща внимание и на това, което е под дрехите и. Става въпрос за интимната област, най-деликатната част от женското тяло. Чистотата там е задължителна, не само когато имаш интимна връзка, а всеки ден, защото така ти самата ще се чувстваш добре и най-важното ще си здрава.

Влагалището си има естествена защита. Микрофлората му е съставена предимно от лактобактерии, чиято функция е да произвеждат млечна киселина. Тази киселина поддържа киселинна среда във влагалището, което го защитава от бактерии. Ако киселинната среда бъде нарушена, влагалището става уязвимо за различни микроби и бактерии, а от там и за множество инфекции и възпаления.

Какво можем да направим?

За да се грижите качествено за интимната зона, е добре да започнете да използвате добра интимна козметика. Това трябва да става редовно, при всяко миене. Не се препоръчва употребата на обикновени сапуни и гелове, защото те не са пригодени за специалните нужди на интимната зона и нарушават киселинния й баланс. Затова си подберете качествена козметика. Освен нея е задължително профилактично посещение при гинеколог, който да провери за скрити проблеми. Дори и да нямате оплаквания е добре гинекологът да ви преглежда веднъж на 6 месеца, за да сте сигурни, че всичко е наред.

Как се използва козметиката за интимната зона?

Продуктите от този вид са със специален състав, те не се пенят много, както обикновените сапуни и душ гелове и имат допълнително антибактериално действие. Те са така направени, че да не изсушават лигавицата на влагалището и външните полови органи. Имат неутрално pH, което не нарушава киселинната среда. В някои от продуктите има добавени билки, етерични масла, различни аромати. Но ако сте с по-чувствителна кожа и сте склонна към алергии, предпочетете интимна козметика без никакви аромати. Дори и специално направени за интимната зона, тези продукти не са подходящи за промивки на влагалището и могат да му навредят, ако се ползват с тази цел.

Интимната козметика е създадена с идеята да се употребява ежедневно. Всички те са изследвани многократно и съобразени с особеностите на женския организъм. Препоръчва се задължително да се използва интимна козметика, когато жената има нарушен хормонален баланс. Това става например по време на бременност и при настъпването на критическа възраст. Тогава защитните сили на интимната зона са по-отслабени, което привлича гъбички и бактерии. Това може да се наблюдава и при някои заболявания, като например диабет или прекалена употреба на антибиотици. Те унищожават бактериите, произвеждащи млечна киселина. Това може да се случи и когато имате гъбична инфекция, предизвикваща бяло течение, която не се лекува или се повтаря, заради некачествено или неправилно лечение.

One Reply to “Грижа за интимната зона”

  1. Донка Иванова

    Аз имам по скоро въпрос,а той е достатъчно ли е след прекарана вагинална гъбична инфекция бельото и кърпите да се изпират с бебешки сапун?Белината също помага ли и ако е така колко време трябва да престои бельото в нея?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.