Гонорея (трипер)

Какво е гонорея (трипер)?

Болестта гонорея (трипер) се причинява от бактерията Найсерия гонорее / Neisseria Gonorrheae/.  Триперът е полово-предавана болест (чрез сексуален контакт). Причинителят на гонореята е открит в далечната 1879г. от Алберт Найсер. Болестта изисква специфични условия за да може да се развива и размножава.

Ако е извън човешкото тяло, бактерията причинител на гонореята може де оцелее едва няколко минути и то само върху влажни повърхности. Благоприятна среда за развитието си тя намира най-често във влагалището, шийката на матката, уретрата и ректума. В 25% до 40% заболяването гонорея се проявява в комбинация с хламидии. Инкубационният период на тази полово-предавана болест е от 1 до 14 дни.

2. Кои са особеностите на гонореята (трипера) при жената?

Статистиката сочи, че около 50% от жените страдащи от гонорея нямат оплаквания. Подобно на болестта хламидия има две разновидности на трипера.

Долна гонорея – инфекцията засяга шийката на матката (ендоцервицит) и уретрата (уретрит). При остър стадий на болестта оплакванията най0често са от парене и болка при уриниране, а урината на болния е мътна и често се наблюдаава обилно жълто-зелено течение. В редица случаи гонореята се превръща в хронична и тогава има наличие на слабо парене и леко течение.

Горна гонорея – тази форма на трипер засяга маточното тяло (ендометрит) и маточните тръби на жената (ендосалпингит). Оплакванията на болния могат да варират в широки граници: от слаба или силна болка ниско долу в корема и повишена температура, през гадене и повръщане, до гноевидно течение. Макар и не толкова често както при хламидията, гонореята също може да доведе до стерилитет, който обикновено се причинява от трайното увреждане и силно понижената проходимост на маточните тръби.

При засягане на гърлото (след орален секс с болен от трипер) се пораждат съответни възпалителни процеси – фарингит и тонзилит (ангина), които в по-голямата част от случаите протичат без конкретни оплаквания.

След анален секс със заразен от трипер обикновено се развива проктит, чийто главни симптоми са локална болка в ануса не рядно съпроводена с диария.

3. Как се диагностицира гонорея (трипер)? Симптоми.

Като първа стъпка, при съмнения от заразяване с гонорея, задължително трябва да посетите своя личен лекар. Той ще ви разпита подробно за естеството на вашите оплаквания и ще ви направи пълна серия от изследвания в търсене на типичните за заболяването симптоми.

Най-сигурна диагноза за наличие на гонорея се поставя след микробиологично изследване на материал от влагалището и маточната шийка при жената и съответно от уретрата и ректума при мъжа. Взетият материал се поставя в подходящи за трипера хранителни среди, а резултатите се тълкуват от микробиолог.

4. Как се лекува гонорея (трипер)?

Лечението е трудно и продължително и е задължително и за двамата сексуални партньори. Прилагат се антибиотици, към които причинителят проявява чувствителност. Вашият лекуващ лекар ще прецени кой е най-подходящият антибиотик и какви са необходимите дозировки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.