Генитални брадавици (кондиломи)

Какво представляват гениталните брадавици (кондиломи)?

Гениталните брадавици се характеризират с розов или сивкав цвят и обикновено се образуват в областта на гениталиите, половите органи или перианалната зона. Могат да бъдат както много малки и неустановими с просто око формации, така и да нараснат до доста големи размери, с гладка или набраздена повърхност, на групи или единични.

Генитални брадавици (кондиломи) при жените и мъжете

При жените могат да се открият по срамните устни – малките и големите, областта към ануса, стените на влагалището, както и шийката на матката. При мъжете генитални брадавици съответно се появяват по ствола и главата на пениса, скротума, както и аналната област. Много често може да има оплаквания от сърбеж, течение при жените и даже и кръвотечение при полов акт. Но тези симптоми може да липсват и ако са малки по размери, гениталните брадавици може и да не се локализират. Причината, поради която се появяват генитални брадавици, е полово преносима инфекция с вирус. Ето защо са много рискови половите сношения без презерватив. Още повече що се касае до инцидентни такива.

Как се диагностицират гениталните брадавици (кондиломите)?

При жените диагностиката става след оглед, който включва колпоскопия и третиране с оцетна киселина, за да се установи дали има и други лезии, предимно в лигавичните зони. За да се установи дали има такива, предизвикани от човешки папилома вирус (HPV), се прави освен колпоскопия и няколко допълнителни теста – с луголов разтвор и оцетна киселина, както и цитонамазка. Може да се наложи и биопсия, за да се установи характера и тежестта на измененията. А при мъжете най-водещото средство за диагностика на гениталните брадавици, е огледът.

Как се лекуват гениталните брадавици (кондиломите)?

В някои случаи се случва така, че брадавиците сами изчезват, но по правило борбата с тях е продължителна и много често след като се отстранят рецидивират. Консервативното лечение често включва препарати, които съдържат подофилотоксин в различни концентрации.  Подофилотоксинът притежава антимикотично действие и предизвиква некроза, много често със сериозни странични ефекти. Друго често използвано средство е Имиквимод, което модулира имунния отговор към вируса.

По крутите мерки за лечение на генитални брадавици включват криохирургия с течен азот, която се слави с ефективност около 70%, но се съобщава и за рецидив от около 40 до над 70% в рамките на следващата половин година. Също доста противоречиви резултати дава отстраняването с електричен ток или така наречената електрокаутеризация. Засега най-ефективно и с най-нисък процент рецидив се смята хирургичното отстраняване на брадавиците, особено що се отнася до големите такива. С лазер също може да се отстранят, но лечението е много скъпоструващо, а резултатът също не е особено дефинитивен.

Предпазване от генитални брадавици (кондиломи)

С цел да се намалят такива заболявания от различните щамове на човешкия папилома вирус (HPV), бе разработена специална ваксина. Някои ваксини включват освен опасните, канцерогенни типове 16 и 18, също така и двата типа, които са виновни в 90% от случаите за образуването на генитални брадавици – типовете 6 и 11. Тази ваксина е няколко вида и се прилагат по схема, за да има някакъв ефективен резултат, а също така трябва да се поставят преди какъвто и да е било контакт с вируса. Но засега няма ваксини с терапевтичен потенциал.

Но трябва, ако сте се заразили и вече да ви е локализирана брадавица в областта на гениталиите, да знаете, че каквито и методи да приложите за третирането на тези образувания, че те остават напълно неизкореними в повечето случаи. Ето защо е редно да направите профилактика за тези и други полово-предавани болести. За жалост не винаги може да ви предпази и презервативът, особено, ако брадавицата е високо над границата с кожата и латекса, а и заразоспособността е много висока.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.