Генитален херпес – видове и заразяване с херпес

Какво е генитален херпес?

Подобно на другите видове херпеси, и гениталният херпес се причинява от вирусна инфекция. Инфекцията се разпространява по различните кожни участъци, както и по лигавицата и причинява различни обриви по кожата. Основно вирусите, които са виновни за появата на херпес са два подтипа – Herpessimplex тип 1 (HSV 1) и Herpes simplex тип 2 (HSV 2).

Първият вид херпес причинява основно херпес по устните, лицето, както и херпетичен стоматит. Вторият подтип херпес е виновник за появата на херпес в областта на половите органи. Но знайте, че разделението по зони е по скоро условно, и понякога може да е налице кръстосано разположение на инфекциите, които са причинени от двата херпес вируса.

Честота на гениталния херпес

Честотата на гениталния херпес е много голяма. Според официалните данни всеки десети полово зрял член на обществото е страдал от генитален херпес, дори в САЩ болните са 45 милиона души. Човек може да е инфектиран с херпес и да не разбере, защото много често инфекцията, причинена от щама HSV 2 протича без никаква явни и болезнени симптоми. След време той сам изчезва. Но много често може и да рецидивира, т. е. да се появи повторно, като дори може да се говори и за хроничен генитален херпес.

Заразяване с генитален херпес

Заразяването в общия случай почти винаги става посредством полов контакт. Т.е. чрез контакт с вече заразена лигавица или кожа. А това става посредством полов контакт чрез влагалищен, анален или орален секс. Както вече споменахме преносителите могат и да не разберат, че са били болни, защото нямат типичните оплаквания и симптоми при генитален херпес. Оттам заразяването е неволно, но сигурно.

При жените херпесът дори може да се намира навътре във влагалището, което го прави незабележим продължително време. Много лесно херпесът по срамните устни може да се пренесе и навътре във влагалището, но никога не е изключен и обратният вариант. Особено, когато се практикува орален секс.

Ако ваш роднина, приятел или член от семейството е болен от генитален херпес или е само преносител, е добре да не ползвате общи козметични и хигиенни вещи – гъба за баня, пудри, четки за зъби и пр. Макар, че заразяването с херпес не става (или поне да не се приема като достоверно) с употребата на общи медицински вещи, все пак е хубаво да имате едно наум и да вземете предпазни мерки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.