Генитален херпес – фази и лечение на херпес

Протичане на заболяването генителен херпес

Периодът на инкубация на това заболяване е от 2 до 15 дни след навлизането на инфекцията. Когато за първи път вирусът на херпеса HSV попадне в организма, без значение на типа, са налице общи симптоми, като: неразположение, висока температура, главоболие и пр. Ако обаче вече е имало заболяване с някой тип вирус или HSV1, то тези симптоми може да са доста отслабени или дори да липсват. Самото заболяване протича в две фази:

Генитален херпес – фаза 1:

Първата фаза на заболяването започва веднага след изтичането на инкубационния период. Тази фаза се характеризира с появата на малки мехурчета, често с белезникав цвят. Около тези мехурчета се забелязва и зачервяване на кожата. Мястото на този обрив е именно инфектираната зона. Мехурчетата са пълни с течност, които лесно се пукват и след това стават на ранички. При някои носители на този етап от развитието на генитален херпес може да се наблюдава и парене при уриниране. След около седмица и половина тези симптоми отшумяват и заболяването преминава във втората си, летална фаза.

Генитален херпес – летална фаза

По време на тази фаза на развитие на гениталния херпес не се наблюдават никакви симптоми. По време на тази фаза вирусът HSV2 се разполага в нервни ганглии, които са близо до гръбначния мозък. При някои условия, като промяна в хормоналния баланс, стрес или пък отслабена имунна система, заради други инфекциозни заболявания, може да се възстановят оплакваният от първата фаза.

Генитален херпес при жените

Гениталният херпес се локализира при жените в областта около влагалището; по срамните устни (както на големите, така и малките) и по клитора. В друг случай може да се засегнат и вътрешни органи като маточните тръби и вътрешността на влагалището. Когато една жена е носителка на генитален херпес, тя често се оплаква от повишена температура, неразположение, болки в долната част на корема. Обикновено лимфните възли в тази област са уголемени, което свидетелства за наличието на инфекция.

Лечение на генитален херпес

Лечението на генитален херпес има смисъл само и единствено, когато се започне навреме, още с първите симптоми на болестта. Много е важно да знаете, че каквото и лечение да предприемете, никога няма да може да се отървете от вируса на херпеса, който ще остане до живот в тялото ви. Препаратите са по скоро с цел облекчаване на симптомите по време на рецидив, но не водят до пълно излекуване. При по-тежки симптоми на херпес се ползват таблетки Ацикловир, а при локални симптоми се назначават различни кремове и мазила, или солеви бани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.