Гъбични възпаления

Флората на влагалището е физиологична система, която е балансирана. Но доста често се случва равновесието й да е нарушено и в този случай се създават условия за различни инфекции и възпаления.

Едно от тези влагалищни възпаления е микотичния колпит. Той се причинява от дрождеподобна гъбичка от вида Candida albicans. Много здрави жени са носителки на тази гъбичка без да се разболеят. Но е голям процентът на жените, които са боледували от микотичен колпит.

Най-често срещаната инфекция на влагалището, причинена от гъбички е т. н. кандизонен вулвовагинит. Симптомите на това заболяване се появяват, когато гъбичките започнат неконтролируемо да се размножават. Причините за това са два вида: локални и системни.

Локалните фактори са: инфекция, предадена от сексуалния партньор, инфекция, причинена от замърсяване, дошла от гастроинтестиналния тракт, механични фактори (спирали, песари и др.), ренгеново облъчване.

Системните фактори са: бременност, отслабен имунитет, орални контрацептиви, някои лекарства като антибиотици, кортикостероиди и др., диабет, атопия, преклимакс и др. Още някои фактори като влагалищните промивки, дамските спрейове за интимна хигиена, неудобните и тесни дрехи и бельо повишават риска от развитие на кандидозни инфекции.

При жените симптоми на заболяването са сърбеж, неприятно парене при уриниране, възпаление на влагалището, болки при полово сношение, нередовно течение от влагалището, което е сиво-белезникаво на свят и прилича на пресечено мляко. При мъжете почти няма симптоми на инфекцията, възможно е да се появят обриви, които бързо минават и усещане за парене по пениса. При тях тези симптоми минават без лечение.

Поради липсата на ясно изразени симптоми, това заболяване доста често трудно се диагностицира. Затова се налага да се направи микроскопско изследване на влагалищното течение. Това може да направи всеки гинеколог в кабинета си.

Лечението е доста продължително и се използват противогъбични препарати. От скоро се проучват по кратки методи на лечение, като се прилагат по-големи дози антимикоцити, които се приемат орално еднократно и които показват по-висока ефективност.

Жените трябва да избягват сами да си поставят диагноза и да започват лечение, защото само по симптомите е много трудно да се разпознае гъбичната инфекция и е необходимо допълнително изследване. Затова задължително при съмнение за вагинални инфекции посетете гинеколога си.

3 Replies to “Гъбични възпаления”

  1. шамбала

    Здравейте имам един въвпрос към вас?Съквартирантката ми има гъбички кандида явно рецидивиращи защото ги лекува спира и тн.та въпросът ми е следният има ли опастност тъй като ползваме обща баня с (вана) и тоалетна дали има опастност да се заразя и аз по някакъв начин .Благодаря ви предварително и се надявам да дадете съвет!

  2. iuliana

    zdraveite imam bqli techenie no sam sas spirala prepisaha mi KLION D no zapochnah da karva i bolki nisko doly sprqh gi tezi hapcheta kakvo da polzvam

  3. dima

    Zdraveite predi nqkolko dni mi se poqvixa pap4ici okolo anusa,sarbqt me leko a kogato gi po4e6a po4vat da karvqt,vzex si edno krem4e ot aptekata no,qvno ne deistva osobeno za6toto pap4icite ne iz4ezvat,dai te mi savet kakvo da pravq,nz dali sa gabi4ki ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.